The Florida Project (2017)

The Florida Project (2017)

Filmski kotiček, 15. januar 2018 ― Foto: A24 Slo naslov: Projekt Florida Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2017 Dolžina: 111',  Imdb Žanri: drama Režija: Sean Baker Scenarij: Sean Baker, Chris Bergoch Igrajo: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Vinaite, Christopher Rivera, Caleb Jones, Macon Blair, Karren Karagulian Sean Baker je humanist. Avtor, ki svoje junake vedno išče na socialnem robu. Med večnimi avtsajderji: imigranti, transvestiti, homoseksualci in reveži vseh vrst. Baker je nase opozoril, ko je s Shih-Ching Tsou, s katero sta se spoznala na newyorški univerzi The New School (ta je tako ali drugače vpletena v vse Bakerjeve filme), posnel Take Out (2004), zgodbo o kitajskem ilegalnem imigrantu, ki zaradi dolga do tihotapcev ljudi mora delati preko meja človeške vzdržljivosti. Princ Broadwayja (2008) je zgodba o ganskem nezakonitem priseljencu, ki na ulicah prodaja ponaredke znanih blagovnih znamk, Starlet (2012) pa v središče postavi zgodbo o neobičajnem prijateljstvu med mlado žensko in osamljeno starko. Dokončni preboj na veliko sceno mu je prinesla z mobilni telefoni posneta komična drama Tangerine (2015), ki pod drobnogled vzame LGBT skupnost v Hollywoodu. Baker je svojo najnovejšo pripoved postavil na sončno Florido, v bližino zabaviščnega parka Disneyland, ki vsakodnevno privablja trume turistov. Le nekaj kilometrov stran od Disneylanda stoji Magični grad, drugorazredni motel, v katerem posamezniki in družine v finančnih škripcih lahko najdejo začasno zatočišče. Mnogi po nekaj mesecih pridejo na zeleno vejo in se odselijo, za nekatere pa soba v zanikrnem motelu dolgo ostane edina možnost. Med rezidenti z daljšim stažem je živahna šestletnica Moonee, ki s prijateljema Scootyjem in Jancey odrašča v motelu in okolici. Vesela ekipa vsak dan ušpiči kakšno večjo ali manjšo neumnost, a ob starših, kakršna je Mooneejina neodgovorna mama Halley, je to bolj ko ne pričakovano. Čeprav mladi mamici nekako uspe zbrati denar za tedensko najemnino, bodisi s
Zrcalce, zrcalce

Zrcalce, zrcalce

Radio Študent, 15. januar 2018 ― Drago poslušalstvo, lepo pozdravljeni v Serijskih motrilcih. A lahko verjamete, da v vseh teh letih nismo niti ene oddaje namenili seriji Black Mirror? Če količkaj interesa namenite serijam, ste kak del gotovo pogledali. Če ne, pa vam je vsaj kdo predlagal Black Mirror. Saj veste, eden tistih »ej, to pa res moraš pogledat« scenarijev.

Trije plakati pred mestom

Kinodvor, 15. januar 2018 ― V pričakovanju predpremiere filma Trije plakati pred mestom v torek, 6. februarja ob 20. uri, lahko v naši Kavarni prelistate najnovejši Sight&Sound, kjer boste našli članek o glavni igralki in dobitnici zlatega globusa Frances McDormand ter intervju z režiserjem filma Martinom McDonaghom.
NAPREJ V PRIHODNOST: utopija ženskega pogleda?

NAPREJ V PRIHODNOST: utopija ženskega pogleda?

Radio Študent, 14. januar 2018 ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, lepo pozdravljeni v januarski ediciji Temne zvezde. V kontekstu post-novoletnega pričakovanja se bomo skozi filmsko kamero tudi mi zazrli v napeta obzorja prihodnosti: v nocojšnji oddaji se bomo posvetili žanru znanstvenofantastičnega filma in njegovemu potencialu izrisovanja prihodnjih utopij n distopij.
TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – I. del

TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – I. del

Deseta umetnost, 14. januar 2018 ― Romantična komedija ima že od nekdaj težavo žanrske oznake. Od vsega začetka filma. Toda 80-ta in 90-ta so resnično obdobje, v katerem se je razvila ta žanrska zgodba, takrat ko so romantične komedije ne samo napolnile blagajne kinematografov, temveč so se kritično uveljavile in si prislužile prve nominacije za oskarje. Zagon pa je prinesel s […]
še novic