PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. marec 2018 ― V četrtek, 15. marca 2018, smo se na pravljičnem srečanju pridružili čarovnici Lenčki in njenim gozdnim prijateljem na razburljivem popotovanju po svetu zelišč ter se zabavali ob hudomušnih zgodbicah. Izvedeli smo veliko zanimivega o zeliščih. Zeliščarica Lenčka, ki pozna skrivnosti zdravilnih rastlin, nam je razložila, kaj so prgišče, poparek, izvleček in tinktura. Zakaj pravimo, da kopriva ne pozebe? Kdaj cvete materina dušica in kdaj jo nabiramo? Zeliščaričino znanje s pridom uporabijo številne gozdne živali: ko jih tišči v želodčku, ko se prehladijo ali pa želijo le pregnati molje iz zimskih ...

Shakespearsko avtorsko vprašanje: alternativni kandidati – Tomaž Kovačič

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2018 ― Če ne William iz Stratforda, kdo bi torej lahko bil avtor? Doslej je bilo predlaganih mnogo imen, med njimi tudi oče sodobne znanosti Francis Bacon in elizabetinski dramatik Christopher Marlowe ter različni plemiči, kot sta bila grof William Stanley ali pa grofica Mary Sidney. Kaj jim je kot kandidatom skupno in v čem se razlikujejo? Ali dejstvo, da jih je toliko, ne postavlja samega avtorskega vprašanja pod vprašaj?

Sijoča zvezda z levjo grivo – Milan Jazbec

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2018 ― Pesniška zbirka Milana Jazbeca Sijoča zvezda z levjo grivo je avtorjeva 40. knjiga, a prva knjiga pesmi. Avtor je eden znanih slovenskih intelektualcev in pisec knjig z različnih področij. Njegova publicistična in znanstvena dela o diplomaciji so učno gradivo na slovenskih univerzah, delo, posvečeno Martinu Krpanu, pa je unikatno. Piše tudi trilogijo, roman o slovenski diplomaciji Dama v belem. Doslej sta izšla dva dela.  Pesniška zbirka je v slovenskem in makedonskem jeziku. Izdali sta jo Založba Forma 7 in Matica Makedonska Skopje, prevedli Viktorija Blažeska in Sonja Dolžan. Pesmi bo interpretiral priznani slovenski igralec Demeter Bitenc, pogovor z avtorjem pa bo vodila Neva Brun.

John Dyke: Zaljubljeni pujs

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2018 ― Pujsek je zelo nesrečen, saj je zaljubljen v pujsko Matildo, ki pa ga na njegovo veliko žalost sploh ne opazi. Mu bo uspelo pritegniti njeno pozornost, če si bo na glavo poveznil doma izdelan, velik, smešen in izstopajoč klobuk? Prevod iz angleščine. Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

O permakulturi, etiki in eko-logični eko-nomiji – Ira Zorko

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2018 ― Kaj je to permakultura? Zastavljali si bomo vprašanja o družbenih in osebnih idealih in se spraševali o naravi obstoječega denarnega sistema, njegovi etičnosti in ekološkosti ter se pogovarjal o alternativah sodobnega bivanja; o tistih, ki jih je poznala zgodovina in tistih, ki jih danes na podlagi svojih etičnih principov razvija in omogoča permakulturna praksa.  V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Razstava Gospodarji prehodov

Kamra.si, 14. marec 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na brezplačno javno vodstvo po razstavi GOSPODARJI PREHODOV, Ptuj na prehodu iz bronaste v železno dobo, ki bo v soboto, 17. marca 2018, ob 12. uri, v arheološkem razstavišču na Muzejskem trgu 2 na Ptuju. Po razstavi bo vodila avtorica, arheologinja Aleksandra Nestorović. Dve ključni iznajdbi iz začetka železne dobe sta v dobrem in slabem zaznamovali zgodovino vse do danes: uveljavitev železa in prevzem pisave. Železo je hitro spremenilo gospodarske temelje takratne družbe, pisava pa je omogočila zapisovanje misli ter s tem razvoj znanosti, umetnosti in zahodne civilizacije. Tudi območje današnje Slovenije je zajel tok sprememb. Lahko dostopna nahajališča železove rude so omogočila skokovit razvoj lokalnih skupnosti, ki so si pridobila bogastvo, moč in ugled s kvalitetnim železom ali z nadzorom trgovskih poti. Z nastopom železne dobe je postala takšna povezovalna žila, po kateri so se pretakali vplivi z vzhoda in zahoda, tudi Drava, pradavna meja med panonskim in predalpskim svetom. Na mestu, kjer leži danes Ptuj, je bil že takrat pomemben prehod čez reko in s tem prehod iz enega kulturnega okolja v drugega. Veljaki, ki so živeli na današnjem Grajskem griču, so znali izkoristiti nove razmere: izredno zanimive najdbe izpred treh tisočletij kažejo, da so bili resnični gospodarji mnogoterih prehodov – preko reke, med pokrajinami in med kulturami.

Madžarski pirhi iz Prekmurja

Kamra.si, 14. marec 2018 ― Slovenski etnografski muzej vas v okviru Evropskega leta kulturne dediščine 2018 v sodelovanju z Madžarsko samoupravno narodno skupnostjo občine Dobrovnik in Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo vabi na odprtje razstave Madžarski pirhi iz Prekmurja, ki bo v torek, 20. marca 2018, ob 12.00 v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi 2, v Ljubljani.   

Francka se ne rodi, ampak to postane – ImproAtelje

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2018 ― Predstava se odvija v dveh vzporednih segmentih. V prvem spremljamo avtorja – Ivana Cankarja, ki sedi v svoji sobi in piše zbirko črtic. V Drugem se nam prikazujejo izseki iz literarnega dela (medtem, ko ga avtor ustvarja).  Vez med »realnim« dogajanjem in literarnim ustvarjanjem predstavlja Cankarjeva mati v dveh pojavnih oblikah – kot lik iz resničnega življenja, ki se pojavlja v Ivanovi sobi, medtem ko on piše in kot literarni lik v njegovih črticah – impresija in plod njegove domišljije. Nastopajoči: Olivija Grafenauer, Katarina Veselko, Sara Šoukal, Mistral Majer, Maja Predalič, Urša Strehar Benčina, Teja Bitenc, Eva Jus.

Umetnost, znanilka družbenih sprememb – Timotej Pavlin

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2018 ― Pogosto slišimo tezo, da je umetnost ogledalo družbe – odraža njene ideale in razpoloženje. Kaj nam lahko umetnost pove o preteklih družbah in njihovi usodi? Lahko korelacije z današnjimi trendi nakazujejo na neizogibno usodo naše civilizacije? Kakšno vlogo bi umetnost morala prevzeti, da bi kot družba izkoristili njen polni potencial?  O umetnosti kot znanilki in vodilu družbenih sprememb bo govoril Timotej Pavlin, študent arheologije in umetnik. Dogodek poteka v organizaciji Novega dijaka.

Kdo je bil Pavel Kunaver - Sivi volk?

Kamra.si, 14. marec 2018 ― Slovanska knjižnica v Ljubljani vas v petek, 16. marca ob 18. uri vabi na predavanje in predstavitev knjige o Pavlu Kunaverju (1889-1988), enem od začetnikov slovenskega alpinizma, turnega smučanja in jamarstva ter pedagogu in ustanovnem članu slovenskega taborništva. Ob 30-letnici smrti prof. Pavla Kunaverja bo knjigo v dvorani bežigrajske in Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 predstavil avtor, dr. Jurij Kunaver. 
še novic