Matej Kejžar: Hiša

Koridor - križišča umetnosti, 19. september ― Bela majica, zavezana okoli obraza, ki deluje kot maska, nam takoj prikliče v spomin predstavo Klub 1 2, prvi del Utopične trilogije Mateja Kejžarja, navdihnjene z literarnim delom Mesto sonca Tommasa Campanelle, ki je svoje nadaljevanje tokrat dobila v atriju ZRC SAZU pod naslovom Hiša.   Hiša je prostor dvojnega pomena; ujetosti, a istočasno tudi […] The post Matej Kejžar: Hiša appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Zajčki in korenčki

Koridor - križišča umetnosti, 18. september ― Karelčkove zgodbice (Lutkovno gledališče Ljubljana) je zadnja od tekmovalnih predstav, ki smo si jih lahko ogledali na 9. Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Nastala je v režiji in likovni podobi Silvana Omerzuja, ki je ponovno postregel s svojimi značilnimi namiznimi lesenimi lutkami. Karelček je igriv štiriletnik, ki s seboj prenaša svojega pingvina in obožuje korenje. Čeprav naslov namiguje […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Zajčki in korenčki appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Emmanuel Giubert in Marc Boutvanat: Ariol: Krasna kravica (#4)

Koridor - križišča umetnosti, 17. september ― Ariol je oslič kot ti in jaz, in ravno zato slovenske mlade in malo manj mlade bralce navdušuje že s četrto prevedeno knjigo, ki jih pridno izdaja založba VigeVageKnjige. Gre za strip francoskega dvojca Giubert in Boutavant, ki sta sicer ustvarila že kar deset delov te prikupne serije o osličku Ariolu in njegovih prijateljih, ki […] The post Emmanuel Giubert in Marc Boutvanat: Ariol: Krasna kravica (#4) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Kaj pa če …

Koridor - križišča umetnosti, 17. september ― Foto: Boštjan Lah / LGM     Kaj pa če bi naredili predstavo, ki ni ne dramska in ne lutkovna?   Kaj pa če v predstavi igralci ne samo igrajo, ampak tudi se igrajo?   Kaj pa če bi uporabili minimalistično scenografijo, da pokažemo otrokom, da večje in dražje ni nujno boljše?   Kaj pa […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Kaj pa če … appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Koga se boji Virginija Volk?

Koridor - križišča umetnosti, 17. september ― Foto: Boštjan Lah / LGM   Tri leta po uspešni predstavi Račka, smrt in tulipan je režiser Fabrizio Montecchi na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana postavil še eno predstavo z za otroke zahtevnejšo temo: Virginija Volk. Nastala je po predlogi istoimenske slikanice, ki jo je spisala Kyo Maclear, ilustrirala pa Isabelle Arsenault. Zgodba, ki sicer ni […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Koga se boji Virginija Volk? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nevena Aleksovski: »Pomembno je, da je moje delo živo«

Nevena Aleksovski: »Pomembno je, da je moje delo živo«

Koridor - križišča umetnosti, 17. september ― Foto: Urška Boljkovac / Kino Šiška   Umetnica Nevena Aleksovski je pravkar izdala nov zin NOW YOU ARE YOURSELF AND NOT YET YOURSELF. Izid je spremljala razstava v Kinu Šiška, saj je umetnica zmagovalka drugega Zine Vitrine natečaja (2016). Novi zin in risbe, ki ga sestavljajo, dopolnjujejo obsežno že večkrat razstavljeno produkcijo, zbrano v že […] The post Nevena Aleksovski: »Pomembno je, da je moje delo živo« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Za črnim oblačilom

Koridor - križišča umetnosti, 16. september ― Foto: Hiša otrok in umetnosti   “Lepo vas pozdravljam. Z menoj greste na eno prav posebno potovanje po svetu.” Po uvodnem nagovoru smo postavljeni na preprogo, ki jo obdajajo različni scenski/kontinentalni kotički in potovanje Za petimi gorami idejne vodje in režiserke Irene Rajh se prične. Zvoki letališkega terminala nas imaginarno prostorsko umestijo na letališče, kjer […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Za črnim oblačilom appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 3. dan

Koridor - križišča umetnosti, 16. september ― Tretji dan bienala se je začel s ponovitvijo tekmovalne predstave Medved in mali (Lutkovno gledališče Ljubljana) ter uprizoritvijo pedagoško usmerjene predstave Za petimi gorami (Hiša otrok in umetnosti/Lutkovno gledališče FRU-FRU). Predstava je otroke popeljala skozi svet geografije ter jim predstavila nekatere značilnosti šestih narodov. Potem je sledil pogovor o predstavah, videnih v prejšnjem dnevu, ki […] The post 9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 3. dan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nauk o odprtosti, strpnosti in prijaznosti

Koridor - križišča umetnosti, 16. september ― Foto: Urška Boljkovac / LGL Ena izmed predstav v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki so bile uvrščene v tekmovalni program 9. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, je inscenacija slikanice Bi se gnetli na tej metli. Avtorja slikanice sta Julia Donaldson in Alex Scheffer, ki sta ljubljanskemu občinstvu zelo dobro znana po uspešnicicah Zverjasec in Zverjašček. Vse […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nauk o odprtosti, strpnosti in prijaznosti appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Oder kot igralnica

Koridor - križišča umetnosti, 16. september ― Foto: Urška Boljkovac / LGL V svetu otroških predstav na odru velikokrat naletimo na lutke in ostalo likovno podobo, ki sta odmaknjeni od realnosti in nikakor nimata namena natančno poustvarjati vizualnega izgleda vsakdanjega sveta. A če se pri nekaterih zdi, da gledamo likovno preoblikovano podobo realnosti, se v predstavi Medved in mali (Lutkovno gledališče Ljubljana) […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Oder kot igralnica appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nokavt klasični lutkovni obliki

Koridor - križišča umetnosti, 16. september ― Foto: Boštjan Lah / LGM   Vstop v dvorano in že smo priča igralki-performerki, ki goni kolo na vso silo. Z vso proizvedeno energijo si odrsko luč, povezana na štiri majhne žaromete, proizvaja kar sama. In tako se prične zgodba o zmagi, premagovanju, zmagovanju in preseganju. Po uvodni faktično podprti prezentaciji o metabolizmu človeškega telesa […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nokavt klasični lutkovni obliki appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic