Prelomi, preboji in prihodnost

Prelomi, preboji in prihodnost

Radio Študent, 8. januar ― V zadnjih izdihljajih lanskoletnega praznovanja množičnih božično-novoletnih prelomnih dogodkov je za zaključek leta neodvisna gledališka scena nazdravila na dolgo pričakovano dvojno dvajsetletnico v polju sodobnih uprizoritvenih umetnosti - ustanovitev zavoda Bunker ter s tem tudi mednarodnega festivala Mladi Levi.
Kdo se boji svetega moža

Kdo se boji svetega moža

Radio Študent, 29. december 2017 ― Mesec hajpa se je skoraj zaključil in pričakali smo težkodočakljiv Star Wars, božič, 6. december in s tem dve tretjini svetih mož. Razen če dodamo k temu še tega Svetega moža iz Drame, ki pa ima z ostalimi dolgobradci skupno le to, da je fikcija. In zato lahko obstaja le na odru ali pa ga, bolje rečeno, tudi tam ni. 
Kam je odletela Utva?

Kam je odletela Utva?

Radio Študent, 22. december 2017 ― Predstava, ki tekstovno izvira iz enega bolj uprizarjanih in uprizoritveno kompleksnih besedil Antona P. Čehova – razlog za to lahko najdemo v preigravanju dramaturgije metagledališkega in življenjsko obzervacijskega plana –, se tokrat v režiji Paola Magellija vrača v SNG Nova Gorica.
Podgana strelja

Podgana strelja

Radio Študent, 6. december 2017 ― V Mini teatru smo si ogledali Kozmopolis režiserja, dramaturga in avtorja priredbe istoimenskega romana Alena Prošića. Anže Zevnik v vlogi Erica Michaela Packerja in Primož Pirnat kot Richard Sheets nepremično sedita obrnjena drug proti drugemu. Vsakega osvetljuje soj luči Marka Požlepa.
Izstop iz zgodovine

Izstop iz zgodovine

Radio Študent, 16. november 2017 ― Sredi barake v enem izmed koncentracijskih taborišč je skupino Judov, zapičenih v nekajdeset centimetrov visok nanos blata, obletavala skupina vojakov. Vzeli so, kar so hoteli, in odšli. Judje so ostali zapičeni v mastno blato, da o tem, kar se jim je zgodilo, dobro razmislijo.
Skromen Tristan in asketska Izolda

Skromen Tristan in asketska Izolda

Radio Študent, 10. november 2017 ― Ponovno se javljamo iz velike in pompozne Gallusove dvorane v Cankarjevem hramu kulture. Abonma Veličastnih 7 je ponovno postregel s slaščico. Tako kot te na krožniku menda pričaka le nekaj užitnih prog kaše, ki nudijo zares drugačno, vendar asketsko, toda hkrati edinstveno izkušnjo. Samo tokrat v obliki plesne predstave.
MISTERIJ POSODABLJANJA

MISTERIJ POSODABLJANJA

Radio Študent, 1. november 2017 ― Misterij sove, koprodukcija Lutkovnega gledališča Ljubljana in francoskega TJP – Centre Dramatique National d’Alsace je bila premierno uprizorjena na mednarodnem lutkovnem festivalu v Charleville-Mézièresu, mi pa smo si jo ogledali takoj po slovenski premieri na Odru pod zvezdami.
Onadva sta se mela rada, ejga

Onadva sta se mela rada, ejga

Radio Študent, 26. oktober 2017 ― Pred štirinajstimi leti se je ob blejski obali zgodil požar. V njem so umrle tri odrasle osebe, dva otroka in en zakon. Fizične smrti so bile zacahnane v cajtngih. Kaj se je zgodilo s sosedoma, pa ne briga nikogar, sploh če se strastno razmerje med zakoncema ohladi do Kelvinove nule.
Gospoda Glembajevi

Gospoda Glembajevi

Radio Študent, 19. oktober 2017 ― Sprehodimo se skozi zaprašene tematike in senčne bančne izpiske dinastije, ali kakor bi mi sedaj rekli temu, družinske korporacije Glembay. Glembajeva dinastija, ki je nastala pod roko Miroslava Krleže, ne pomeni le ene drame ali enega baleta. Gre namreč za več kot 14 besedil, ki jih je sam avtor poimenoval fragmenti.
še novic