1910 – Umre Mark Twain

Zgodovina na dlani, 21. april 21. aprila leta 1910 je v mestu Redding (zvezna država Connecticut) umrl ameriški pisatelj, novinar, humorist, učitelj in scenarist Mark Twain s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens. Star je bil 74 let. Pokopan je na pokopališču Woodlawn v mestu Elmira (zvezna država New York). Twain velja za enega najbolj znanih … Preberi The post 1910 – Umre Mark Twain appeared first on Zgodovina na dlani.

1872 – Umre Ljudevit Gaj

Zgodovina na dlani, 20. april 20. aprila leta 1872 je v Zagrebu umrl jezikoslovec, politik, novinar, pesnik, pisatelj in predvsem vodja ilirskega gibanja Ljudevit Gaj. Obenem je bil ena najpomembnejših osebnosti t.i. hrvaškega narodnega preporoda v 19. stoletju. Star je bil 62 let. Pokopan je na mestnem pokopališču Mirogoj v Zagrebu. Gajevo najpomembnejše delo je … Preberi The post 1872 – Umre Ljudevit Gaj appeared first on Zgodovina na dlani.

1713 – Sprejeta “Pragmatična sankcija”

Zgodovina na dlani, 19. april 19. aprila leta 1713 je Karel VI. Habsburški, ki je obenem bil tudi cesar Svetega rimskega cesarstva, v Wetzlarju sprejel “Pragmatično sankcijo”. Njegov predhodnik Jožef I. je leta 1711 umrl in cesarsko krono je nasledil Karel VI. V želji, da bi zagotovil dedovanje svojim potomcem pred Jožefovimi, je s Pragmatično … Preberi The post 1713 – Sprejeta “Pragmatična sankcija” appeared first on Zgodovina na dlani.

1955 – Umre Albert Einstein

Zgodovina na dlani, 18. april 18. aprila leta 1955 je v Princetonu v Združenih državah Amerike umrl nemško-ameriški matematik in fizik judovskega porekla Albert Einstein. Star je bil 76 let. Njegovo telo je po smrti bilo kremirano. Bil je začetnik kvantne mehanike in odkritelj teorije relativnosti. Ko so leta 1939 odkrili cepitev uranovih jeder, so … Preberi The post 1955 – Umre Albert Einstein appeared first on Zgodovina na dlani.

1941 – Kapitulacija vojske Kraljevine Jugoslavije

Zgodovina na dlani, 17. april 17. aprila leta 1941 so v Beogradu na poveljstvu druge nemške armade podpisali kapitulacijo jugoslovanske kraljeve vojske. Brezpogojno kapitulacijo sta podpisala nekdanji zunanji minister Aleksandar Cincar-Marković in divizijski general Milojko Janković. Kralj Petar II. Karađorđević in vlada sta že pred tem pobegnila iz države in se kasneje nastanila v Londonu. … Preberi The post 1941 – Kapitulacija vojske Kraljevine Jugoslavije appeared first on Zgodovina na dlani.

1917 – Lenin se vrne iz izgnanstva v Rusijo

Zgodovina na dlani, 16. april 16. aprila leta 1917 se je Vladimir Iljič Uljanov Lenin vrnil iz izgnanstva v rusko cesarsko prestolnico Petrograd. Lenin je prispel iz Švice s pomočjo tedanjega ruskega sovražnika, Nemčije. Nemčiji je bilo v interesu, da pride do spremembe oblasti v Rusiji, saj bi tako imela eno fronto manj, na kateri … Preberi The post 1917 – Lenin se vrne iz izgnanstva v Rusijo appeared first on Zgodovina na dlani.

1912 – Potopljen Titanik

Zgodovina na dlani, 15. april 15. aprila leta 1912 je potonila znamenita britanska ladja Titanik. Bila je na poti iz angleškega pristanišča Southampton v New York, ko je v Atlantskem oceanu trčila v ledeno goro. Na ladji je bilo 2.224 potnikov, od katerih je umrlo več kot 1500. Nesrečo štejemo za eno največjih civilnih pomorskih … Preberi The post 1912 – Potopljen Titanik appeared first on Zgodovina na dlani.

1895 – Veliki ljubljanski potres

Zgodovina na dlani, 14. april 14. aprila leta 1895 je rušilni potres na velikonočno nedeljo prizadel Ljubljano. Potres, ki velja za drugega najhujšega na slovenskih tleh, je mesto prvič stresel ob 22.17, sledilo pa mu je več močnih in šibkih sunkov. Epicenter potresa je bilo v Jančah, približno 16 kilometrov od Ljubljane, magnituda pa je … Preberi The post 1895 – Veliki ljubljanski potres appeared first on Zgodovina na dlani.

1735 – Rojen Marko Pohlin

Zgodovina na dlani, 13. april 13. aprila leta 1735 se je v Ljubljani rodil bosonogi avguštinski menih, pater in jezikoslovec Marko Pohlin, ki je leta 1768 izdal Kranjsko grammatiko. Napisana je v nemškem jeziku. Kranjska gramatika velja za prvo znanstveno slovnico slovenskega jezika. Marko Pohlin je v njej zahteval, naj postane slovenščina, ki je bila … Preberi The post 1735 – Rojen Marko Pohlin appeared first on Zgodovina na dlani.
Rusi v Ljubljani

Rusi v Ljubljani

Zgodovina na dlani, 12. april ― Rubrika »Kulturne sledi manjšin v Ljubljani« opisuje skupnosti, ki so živele ali še živijo v slovenski prestolnici. Nazadnje smo pisali o Židih, tokrat pa je na vrsti ruska in rusko govoreča skupnost, ki je na našem prostoru prisotna že več kot 200 let. Rusi so v novejšem obdobju obiskali slovenske … Preberi The post Rusi v Ljubljani appeared first on Zgodovina na dlani.

1941 – Italijani okupirajo Ljubljano

Zgodovina na dlani, 11. april 11. aprila leta 1941 je Ljubljano zasedla italijanska okupacijska vojska. Okupacija Ljubljane zaseda v zgodovini evropskih prestolnic posebno mesto, saj je bilo le malo naselij popolnoma okupiranih in tako rekoč spremenjenih v koncentracijsko taborišče. Italijanska vojska je v Ljubljani ostala prisotna vse do septembra 1943.   Preberi The post 1941 – Italijani okupirajo Ljubljano appeared first on Zgodovina na dlani.

1912 – Rojen Boris Kidrič

Zgodovina na dlani, 10. april 10. aprila leta 1912 se je na Dunaju rodil slovenski in jugoslovanski politik, partizan ter narodni heroj Boris Kidrič. V 30. letih je bil ob Edvardu Kardelju eden vodilnih slovenskih komunistov, s katerimi je spomladi 1941 organiziral partizanski odpor proti okupatorju. Med II. svetovno vojno je bil sekretar KP Slovenije, … Preberi The post 1912 – Rojen Boris Kidrič appeared first on Zgodovina na dlani.

1241 – Bitka na Legniškem polju

Zgodovina na dlani, 9. april 9. aprila leta 1241 so čete mongolskega cesarstva v bitki na Legniškem polju pri šlezijskem mestu Legnice (današnja Poljska) premagale skupno evropsko vojsko pod poveljstvom poljskega šlezijskega vojvode Henrika II. Pobožnega. Bitka se je zgodila dva dneva pred veliko večjo bitko pri Mohiju, v kateri so Mongoli premagali Madžare. Mongolska … Preberi The post 1241 – Bitka na Legniškem polju appeared first on Zgodovina na dlani.

1973 – Umre Pablo Picasso

Zgodovina na dlani, 8. april 8. aprila leta 1973, je v mestu Mougins v bližini Cannesa zaradi posledic srčne kapi umrl eden izmed najbolj znamenitih slikarjev vseh časov Pablo Ruiz Picasso. Star je bil 91 let. Umrl je v Franciji, saj se v domovino Španijo ni želel vrniti, dokler je bil na oblasti diktator Francisco … Preberi The post 1973 – Umre Pablo Picasso appeared first on Zgodovina na dlani.

1848 – Prvič zaplapola slovenska zastava

Zgodovina na dlani, 7. april 7. aprila 1848, v času pomladi narodov, je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil belo-modro-rdečo slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani, kjer stoji še danes. Izobešanje je bil odgovor na ravnanje nemškega dela narodne straže, ki je izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu. V samostojni Sloveniji tako na … Preberi The post 1848 – Prvič zaplapola slovenska zastava appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic