Hrvatska do Netflixa

Hrvatska do Netflixa

Radio Študent, 19. april ― Ko človek ob priliki spet pride do tega, da piše o serijah, ga popade predobro znan vzgib. Skurcat formo, popljuvat potuho njene vsebine, prekleti vse neštete ure, ki bi jih v življenju lahko izgubil neskončno kvalitetneje, npr. s spanjem, bluzenjem po internetu in prekomerno masturbacijo, v špuro česar bi lahko eventuelno vključili tudi kakšno malo boljšo nadaljevanko.
MISEL BREZ MEDIACIJE: JAPONSKA FILMSKA IN MEDIJSKA TEORIJA

MISEL BREZ MEDIACIJE: JAPONSKA FILMSKA IN MEDIJSKA TEORIJA

Radio Študent, 14. april ― »Bi znali našteti pet medijskih teoretikov z Japonske?« S tem nabitim vprašanjem, ki ni mišljeno kot izziv, še manj pa kot provokacija, kanadsko-nemška akademika Marc Steinberg in Alexander Zahlten uvedeta svoj nedavno izdani, kar štiristostranski zbornik, Medijska teorija na Japonskem (Media Theory in Japan), ki je v marcu 2017 pri založbi Duk
Igrivi dokumentarec

Igrivi dokumentarec

Radio Študent, 12. april ― Prvotno usmerjen v zajemanje športov, iger in igranja kot pomembnih elementov človeškega življenja, Playing Men, novi dokumentarni celovečerec Matjaža Ivanišina, že sam po sebi funkcionira kot izjemno zabaven in atraktiven antropološki poskus, a je pozornosti tuje in domače filmske kritike vreden predvsem zaradi načina, na katerega se režiserjev esej nekje na sredini s
FILMSKE (R)EVOLUCIJE: Anihilacija ali uničenje

FILMSKE (R)EVOLUCIJE: Anihilacija ali uničenje

Radio Študent, 8. april ― Ko je na Zemljo treščil meteor, je močno zažarelo in v trenutku se je iz mesta trčenja začela širiti nekakšna prozorno-svetleča plazma, ki je kot bleščeč, skorajda neviden pokrov prekrila pokrajino. Močno sevanje je ustvarjalo nenavadne oblike in zrcalne podvojitve, množilo in delilo celice na strašljivo lepe načine. Kot v čudovitih sanjah - in potem, kot v nočni mori.
Puščava. Morje. In potem - ograja.

Puščava. Morje. In potem - ograja.

Radio Študent, 26. marec ― S podobami begunske krize so se v zadnjih letih – pričakovano – izrazito napajali programi mnogih filmskih festivalov, kar je direktorja ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma lani napeljalo do, kot se je izrazil sam, »zavedne ali nezavedne« odločitve, da tej tematiki nameni kratek »študijski dopust«.
»Ti nisi človek, ti si atletinja«

»Ti nisi človek, ti si atletinja«

Radio Študent, 22. marec ― V sklopu 20. Festivala dokumentarnega filma, ki se je končal v tem tednu, smo si med drugim ogledali film poljske režiserke Marte Prus. Ta je diplomirala na sloviti poljski filmski akademiji v Łódźu, nato pa je končala še študij dokumentarnega filma na Waydovi šoli.
Pikslasti labirinti

Pikslasti labirinti

Radio Študent, 17. marec ― V marčevski ediciji Temne zvezde se bomo v intervju z ameriškim eksperimentalnim animatorjem Petrom Burrom ozrli proti širokemu in raznolikemu polju sodobnega eksperimentalnega filma in njegovih zmožnosti sredi digitalno-multimedijske planjave, katerega delček smo si v začetku meseca lahko ogledali v Slovenski kinoteki.
Rick and Morty

Rick and Morty

Radio Študent, 12. marec ― Tokratne recenzije serije Rick and Morty se ne bomo lotili po posameznih sezonah, ampak jo bomo poskušali zaobjeti celostno in se osredotočiti na njene posebnosti.
68. berlinski filmski festival II/II

68. berlinski filmski festival II/II

Radio Študent, 5. marec ― V drugem poročanju se od žarometov tekmovalnega programa odmikamo v popis manj znanih avtorskih glasov, ki so svoje filmske izdelke predstavljali v ostalih programskih sekcijah. Začnimo z dokumentarnim iz sekcije Forum, ki je letos filme nabrala pod geslom pogleda v preteklost ter alternativnega zgodovinjenja.
68. berlinski filmski festival: I/II

68. berlinski filmski festival: I/II

Radio Študent, 3. marec ― Tudi v letošnjem letu je Berlinski filmski festival, ki poleg Cannesa in Benetk velja za enega izmed najpomembnejših evropskih filmskih dogodkov leta, potekal v prevpraševanju programskega kuratorstva, ki vsebinsko pogosto ne odraža visokih pričakovanj pompoznosti rdeče preproge in zvezdniških imen, ki se na njej pojavijo.
še novic