Živeti pomeni delati

Kino Šiška, 19. februar 2018 ― Glasbenici Nina Hudej in Nina Kodrič sta kot Warrego Valles po EP-ju pri založbi Kamizdat povili dolgometražec. Obe sta dolgoletni rezidentki ljubljanske klubske scene, aktivistki, soustvarjalki programa v Pritličju in še marsikaj.

1473 – Rojen Nikolaj Kopernik

Zgodovina na dlani, 19. februar 2018 19. februarja leta 1473 se je v mestu Torunj (tedanja Prusija, sedanja Poljska) rodil renesančni matematik, ekonomist, pravnik, zdravnik, prevajalec, guverner, diplomat in predvsem astronom, Nikolaj Kopernik. Kopernikov največji prispevek je izdelava in utemeljitev znanstveno uporabnega heliocentričnega modela Osončja. Nekaj mesecev pred svojo smrtjo je leta 1543 objavil knjigo O … Preberi The post 1473 – Rojen Nikolaj Kopernik appeared first on Zgodovina na dlani.
Miha Perne: Triceps 2. – 23. marec 2018otvoritev: 2. marec ob...

Miha Perne: Triceps 2. – 23. marec 2018otvoritev: 2. marec ob...

Hiša kulture v Pivki, 19. februar 2018 ― Miha Perne: Triceps 2. – 23. marec 2018otvoritev: 2. marec ob 19. uriMiha Perne ima kot umetnik več vzporednih življenj. Na tokratni razstavi predstavlja dela, ki so nastala v zadnjem desetletju na njegovi samostojni poti.Razstava je razdeljena na tri dele. Prvi sklop z naslovom Eine kleine srajne predstavlja prerez umetnikovih slikarskih del manjših formatov, ki so nastala med leti 2007 in 2018. Ta sklop ustvarja vtis nenavadnega kolaža, je kot umetnikov kabinet čudes, ki odraža pestrost motivov in oblik na njegovih platnih. V drugem sklopu z naslovom 40 Paintings so predstavljena platna enakega formata, ki sestavljajo posebno celoto. Gre za eksperiment, kjer umetnik preizkuša slikarsko formo preko raziskovanja medsebojne dinamike del, ki so gradniki večje celote. Zadnji sklop predstavljajo dela na papirju More Nonsense, ki nastajajo na kuhinjski mizi, kot neke vrste vaje v slogu, in razkrivajo nezavedne povezave ter skrivnostno logiko onstran funkcijskega mišljenja; kot takšna so ključna za razlago vzgibov, ki vplivajo na Pernetovo umetnost.Miha Perne ne ustvarja z namenom spreminjanja sveta ali vsaj neposrednega opozarjanja na družbene probleme. Je slikar, ki izraža nasprotovanje utilitarizmu in umetniško delo povezuje z estetiko brez dodatnih političnih ali izobraževalnih kontekstov. V času, ko je prevladujoča paradigma biti revolucionar, deluje njegov skromni poskus raziskovanja sveta s pomočjo domišljije presenetljivo verodostojno.Kurator razstave je Sebastian Krawczyk.Miha Perne (1978) je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in diplomiral iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 2005 je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled in leta 2011 še založbo Beli sladoled books & zines. Za svoje delo sta prejela nagrado skupine OHO (2011). Kot samostojni umetnik Miha Perne ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa. Živi in dela v Ljubljani. 
Zapiski o kritiški dejavnosti

Zapiski o kritiški dejavnosti

Literatura v živo, 19. februar 2018 ― Dandanes smo priča opazni spremembi, povezani s kritičnim mišljenjem, in sicer v obliki široko razširjene uporabe družbenih omrežij. Ali je, kar se tiče širjenja dobre literature, bolje napisati dolgo, prodorno recenzijo, esej o knjigi, in jo objaviti v prestižni literarni reviji, ki ni prisotna na spletu, in imeti sedem ali osem bralcev (skupina, ki vključuje avtorja knjige in njegovega založnika), ali pa skenirati platico knjige in jo objaviti na svoji Facebook strani z besedilom pod sliko, ki pravi »Ta knjiga je sijajna!« in dobiti 75 »všečkov«?

Call for Applications for the CEI FELLOWSHIP FOR WRITERS IN RESIDENCE for the year 2018

Vilenica, 19. februar 2018 ― Call for Applications for the CEI FELLOWSHIP FOR WRITERS IN RESIDENCE for the year 2018 awarded by the CENTRAL EUROPEAN INITIATIVE in co-operation with the SLOVENE WRITERS’ ASSOCIATION within the Vilenica International Literary Festival Overview The CEI Fellowship for Writers in Residence is an award aimed at encouraging cross-border cooperation and promotion in the field […]
Najstarejša veduta Ljubljane

Najstarejša veduta Ljubljane

Ljubljanske slike, 19. februar 2018 ― Najstarejša znana upodobitev Ljubljane sega v leta 1639, ko je v mestu živelo nekaj več kot 7000 prebivalcev. Njeno avtor je Giovanni Pieroni, vojaški inženir, ki je v času utrjevanja južnih in zahodnih deželnih meja izdelal serijo načrtov in vedut […]
Girlboss (1. sezona)

Girlboss (1. sezona)

Koridor, 19. februar 2018 ― »Serija ohlapno temelji na resničnih dogodkih. Zelo ohlapno«. Tako se začne še ena v nizu Netflixovih adaptacij knjižnih vsebin. Tokrat gre za predelavo avtobiografske izpovedi in nekakšnega podjetniškega priročnika Sophie Amoruso z naslovom #Girlboss. Sophia je pri svojih 23-ih letih na priljubljeni spletni strani eBay pod imenom »Nasty Gal Vintage« pričela prodajati zbirko retro oblačil. […] The post Girlboss (1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Decibelles

Decibelles

Radio Študent, 19. februar 2018 ― Pred njegovim jutrišnjim premiernim nastopom v Sloveniji (Kino Šiška, 20. februar) poslušamo pomenek s francoskim punk / noise / pop triom Decibelles, ki je s svojo glasbo objavljeno na treh dolgometražcih, med drugim očaral tudi člane zasedb Shellav in Thee Oh Sees.

Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna”

Galerija Fotografija, 19. februar 2018 ― Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina V četrtek, 22. februarja ob 18.00, vas vljudno vabimo v Avditorij Narodne galerije na predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna”. “Za vsako fotografijo, ki jo naredim, vem, da postaja del zgodovine. To je več kot napisati članek. To je nekaj živega, človeka kar […] The post Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna” appeared first on Galerija Fotografija.
Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

MGLC Ljubljana, 19. februar 2018 ― nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava nedelja, 25. februar, ob 15. uri Enourno vodstvo po razstavi v angleškem jeziku (s prilagoditvijo v slovenski jezik). Vodi Matic Ferlan, umetnostni zgodovinar. Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava, s katerim se Ustvarjalni center Švicarija uvaja v kulturno življenje prestolnice, izhaja iz treh temeljnih elementov, ki so zaznamovali zgodovino stavbe: skupnosti, umetnosti in narave. Projekt sestavljata razstava in obrazstavni program, ki po navdihu stavbe aktualizirata zgodovino Švicarije in tako podajata smernice za njeno delovanje v prihodnosti. Večplastno razstavo tvorijo štirje sklopi: Zgodovina, Spominski atelje Stojana Batiča, Arhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope pa povezujejo umetniška dela. Dragica Čadež: Zgodba o drevesu, 2018. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
še novic