1913 Postojnska jama – Poštni urad

1913 Postojnska jama – Poštni urad

Stare slike (Cerknica), 14. junij 2018 ― Sloves Postojnske jame so po svetu širile tudi razglednice. Za to sta poskrbela predvsem domača, postojnska založnika Anton Bole in Maks Šeber, ki je bil tudi tiskar, speleolog, fotograf, evropski popotnik. Na sliki je Plesna dvorana, ki je od vhoda oddaljena dobrih 500 metrov, kjer so prirejali razkošne plese. Bolj kot fotografija plesa v Plesni […]

3. International Symposium on Cultural Heritage and Legal Issues

ZVKDS, 13. junij 2018 ― The ICOMOS Slovenia and the Institute for the Protection of the Cultural Heritage of Slovenia are organizing in collaboration with the Faculty of Architecture, University of Ljubljana and with the support of Ministry of Culture of Slovenia and the Bled Cultural Institute the 3rd International Symposium on Cultural Heritage and Legal Issues. Jezik Angleščina

Planet Carmina: predstavitev knjige

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Pred kratkim je Večerova kulturna novinarka in publicistka Melita Forstnerič Hajnšek izdala za Maribor zelo dragoceno knjigo. Planet Carmina je poglobljena študija razvoja mariborskega pevskega zbora Carmina Slovenica in njegove dirigentke ter umetniške vodje Karmine Šilec. Z avtorico knjige, ki je nastala s prepletom konkretne izkušnje in mnogih publicističnih refleksij, se bo o zborovih izvirnih raziskovalnih pristopih v glasbi in scenski umetnosti ter o njegovem glasbenem "misijonarjenju" po vsem svetu v četrtek, 14. junija 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti pogovarjala Zora A. Jurič. Vljudno vabljeni!

13. junija 1899 se je rodil Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar ...

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. junija 1899 se je v Bodkovcih rodil Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec. Umrl je 13. marca 1983 v Ljubljani. Anton Slodnjak je izhajal iz kmečke družine v Bodkovcih v Slovenskih goricah. Po končani gimnaziji v Mariboru se je odločil za slavistični študij na ljubljanski univerzi, kjer je diplomiral in leta 1925 tudi doktoriral. Po dveh letih slovenskega lektorata na univerzi v Krakovu sredi dvajsetih let je leta 1927 začel svojo profesorsko delo na Trgovski akademiji v Ljubljani, kjer je poučeval slovenščino do leta 1945. Med drugo svetovno vojno je bil kot pristaš in sodelavec OF trikrat aretiran ter za daljši čas zaprt (1941, 1942, 1945). Leta 1947 je nadaljeval profesuro na zagrebški univerzi in nato od leta 1950 do upokojitve leta 1959 delal kot redni profesor za slovensko književnost na ljubljanski univerzi. Predavateljsko delo ga je za nekaj semestrov v letih 1961–1965 vodilo še v Frankfurt ob Majni. 

13. junija 1898 se je rodil Anton Podbevšek, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. junija 1898 se je na Grmu pri Novem mestu rodil Anton Podbevšek, slovenski pesnik in esejist. Umrl je 14. novembra 1981 v Ljubljani. Anton Podbevšek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Po maturi na novomeški gimnaziji leta 1917 je odšel na italijansko fronto, po vojni pa je nadaljeval šolanje na Filozofski fakulteti v Zagrebu in v Ljubljani, kjer je študiral slavistiko. 
Kjer so čebele doma

Kjer so čebele doma

SEM, 12. junij 2018 ― V četrtek, 14. junija ob 19. uri bo v  Slovenskem etnografskem muzeju odprtje osrednje letošnje razstave Kjer so čebele doma, ki razkriva zbirke SEM in podaja pogled na avtohtono kranjsko čebelo, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, katerih bogata dediščina večplastno zaznamuje slovensko kulturno krajino. Z njo SEM obeležuje tudi prvo praznovanje Svetovnega dneva čebel in Evropsko leto kulturne dediščine 2018. Pri razstavi  sodelujejo številne ustanove in posamezniki. Avtorica razstave je Barbara Sosič, kustodinja  Slovenskega etnografskega muzeja, soavtorica pa dr. Bojana Rogelj Škafar, njeno izvedbo pa je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS. Slovenija je domovina odličnih čebelarjev in avtohtone kranjske čebele. Ima več kot 11.000 čebelarjev, slovensko pokrajino bogati več kot 13.000 čebelnjakov in okoli 180.000 panjev s čebelami, ki nabirajo kakovosten med in dajejo druge pridelke. Razstava predstavlja nekdanje in današnje čebelnjake ter pester izbor čebeljih panjev, njihovih domovanj -  iz zbirke SEM  in iz drugih slovenskih muzejev (Čebelarskega muzej Radovljica, Posavskega muzeja Brežice, Tehničnega muzej Slovenije). Razstavljeni so tudi panji iz sosednjih držav, v katerih prav tako domuje kranjska čebela – iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine (za  razstavo jih je posodil Etnografski muzej Zagreb) ter iz Avstrijske – Štajerske (izposojenih prek Štajerske čebelarske zveze).   Posebno mesto je na razstavi posvečeno poslikanim panjskim končnicam iz zbirke SEM, ki so  izvirna zvrst ljudske umetnosti in v njej edina likovna zvrst s številnimi posvetnimi figuralnimi motivi in z moralističnimi in satiričnimi vsebinami. V času njihovega nastajanja, torej od srede 18. stoletja do prve svetovne vojne, je bilo poslikanih več kot 50.000 končnic. V poznem 19. stoletju so bile panjske končnice razširjene na Gorenjskem, južnem Koroškem, na vzhodnem Štajerskem, v Prekmurju, medtem ko v južnem pasu Slovenije in v neslovenskih deželah niso bile v navad

Trubarjev recital

Kamra.si, 12. junij 2018 ― Knjižnica Laško vabi v torek, 12. junija 2018, ob 19. uri na Trubarjev recital v počastitev 510-letnice rojstva Primoža Trubarja (1508-1586) v izvedbi Ljubiteljskega gledališča Teharje in vokalne skupine Fantje z Jožefovega hriba pod vodstvom Primoža Krta. Prijazno vabljeni!        
1940 Vrhnika – Športni dan

1940 Vrhnika – Športni dan

Stare slike (Cerknica), 12. junij 2018 ― Rakovški Športni klub je prejel vabilo na športni dan, ki ga je 11. avgusta 1940 organiziral Športni klub Vrhnika. V okviru tega dneva so nameravali izvesti več različnih tekmovanj: krožno kolesarsko dirko okrog Vrhnike, lahkoatletsko tekmovanje, nogometni turnir na Tunjicah, ping-pong tekmo na veseličnem prostoru. Sodelovali naj bi ugledni klubi in društva, po tekmovanju pa […]

12. junija 1993 je umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 12. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1993 je v Ljubljani umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik. Rodil se je 1. januarja 1913 v Štukih pri Ptuju.  Ivan Potrč velja za enega izmed vodilnih pisateljev socialnega realizma pri nas. Ob pisateljevanju je deloval kot novinar in urednik, aktivno pa je bil vključen tudi v takratno družbeno in politično dogajanje. Rodil se je kot drugi izmed desetih otrok v kmečki in mlinarski družini. Po osnovni šoli je obiskoval gimnazijo na Ptuju (1926–1934), kjer se je vključil v komunistično gibanje. Zaradi komunističnega delovanja je bil malo pred maturo iz gimnazije izključen in bil slabo leto zaprt v ljubljanskih zaporih (1934). Gimnazijo je kasneje končal z opravljanjem izpitov.

12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak, slovenska pesnica ...

Kamra.si, 12. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak (tudi Lujiza ~ Pesjakova), slovenska pesnica, pisateljica in prevajalka. Umrla je 1. marca 1898. Šolala se je v zasebnem Fröhlichovem zavodu, v katerem je bila poleg dekliške vzgoje deležna tudi izobraževanja v romanskih jezikih in pravega pouka v pesništvu. Bila je izobražena, tako splošno kot tudi na področju literature. Kot najstarejši otrok odvetnika dr. Blaža Crobatha in matere Poljakinje je spoznala vse vidnejše može tedanje slovenske družbe, med njimi tudi Franceta Prešerena, ki je nekaj časa delal pri njenem očetu.
še novic