Mračna zveza

Mračna zveza

Radio Študent, 16. april ― Veliko jubilejno praznovanje EN-KNAP-a in EnKnapGroupa je proslavila premiera nove predstave v sodelovanju s koreografom Josefom Nadjem. Predstava se je porodila kot entuziastičen odziv na uspeh lanskoletne miniaturne predhodnice, v kateri so ustvarjalci predvideli celovečerni potencial.
KO PADCI OBVISIJO

KO PADCI OBVISIJO

Radio Študent, 22. marec ― Najbolj presenetljiv padec od vseh tristopetinšestdesetih padcev, ki nas spremljajo letno, je padec šopka pričakovanj, ki sodijo v paket obiska predstav Vie Negative. Z vsakim novim prizorom padanja pade še eno izmed naših gledalskih pričakovanj.
Črtomirke z belo, modro in rdečo črto

Črtomirke z belo, modro in rdečo črto

Radio Študent, 19. marec ― Ob besedi kabaret pomislimo na zabavne, socialnokritične, nagajive, satirične skeče, povezane v združeno celoto. Nekaj pevskih vložkov. Kakšen delček gole kože in predvsem smeh. Tokrat naslov predstave nagajivo konkretizira zorni kot, za katerega se odločijo v predstavi, ki si jo je sedaj moč ogledati na odru SSG Nova Gorica.
Zareza v nas samih: črna luknja

Zareza v nas samih: črna luknja

Radio Študent, 8. marec ― "Kaj pa, če humanost ni v sočutnem zrenju v zenico sočloveka, ampak v radikalnem soočenju z možnostjo, da je oko drugega le zaslon, ki odseva naše lastne sanje, želje in strahove? Kaj, če črna luknja ni nekje na drugi strani, temveč je zareza v nas samih?" – iz napovedi predstave Metamorfoze 4°: Črne luknje. Pogovor v živo z Baro Kolenc, avtorico in režiserko predstave.
Nadgradnja heroja

Nadgradnja heroja

Radio Študent, 2. marec ― Vstopimo v Španske borce. Vito Weis nam v vlogi garderoberke pobere plašče, Uroš Kaurin nam v vlogi hostese trga karte. Zazvoni telefon in heroja pritečeta na pomoč. Poiščeta izvor nadležnega zvonjenja. Iz občinstva izbereta prostovoljca, ki bi ju fotografiral s flešem.
Brezpovedna bomba jezika

Brezpovedna bomba jezika

Radio Študent, 1. marec ― V Mali drami si je bilo 19. februarja moč ogledati uprizoritev drame avtorja Milana Jesiha z naslovom Grenki sadeži pravice. Če smo natančnejši, smo videli uprizoritev po motivih Grenkih sadežev pravice, katerih premiera je bila že 27.
Vedno tečemo skupaj (vsaj v mislih)

Vedno tečemo skupaj (vsaj v mislih)

Radio Študent, 12. februar ― Zdi se, kot da se je odmevnost performansa Skupaj v izvedbi Leje Jurišić in Marka Mandića primarno zasidrala v razpredanje njegovega trajanja in problematiziranja odrskega časa, v bistvu pa koncept procesualnosti in trajajočega ritualnega proslavljanja v obliki gledališkega dogodka sega že v antično grško gledališko prakso in se v zadnj
Nepohujšljivost

Nepohujšljivost

Radio Študent, 29. januar ― Pa smo jih dočakali, Cankarjevo leto, Cankarja o Cankarju, Cankarjev dom, Cankarjevo farso, gala premiero Puhujšanja v dolini Šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja in priredbi ter dramaturgiji Žanine Mirčevske, prvi gledališki spektakel leta in koprodukcijo Drame, MGL-ja in – Cankarjevega doma.
KATEHEZA: OD A-NTIGONE DO Ž-IVADINOVA

KATEHEZA: OD A-NTIGONE DO Ž-IVADINOVA

Radio Študent, 24. januar ― Antigona je neka večna dilema, njena srž tli skozi tisočletja in to jo dela nenehno uprizorljivo, lahko bi rekli, da so gledališčniki že skoraj fanatično obsedeni z njo. Njen konflikt s Kreonom dobro prestaja obrabo časa, saj so njuna nasprotna stališča tako univerzalna in in jih je mogoče aplicirati v mnogih drugih kontekstih..
Prelomi, preboji in prihodnost

Prelomi, preboji in prihodnost

Radio Študent, 8. januar ― V zadnjih izdihljajih lanskoletnega praznovanja množičnih božično-novoletnih prelomnih dogodkov je za zaključek leta neodvisna gledališka scena nazdravila na dolgo pričakovano dvojno dvajsetletnico v polju sodobnih uprizoritvenih umetnosti - ustanovitev zavoda Bunker ter s tem tudi mednarodnega festivala Mladi Levi.
še novic