Nominacija za nagrado sončnica na rami 2018

Nominacija za nagrado sončnica na rami 2018

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 17. maj 2018 ― Za svoje delo – ozaveščanje otrok o ravnanju z ranljivimi družbenimi skupinami, spodbujanje branja in, nenazadnje, inovativno izvajanje delavnic – je naš knjižničar Andrej Jalen nedavno prejel nominacijo za nagrado za spodbujanje veselja do branja sončnica na rami 2018. V svet ene izmed ranljivejših socialnih skupin lahko starejše skupine vrtčevskih otrok in učenci od 1. do 5. razreda v radovljiški […]

17. maja 1936 je v Benetkah umrl Alojzij Res, pisatelj, kulturni delavec ...

Kamra.si, 17. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. maja 1936 je v Benetkah umrl Alojzij Res, pisatelj, kulturni delavec in posrednik, literarni zgodovinar. Rodil se je 1. julija 1893 v  Gorici.  Alojzij Res je kot otrok izgubil očeta, mati je ostala sama s tremi otroki. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Gorici. Na materino željo je tu začel tudi študij bogoslovja, vendar ga je študij izčrpal, zato ga najprej odložil, nato pa dokončno opustil. Med prvo svetovno vojno so ga vpoklicali v vojaško službo na Dunaj, kjer se je vpisal tudi na univerzo, vendar je študij nadaljeval najprej v Zagrebu, potem v Firencah in v Ljubljani. Leta 1921 je doktoriral z disertacijo Bistvo narodne pesmi; skupaj z Antonom Bajcem sta bila prva doktorja slavistike na Univerzi v Ljubljani.

Domoznanski pomenki: Glažute in steklarstvo na Pohorju

Kamra.si, 16. maj 2018 ― Steklo se je zaradi svojih lastnosti od najstarejših časov naprej uporabljalo za najrazličnejše namene, od embalaže in posodja do umetniških izdelkov in gradbenih elementov, steklarski mojstri pa so v začetku novega veka med vsemi delavci uživali najvišji status. Med najznamenitejšimi spodnještajerskimi glažutami so prav gotovo bile pohorske. O njih in pohorskem steklu se bodo na letošnjih Domoznanskih pomenkih pogovarjali dr. Valentina Bevc Varl, mag. Matjaž Grahornik in Gorazd Osrajnik, in sicer v četrtek, 17. maja 2018, s pričetkom ob 18. uri v avli OŠ Lovrenc na Pohorju. Vljudno vabljeni!

16. maja 1841 se je rodil Ivan Frankè, slovenski slikar ...

Kamra.si, 16. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. maja 1841 se je v Dobju pri Gorenji vasi v Poljanski dolini rodil Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak. Umrl je 15. oktobra 1927 v Ljubljani. V rani mladosti se je z materjo preselil v Cerklje. Njegova prva likovna učitelja v Ljubljani sta bila Jožef Kogovšek in Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. Slikarstvo je študiral od 1863 do 1873 leta, najprej na Dunaju nato pa še v Benetkah. Po naročilu ruske knjeginje Žokovske je leta 1873 potoval na Kitajsko.

Brane Ternovšek: Po himalajskih poteh in brezpotjih

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. maj 2018 ― V torek, 15. maja 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo potopisno predavanje z naslovom Po himalajskih poteh in brezpotjih. Izvedel ga je Brane Ternovšek, ki je oktobra lani skupaj z našim legendarnim alpinistom Vikijem Grošljem obiskal dolino Khumbu v Nepalu. Dolina je znana kot pristopna točka za vse alpiniste, ki se odpravljajo na Everest ali bližnje osemtisočake Enajstdnevni treking se je začel s pristankom letala na letališču Lukla, ki slovi kot najnevarnejše letališče na svetu, kajti pristajalna steza je dolga samo sto metrov in se ob pristanku konča z betonskim ...

Muzejska delavnica za družine

Kamra.si, 15. maj 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na Muzejski vikend Terni lapilli ali Tri v vrsto, ki bo v soboto, 19. maja 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Na Muzejskem vikendu se bomo vrnili skoraj 2000 let v preteklost, v čas antične Petovione. Tako kot danes, so si tudi takrat ljudje radi krajšali čas z igrami. Ena od njih je bila Terni lapilli ali po naše Tri v vrsto. Na Muzejskem vikendu si bomo to staro igro izdelali, jo igrali in se oblekli v rimskega vojaka. Prireditev je brezplačna. Namenjena je družinam z otroki, starimi več kot štiri leta. Vljudno vabljeni!  

15. maj 1864, v Celju se je rodil Vatroslav Ignacij Oblak, slovenski jezikoslovec.

Kamra.si, 15. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. maja 1864 se je v Celju rodil Vatroslav Ignacij Oblak, slovenski jezikoslovec. Umrl je 15. aprila 1896 v Celju. Starša (oče podobar, mati gospodinja) sta se priselila v Celje iz Poljanske doline, tako da je bil sin že rojen v Celju. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je dokaj neuspešno obiskoval v domačem mestu in majhna zanimivost iz tega obdobja je, da je najslabše ocene prejemal ravno iz slovenskega in latinskega jezika. V višjih razredih gimnazije se je njegov odnos do predmetov očitno menjal, saj je veljal za »liderja« slovenskih dijakov, ki so se pogosto sestajali v njegovi podstrešni sobici. Zaradi cesarske himne, ki so jo na cesaričin god pri šolski maši zapeli v slovenskem jeziku (k temu je nagovoril gimnazijski zbor), so ga izključili iz vseh gimnazij v avstrijskem delu monarhije; maturo je tako moral opravljati v Zagrebu.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV SAVINJČANI BEREMO 2017/2018

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. maj 2018 ― V ponedeljek, 14. maja 2018, je bilo v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec zaključno druženje bralcev v projektu Savinjčani beremo 2017/2018. Projekt branja starejših zajema bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Letos je bilo v projekt včlanjenih 307 bralcev, kar precej presega lansko število včlanjenih, ko smo zabeležili desetletnico skupnega branja. Bralci so lahko izbirali z obsežnega seznama domačih in tujih avtorjev, ki je objavljen na domačih straneh knjižnice www.zal.sik.si. Na zaključno prireditev so bili vabljeni vsi, ki so bili včlanjeni v projekt. ...

HUMORNO  RESNO  OB  ŠMARTINSKEM  JEZERU – zaključno študijsko bralno druženje v sezoni 2017/2018 – sodelovanje Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. maj 2018 ― Humor je resna stvar je bil naslov študijsko bralnih druženj v sezoni 2017/2018. Branje in pogovore sva usmerjali Irena Štusej iz Medobčinske splošne knjižnice Žalec in Biserka Neuholt Hlastec iz UPI Ljudske univerze Žalec. Tudi to sezono smo poskrbeli, da nismo ostali zaprta skupina, ampak smo ves čas vabili nove bralce, na druženja pa smo odhajali tudi v druga okolja, da bi zaznali našo prisotnost. Zadnje druženje je vedno neobičajno, tudi letošnje je bilo. Družili smo se ob Šmartinskem jezeru, in sicer so nam pri Brkatem somu pripravili prijeten prostor v ...

Iskanje Magdalene

Kamra.si, 14. maj 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas v petek, 18. maja 2018, ob 17. uri vabi v Belo dvorano Grajske pristave Ormož, na odprtje razstave Iskanje Magdalene - Betka Kajnč v Indiji. Vsakdo, ki danes prestopi znameniti prag hiše matere Tereze v Kalkuti, bo v razstavni sobi, ki prikazuje življenje ene največjih humanitarnih ikon 20. stoletja, zagledal še obraz Betke Kajnč - ženske, rojene v Veliki Nedelji blizu Ormoža, ki je leta 1928 mlado Agnes Gonxho Bojaxhiu pospremila v Indijo kot še ena bodoča loretinka. Kdo je bila ta ženska, ki tako odločno in skrivnostno zre s fotografije in je v Indiji kot sestra Magdalena preživela preostalih 57 let, ne da bi se enkrat samkrat vrnila v rodno deželo? Razstava bo na ogled do 10. septembra 2018.

Srce Kopra

Kamra.si, 14. maj 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na predavanje dr. Maše Sakare Sučević in Brigite Jenko Srce Kopra, ki bo v četrtek, 17. maja 2018, ob 19. uri, v Miheličevi galeriji na Ptuju. Avtorici bosta predstavili preteklost Kopra skozi nastajanje stalne razstave Pokrajinskega muzeja Koper Srce Kopra. Razstava je zasnovana tako, da skuša biti informativna tako za lokalne obiskovalce kot za tiste iz drugih krajev, ki zgodovine mesta ne poznajo tako dobro. Zasnovana je modularno, prinaša kronološki pogled na mesto, ki je dopolnjen z zgodbami predmetov v razstavnih vitrinah. Razvoj mesta je prikazan tudi z animacijo in na 3D modelu, ki prikazuje mesto med letoma 1500 in 1819. Vljudno vabljeni!

Večer v družbi vrtnic

Kamra.si, 14. maj 2018 ― V četrtek, 17. maja 2018, ob 18. uri vabljeni v Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica na Večer v družbi vrtnic in na predstavitev knjige Katje Kogej Sladki recepti z vrtnicami. Avtorica bo v sklopu večera v družbi vrtnic predstavila knjigo Sladki recepti z vrtnicami, ki sta jo izdali s hčerjo Vido Rojšek ob 70-letnici Nove Gorice kot poklon mestu vrtnic ob okroglem jubileju.
še novic