V Cankarjevem domu ljubljanska premiera iCankarja

SiGledal Novice, 20. januar ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18. uri ljubljanska premiera predstave iCankar, ki je nastala v režiji Maruše Kink ter produkciji Mestnega gledališča Ptuj, Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma. Ob stoletnici Cankarjeve smrti želijo ustvarjalci predstaviti kontroverzno osebnost in zakaj se mu pripisuje sloves najboljšega.

Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 19. januar ― Andrej Tomažin (1988) je pisatelj, kritik in novinar. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je zaključil študij primerjalne književnosti in slovenistike. Je avtor zbirke kratkih zgodb Stramorjevi koraki (Litera, 2014) in romana Črvi (Litera, 2016). Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Roka Bozovičarja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti Simona Smoleta.

V mariborski Drami Samomorilec v režiji Ivane Djilas

SiGledal Novice, 17. januar ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek premierno uprizorila komedijo Samomorilec. Tragikomično pripoved ruskega dramatika Nikolaja Robertoviča Erdmana o okoriščanju drugih s smrtjo posameznika je posodobil Nebojša Pop Tasić. Režiserki Ivani Djilas je zgodba še posebej zanimiva, ker kaže odnos družbe do posameznika.
še novic