26. aprila 1899 je v Ljubljani umrl Dragotin Kette

Kamra.si, 26. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. aprila 1899 je v Ljubljani umrl Dragotin Kette, slovenski pesnik. Rodil se je 19. januarja 1876 v Premu pri Ilirski Bistrici. Ko je bil star dve leti, se je družina preselila na Col pri Vipavi, dve leti kasneje pa v Zagorje na Pivki, kjer mu je za posledicami tuberkuloze umrla mati. V Zagorju je obiskoval prve štiri razrede ljudske šole v enorazrednici. Peti razred je obiskoval v Ljubljani. Pri petnajstih letih je izgubil še očeta,zato je skrb zanj prevzel materin stric Janez Valenčič. Leta 1888 se je vpisal na gimnazijo, jo po drugem letu zapustil in se jeseni vpisal na očetovo željo na učiteljišče. Stric ga je prenehal denarno podpirati in sledilo je obdobje pomanjkanja. Leta 1893 se je vrnil v gimnazijo, v tretji razred. Postal je član in tajnik literarnega dijaškega društva Zadruga, v katerem so bili tudi Josip Murn, Oton Župančič in Ivan Cankar. Zaradi politične pesmi proti škofu Missiu je bil leta 1893 v štiriurnem priporu. Predaval je o literaturah v drugih jezikih, poučeval je ruščino in prijateljeval z Ivanom Cankarjem. Ker ni plačal šolnine, je bil leta 1895 kot šestošolec izključen iz gimnazije. Preživljal se je z inštrukcijami in novinarstvom.Jeseni leta 1896 je na pobudo Ivana Resmana odšel v Novo mesto ter opravil sprejemni izpit za sedmi razred gimnazije. Osnoval je podobno društvo kot Zadruga, ki je kmalu razpadlo zaradi strahu pred šolsko oblastjo. Nesrečno se je zaljubil v Angelo Smola, ki mu je navdihnila njegove najlepše ljubezenske verze. Vanjo naj bi se zaljubil v Kapitlju, glavni novomeški cerkvi, ob koncu leta 1897 kot Prešeren v Julijo v trnovski cerkvi (sonet Zakaj sem bil v Kapitlju). Veliko je bral, znanje je dopolnjeval s prebiranjem grških, nemških, rimskih in ruskih pesnikov. Učil se je angleškega, italijanskega, francoskega in ruskega jezika. Objavljal je v Ljubljanskem zvonu, Angelčku in Vrtcu. Maturiral je leta 1898 in odšel v Trst, kjer so ga potrdili pri vojaškem odboru. Tam je kmalu zbo

26. aprila 1848 je v Kmetijskih in rokodelskih novicah izšla Zdravljica Franceta Prešerna

Kamra.si, 26. april ― Pred 170. leti je bila natisnjena Zdravljíca, pesem, ki jo je France Prešeren (1800–1849) napisal novembra leta 1844. Po 6. členu ustave je Zdravljica besedilo himne Republike Slovenije. Melodija je iz istoimenske zborovske skladbe skladatelja Stanka Premrla (1880–1965). Več: Kmetijske in rokodelske novice (26. aprila 1848),vir Digitalna knjižnica Slovenije.  https://sl.wikipedia.org/wiki/Zdravljica

Noč knjige 2018 v Goriški knjižnici

Kamra.si, 21. april ― V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica se pridružujemo vseslovenskemu dogodku Noč knjige. Vabimo na kar štiri dogodke: začnemo s predstavo in delavnico za otroke Tricikel tiska zgodbe, sledil bo pogovor z Mojco Širok in predstavitvijo njenega romana Pogodba, s čimer začenjamo tudi dvanajsto sezono akcije Primorci beremo, nadaljevali bomo s smehom v družbi impro skupine Dženny in zaključili z glasbo dua Nike in Janija. Vabljeni v knjižnico Novo Gorico v ponedeljek, 23. aprila 2018.

K samorastnikom po navdih

Kamra.si, 20. april ― Vabljeni k ogledu razstave črno-belih ilustracij, ki so pod mentorstvom ilustratorja Petra Škerla nastale v sklopu delavnice K samorastnikom po navdih junija 2017 v okviru praznovanja 50. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Razstavljajo: Zdravko Červ, Nataša Franko, Tomaž Kocuvan, Nina Mrđenović, Marija Prah in Tanja Smerke Mišmaš.

Zlati časi družabnosti: začetek 7. cikla Ljubljane v gibljivih slikah

Kamra.si, 20. april ― V Slovanski knjižnici že sedmo leto zapored pripravljamo cikel domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah.  Letošnji cikel smo posvetili temi družabnega življenja nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Družabno življenje so nekdaj spremljale številne šege in navade oziroma natančna pravila ravnanja, zato je bilo tudi sestavina družbenega ugleda. Vabimo vas na prvi večer, ki bo na sporedu v torek, 24. 4. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. Najprej si bomo ogledali dokumentarni film Ljubljana 1909, ki je najstarejši filmski posnetek mesta Ljubljane. Sledilo bo predavanje Damjana J. Ovsca, etnologa, kulturnega in umetnostnega zgodovinarja ter publicista, ki bo orisal družabno življenje v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne.   Za sodelovanje pri pripravi večerov se zahvaljujemo predavateljem, Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS ter TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije.

Malči Božič: S peresom skozi življenje

Kamra.si, 20. april ― Amalija Božič je upokojena učiteljica, ki deluje v Literarni sekciji Društva upokojencev Novo mesto. Je tudi članica Društva pesnikov slovenske glasbe, v katerem je aktivna od njegove ustanovitve leta 1996. V knjigi S peresom skozi življenje, ki je izšla leta 2017 v Založbi Snovanja, so zbrane njene pesmi, uglasbene pesmi in kratka proza.

Literatura pobratenih mest: Maribor - Marburg

Kamra.si, 19. april ― Po letih zatišja v sodelovanju z MKC Maribor in v sklopu 21. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru obujamo kulturno-umetniške vezi med Mariborom in Marburgom na Lani, nemškim univerzitetnim mestom v zvezni deželi Hessen. V goste prihajajo trije uveljavljeni literati, ki bodo z branjem predstavili svoje leposlovno ustvarjanje. Ludwigu Leggeju, predsedniku literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, Horstu Schweblu, profesorju in pisatelju, ter Karl-Heinzu Symonu, pisatelju in založniku, se bo pridružila domača pesniška zasedba v postavi Andrej Brvar, Kristina Kočan in Aleš Šteger. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe.Lepo vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v nedeljo, 22. aprila 2018, ob 18.00!  

Otvoritev ormoškega grajskega kina

Kamra.si, 18. april ― Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski muzej Ptu-Ormož, CID Ptuj in Mestni kino Ptuj vabijo na otvoritev ormoškega grajskega kina, ki bo v torek, 24. aprila 2018, ob 18. uri v ormoškem gradu. V sodelovanju z gospodom Jožetom Haložanom so v gradu uredili stari kino, ki jo opremljen z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954. Enega izmed njiju poganja oglje, kar je edinstven primer v Sloveniji. Odprtje bo združeno z otvoritvijo dela razstave Kino je vedno dobra ideja ter ogledom filma na traku Svet na Kajžarju. Vljudno vabljeni!

Temna snov literature - veliko večerno branje

Kamra.si, 18. april ― Otvoritveni literarni dogodek festivala 21. Dnevi knjige v Mariboru bo posvečen prozi izbranih slovenskih književnic in književnikov, ki v svojih delih izkazujejo občutljivost in pogum, da zaznajo in se soočajo s temno snovjo, ki jo sevajo sence preteklosti, tuje in neznano ali vse večja odtujenost in nezmožnost bližine v sodobnem času. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po temni snovi svoje literature, so Gabriela Babnik, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Vinko Möderndorfer. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič. Prisrčno vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v petek, 20. aprila 2018, ob 19. uri!

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic v ptujski knjižnici

Kamra.si, 18. april ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 24. aprila 2018, vabi na več dogodkov, s katerimi bomo počastili svetovni dan knjige in avtorskih pravic. - Ob 11. uri, pred Študijskim oddelkom: otvoritev razstave restavriranih knjižnih dragocenosti. Razstavo Hraniti in ohraniti je pripravila Mira Petrovič, ki bo spregovorila ohranjanju in pomenu kulturne dediščine. Razstavo bo odprl predstavnik Mestne občine Ptuj. Samo ta dan bo na ogled restavrirana inkunabula iz leta 1497. - Med 9. in 16. uro v pritličju knjižnice: knjižni sejem, na katerem bodo knjigarne in založniki ponujali knjige po ugodnih cenah. - Ob 19. uri v razstavišču knjižnice:  literarni večer z  bibliotekarjem in pisateljem Francetom Planteuom, profesorjem slovenskega in ruskega jezika, z Vidma pri Ptuju. France Planteu (1937) piše že od mladih let. Svoje prve literarne prispevke je začel objavljati v Mladih potih, kasneje nekatere tudi v Dialogih. V reviji Oznanjenje je v letih 2000–2003 objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Založba Rotis je leta 2006 izdala njegov roman Obsojeni na preteklost, Celjska Mohorjeva družba pa leta 2015 Kukavice. Več o svojem življenju, ustvarjanju in zanimanjih bo razkril v pogovoru z Darjo Plajnšek.V glasbenem programu se bo na violončelu predstavil Vid Galun iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj in pod mentorstvom Zsofi Klacsmann. Vljudno vabljeni!
še novic