Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler

Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler

Zgodovina na dlani, 17. december 2017 ― Rubrika kulturne sledi manjšin v Ljubljani opisuje osebnosti, ki so s svojim delom vplivali na razvoj Ljubljane na področju kulture. Tokrat je na vrsti  Gustav Mahler, svetovno znan skladatelj, dirigent in pianist. Kot turistični vodnik v Ljubljani delam že pet let, a me je do zdaj le en tuji »tour … Preberi The post Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler appeared first on Zgodovina na dlani.
Baška grapa v prvi svetovni vojni

Baška grapa v prvi svetovni vojni

Zgodovina na dlani, 30. november 2017 ― Letos obeležujemo stoletnico 12. soške ofenzive in »čudeža pri Kobaridu«, ko so združene nemške in avstro-ogrske čete premagale italijansko armado ter premaknile frontno črto globoko proti zahodu. V naslednjem članku pa se bomo posvetili dogajanju v Baški grapi v času I. svetovne vojne. 28. junija leta 1914 je Gavrilo Princip … Preberi The post Baška grapa v prvi svetovni vojni appeared first on Zgodovina na dlani.
Socialistična vzgoja v Jugoslaviji

Socialistična vzgoja v Jugoslaviji

Zgodovina na dlani, 21. oktober 2017 ― Predstave in javni govor o mladosti in mladini v Sloveniji po drugi svetovni vojni so bili, tako kot v vseh vzhodnih socialističnih družbah v tem obdobju, podrejeni ideološkim projektom in projekcijam. Vloga mladine je bila integracijska in posebno prva leta po vojni izrazito produktivistična, saj so bili mladi v prvih … Preberi The post Socialistična vzgoja v Jugoslaviji appeared first on Zgodovina na dlani.
Baron Andrej Čehovin

Baron Andrej Čehovin

Zgodovina na dlani, 10. september 2017 ― Mineva 162 let od smrti Andreja Čehovina, enega od najbolj znanih Slovencev, ki je služil v avstrijski cesarski armadi. Andrej Čehovin se je rodil v kmečki družini 26. avgusta 1810 pri Rokčevih v Dolancih v Gornji Branici. Ljudsko šolo je obiskoval v Postojni. Leta 1827 je odšel v latinsko šolo … Preberi The post Baron Andrej Čehovin appeared first on Zgodovina na dlani.
Družbena podoba Ljubljane v letih 1945–1965

Družbena podoba Ljubljane v letih 1945–1965

Zgodovina na dlani, 26. avgust 2017 ― Osvoboditev Jugoslavije maja 1945 pomeni konec druge svetovne vojne v državi, socialistične revolucije pa še ne. Za vsako sfero življenja (družbeno, politično in gospodarsko) je bil sovjetski prototip vzet za idealnega. Pod preobleko modernizacije in kulturnega napredka je bila jugoslovanska družba, kmečka in patriarhalna, transformirana v skladu s partijskim programom. … Preberi The post Družbena podoba Ljubljane v letih 1945–1965 appeared first on Zgodovina na dlani.
Bitka za Stalingrad

Bitka za Stalingrad

Zgodovina na dlani, 22. avgust 2017 ― Letos obeležujemo 75 let odkar se je odvila bitka za Stalingrad, ena največjih bitk v zgodovini človeštva in bitka, ki je spremenila potek bojevanja na vzhodni fronti v II. svetovni vojni. Uvod v leto 1942 je bilo nadvse uspešen za sile osi. Četudi pri prodiranju v Sovjetsko zvezo niso uspeli … Preberi The post Bitka za Stalingrad appeared first on Zgodovina na dlani.
Nastanek telesnovzgojne organizacije Orel

Nastanek telesnovzgojne organizacije Orel

Zgodovina na dlani, 23. julij 2017 ― Po vzoru sokolske organizacije, ki je od leta 1863 skrbela za slovensko narodnobuditeljsko delo na področju telesne vzgoje, je v začetku 20. stoletja nastala katoliška telesnovzgojna organizacija Orel. Njena ustanovitev je tesno povezana s formiranjem političnih strank liberalnega in katoliškega pola ter ostrim kulturnim bojem, ki se je razvil med … Preberi The post Nastanek telesnovzgojne organizacije Orel appeared first on Zgodovina na dlani.
Hotel Slon

Hotel Slon

Zgodovina na dlani, 19. julij 2017 ― Večina Ljubljančanov danes zagotovo ve, da je Hotel Slon že desetletja eden najbolj luksuznih hotelov v naši prestolnici, številni pa ne vedo kako je pravzaprav dobil ime. V začetku leta 1552 je v Ljubljani prenočil tedanji avstrijski nadvojvoda in bodoči cesar Svetega rimskega cesarstva Maksimiljan II. Potoval je iz Španije … Preberi The post Hotel Slon appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od priključitve Primorske in nastanka STO

70 let od priključitve Primorske in nastanka STO

Zgodovina na dlani, 29. junij 2017 ― Letos obeležujemo 70 let od priključitve Primorske Sloveniji, ta obletnica pa sovpada tudi z datumom nastanka Svobodnega Tržaškega ozemlja (STO), sicer formalno neodvisne države, ki pa je od leta 1947–1954 delovala pod upraviteljstvom Združenih narodov. Pred začetkom I. svetovne vojne je bilo celotno območje Primorske, vključno z Trstom, v okviru … Preberi The post 70 let od priključitve Primorske in nastanka STO appeared first on Zgodovina na dlani.
Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina na dlani, 20. junij 2017 ― Zgodnje teorije ne razlikujejo med (samo)obrambo oseb in zaščito premoženja. Ali zavestno ali ne, to temelji na rimskem pravu po načelu Dominium, kjer je vsak napad na družinske člane ali premoženje osebni napad na Pater familias. Pravica do samoobrambe je oblikovana, kot načelo Vim vi repellere licet, pri čemer je … Preberi The post Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljansko meščanstvo

Ljubljansko meščanstvo

Zgodovina na dlani, 6. junij 2017 ― Modernejši izraz za meščanstvo je buržoazija (burgus, francosko bourg pomeni »grad«, »mesto«). Ta izraz je splošno razširjen, vendar je sčasoma dobil zlasti v politični rabi slabšalni prizvok, posebno kadar naj bi označeval (velike) kapitaliste. Tudi izraz malomeščanstvo je pejorativna oznaka za različne, nenatančno opredeljene načine mišljenja in življenja. Segmenti meščanske … Preberi The post Ljubljansko meščanstvo appeared first on Zgodovina na dlani.
Tobačna tovarna v Ljubljani

Tobačna tovarna v Ljubljani

Zgodovina na dlani, 1. junij 2017 ― V 21. stoletju je tobačna tovarna v Ljubljani nekakšen sinonim za birokracijo, mesto, kjer urejamo osebne dokumente ipd. No, že samo ime pove, da temu ni bilo vedno tako. Ob slovesni proglasitvi ustanove kot kulturnega spomenika lokalnega pomena, tokrat na kratko opisujemo njeno zanimivo preteklost. Čeprav se je industrijska revolucija … Preberi The post Tobačna tovarna v Ljubljani appeared first on Zgodovina na dlani.
300 let od rojstva Marije Terezije

300 let od rojstva Marije Terezije

Zgodovina na dlani, 14. maj 2017 ― Letos mineva 300 let, od kar se je 13. maja 1717 v dunajskem Hofburgu rodila Marija Terezija, ki je kar 40 let vladala velikem delu srednje Evrope in je korenito vplivala tudi na razvoj naših dežel. Pod Marijo Terezijo se je za Slovence začela moderna doba in z njo narodni … Preberi The post 300 let od rojstva Marije Terezije appeared first on Zgodovina na dlani.
Osvoboditev Ljubljane

Osvoboditev Ljubljane

Zgodovina na dlani, 8. maj 2017 ― Deveti maj je za Ljubljančane, Slovence in Evropejce nadvse pomemben datum in obletnica najpomembnejših dogodkov 20. stoletja. 9. maja 1945 je bila osvobojena Ljubljana, uradno je bila končana II. svetovna vojna na evropskih tleh, leta 1950 pa je francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, … Preberi The post Osvoboditev Ljubljane appeared first on Zgodovina na dlani.
Prvi maj – osrednji delavski praznik

Prvi maj – osrednji delavski praznik

Zgodovina na dlani, 30. april 2017 ― Prvi maj praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu, ko so delavci protestirali za osemurni delavnik in ostale delavske pravice. Prvi maj je tekom desetletij postal praznik dela v večini držav, med državami, ki ga ne obeležujejo, pa še vedno ostajajo Združene države Amerike. Starodavno kresovanje na … Preberi The post Prvi maj – osrednji delavski praznik appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic