Povratek iz pekla švedskih skate pankerjev | Novica

13. brat, 15. april ― Strokovnjaki si še niso enotni, ali je za povratek številnih hardkor bendov kriva kriza srednjih let ali ne. Dejstvo je, da se tudi skejt pank veterani Satanic Surfers vračajo z novim albumom Back From Hell Bend ni nikoli dosegel slave švedskih sorojakov No Fun At All in Millencolin, kljub temu pa je ostal v zelo dobrem spominu številnim ljubiteljem melodičnega hardkora, ki je bil popularen v 90ih letih. Kako pa vse skupaj zveni dandanes pa je potrebno preveriti.

Povratek desklanskih legend Link Der Wasser | Novica

13. brat, 15. april ― Pred časom so po več kot dveh desetletjih začeli s ponovnim delom desklanski pionirji hardkora Link Der Wasser. Ob koncu 80ih let prejšnjega stoletja so bili eden redkih bendov na Goriškem, ki so delovali v podtalju. Začeli so kot klasičen hardkor trio, vendar svojo glasbo hitro nadgradili z jazz in drugimi vplivi, kar so v tistem času počeli v tujini Nomeansno in Victims Family. Ob povratku pa so ponudili tudi v poslušanje stare posnetke na bandcampu. Vsekakor pomemben dokument nekega časa. 1,2.3,4!  

Predavanje Marko Rusjan 1968: rojstvo nove levice | Novica

13. brat, 3. april ― V petek, 6. 4. 2018, v Kulturnem centru Mostovna nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat vrnila 50 let nazaj, v prelomno leto 1968. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla velike spremembe v gospodarstvu, izobraževanju, umetnosti in politiki. Mladina je začutila splošno okostenelost izobraževalnih institucij, družbene manjšine so pospešile boje za enakopravnost, večina afriških držav se je osamosvojila, država blaginje, sad zgodovinskega kompromisa med desnico in levico, je omogočala mirno potrošniško življenje. Ob vseh teh družbenih premikih je vzniknila nova levica, ki si je zadala cilj osvoboditi posameznika od tradicionalnih vezi institucij in kapitalističnega sistema. Leta 1968 so napetosti izbruhnile na površje, študentski upori so zamajali režime. Želja po svobodi je premagala strah. Na predavanju bomo skušali ugotoviti, kaj je dediščina radikalnih idej in gibanj leta 1968. Marko Rusjan je mag. pravnih znanosti, pomočnik direktorice Moderne galerije, član hardkor veteran zasedbe Iamdisease, član kolektiva 13.brat, občasni publicist in član stranke Levica Po predavanju sledi glasbeni after z DJ Jaša Bužinel, ki se bo poigraval z glasbeno dediščino rock glasbe, ki se je prebila v ospredje ravno v 60. letih.

7 Seconds naznanili upokojitev | Novica

13. brat, 21. marec 20. marca 2018, je skupina 7 Seconds objavila žalostno novico, da se je odločila za razhod. Skupina, oz. pevec Kevin, je objavil iskreno pojasnilo na njihovi FB strani, ki ga lahko preberete tukaj. Skupina je na sceni bila dolgih in plodnih 38 let in so vse do upokojitve ostali aktivni, včasih bolj, včasih manj. Zadnji album skupine je tako Leave a Light On, izdan leta 2014.

NOFX - There's No "Too Soon" if Time is Relative | Novica

13. brat, 15. marec ― NOFX so nedavno posneli pesem v čast fiziku Stephenu Hawkingu,ki so jo naslovili There's No "Too Soon" if Time is Relative.Ker je Stephen na žalost umrl, je skupina pesem tudi izdala. Glede posnetka lahko domnevamo, da je samo demo, saj je pesem glasbeno dokaj predvidljiva in nezanimiva, besedilo je tako kot gre pričakovati za skupino kova NOFX.   Pesem lahko poslušate spodaj.    

Four Year Strong - Nice to Know video | Novica

13. brat, 6. marec ― Pop punkerji Four Year Strong so posneli videospot za pesem Nice to Know,ki je del albuma Some of You Will Like This // Some of You Won't, ki je nekak skupek neizdanih pesmi, tistih težje dosegljivih in akustičnih izvedb. Album so izdali pri Pure Noise Records, v letu 2017.    

American Nightmare - American Nightmare | Recenzija

13. brat, 2. marec ― Minilo je samo dolgih 15 let in že imamo novi album skupine American Nightmare. Skupina, ki je bila tožena in je tožila, izgubila ime, delovalo pod imenom Give up the Ghost, na koncu le spustila svojo dušo in se ponovno dvignila iz pepela v današnjo reinkarnacijo, pod originalnim imenom American Nightmare. In ker so potrebovali sveži začetek so se povezali z založbo Rise Records, kjer so s skupnimi močmi izdali težko pričakovani povratni album te Boston hardcore skupine. Ker je skupina nadvse zadovoljna s svojim imenom je zadnji izdelek igrivo poimenovala kar z istoimenskim naslovom. Album nekako ne izstopa iz začrtane smeri, še vedno je temačno mračen hardcore, kjer se sliši vplive in poklon skupinam kot so Negative Approach, SSD in Cro-Mags. Kar je novega je to, da se album na trenutke približa tudi zasanjanosti kakšnih Joy Division, kar ni niti malo čudno in je zagotovo vpliv pevčevih ostalih skupin. Album je bil posnet v Bostono, v Mystic Vallet Recording Studio, za izdelek je bil odgovoren in zadolžen kar bobnar skupine. Kot vsi izdelki dosedaj je tudi ta album prežet s tesnobo in nihilizmom, kar je pravzaprav tisti tipični AN občutek. Pevec skupine je o albumu povedal, da je to tisto pravo in da natančno predstavlja bistvo skupine in da se je skupina našla na točki nič; na začetku nove poti in življenja. Album je poln nasprotij, od hitrih pesmi The World is Blue in Lower than Life do, kot že naslov izda, zasanjane Dream in Crisis of Faith. V dvajsetih minutah album ponudi veliko menjav tempa, pesmi, ki jih od skupine gre pričakovati, do mogoče kakšne, ki je na albume iskreno povedano ne bi pričakoval. Tematsko najdemo odogovr na stara besedila in na nek način tudi smiselno nadaljevanje. Še naprej je govora o nesigurnosti in eksistencializmu. Čeprav je tempo v preseku nekoliko počasnejši, vokal nekaj starejši in mogoče manj prodoren, bistvo skupine ostaja isto in album vreden vašega poslušanja.

Predavanje Luka Omladič - Okoljska etika: kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje | Novica

13. brat, 22. februar ― V petek, 2.3. nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat obarvala zeleno. Dandanes se srečujemo z veliki okoljskimi problemi, z globalnim segrevanjem, degradacijo okolja, kar se pozna na zdravje in življenje vseh živih bitij. Nekateri trdijo, da smo že prepozno in da je življenje na Zemlji izgubljeno. Drugi pa pravimo, da se je za zdravo okolje potrebno boriti. V goste smo povabili Luko Omladiča, predavatelja filozofije in okoljske etike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, s predavanjem Okoljska etika - kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje. Predavatelj se bo dotaknil osnovnega problema, zakaj in kako se človek aktivira v obrambo okolja, kaj je okoljska pravičnost v luči podnebnih sprememb in kako oblikovati okoljsko oz. ekološko politiko, da se bo narava ohranila in preprečile nepovratne škodljive spremembe. Dotaknili se bomo tudi lokalnih okoljskih problemov, predvsem onesnaževanja zraka. Predavanje bo v Galeriji Tir v Kulturnem centru Mostovna, 2.3. ob 20h. Luka Omladič je doktor filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer dela tudi kot asistent na filozofskem oddelku. V Sloveniji je dobro poznan tudi kot okoljski analitik. Za pokušino pa posnetek pogovora z Luko Omladičem, ki ga je opravil Sašo Dolenc za podcastKvarkadabra.  

Great Collapse in Punk Rock Holiday line up | Novica

13. brat, 7. februar ― V nedeljo, 11.2.2018, se v Ljubljani ustavijo Great Collapse. Koncert se bo odvil v Gala hali, ampak fantje bodo pred začetkom koncerta imeli še posebno zadolžitev, oz. privilegij, saj bodo obelodanili seznam skupin letošnje izdaje Punk Rock Holiday.     Ker je dogodek zastonj, ni razloga zakaj se zabavi ne bi pridružil tudi ti!

Real Life Version - Furious Winds and Ice Cold Showers | Recenzija

13. brat, 21. januar ― Da leta tečejo in se človek stara, se zaveš, ko spoznaš, da nov bend igra že 13 let. Real Life Version so neki mulci iz Ajdovščine, to imam še vedno v glave. Med tem so tudi oni odrasli, našli službe, nove odgovornosti, a kljub temu ostali zvesti glasbenemu ustvarjanju. Zmanjšalo se je sicer število koncertov, na pravi novi album smo morali čakati več kot 4 leta, a smo ga le dočakali. Album je sicer krajši, včasih se je temu reklo mini album. Glasbeno se RLV ne spreminjajo. Izrazito tehnično odigran emocionalni punk z melodičnimi vokali. Na tej točki sem prekinil s pisanjem recenzije, ki sem jo želel objaviti pred večernim petkovim koncertom v Ajdovščini. Tako pa mi je zmanjkalo besed, nato pa še časa, tako da nadaljujem s pisanjem pod vtisom njihovega koncerta. Moram reči, da po slišanem in videnem v živo lahko bolje ocenim komade, ki so na novem albumu. Predvsem zato ker v živo zvenijo prepričljivejše in tudi ostreje. Da so komadi tudi v živo odigrani brezhibno ni preseneljivo, saj so fantje res odlični glasbeniki, ki delujejo tudi v jazz in drugih avantgardnih zasedbah, kjer mora biti obvladovanje instrumentov na čim višjem nivoju. Tako tudi z lahkoto preigravajo tisti emo zvok, ki je posvojil čistost rock glasbe in glasbeno znanje metalcev. AOE - adult oriented emo? Mogoče, vsekakor zahteva zbrano poslušanje, ki pa bo zaradi kompleksnih struktur navdušilo tudi marsikaterega ljubitelja že malce pozabljenih Rich Kids On LSD. Priznati moram, da mi je album šel v uho šele po večkratnem poslušanju. Kar je za melodično naravnane bende mogoče čudno, vendar različne plasti skrivajo več melodij hkrati, tako da je treba biti kar pozoren. Meni je super. In tudi priložnost za ponovno poslušanje njihovih starih izdaj. Album je prosto dostopen za streamanje, lahko ga pa nabavite tudi kot zgoščenko ali vinilno izdajo.

The Dwarves - Devil's Level | Novica

13. brat, 17. januar ― The Dwarves pesem z naslovom Devil's Level, ki bo del albuma Take Back the Night,vam je na voljo na spodnji povezavi. Album izide 9. februarja pri založbi Burger Records in bo prvi album skupine po štirih letih.   Povezava  
še novic