Ekotrošnja

Ekotrošnja

Literatura v živo, 20. junij 2017 ― Ekološka pridelava, samooskrba, homeopatska zdravila in alternativna medicina – kako globoko je človeško telo v resnici onesnaženo in kako zdrav je lahko človek, ki je prepričan, da vse to potrebuje?
PK Mahanandia: »Ker jo ljubim, sem prikolesaril do Švedske«

PK Mahanandia: »Ker jo ljubim, sem prikolesaril do Švedske«

Delo Literatura, 20. junij 2017 ― Pradyumna Kumar oziroma PK se je rodil v kasti nedotakljivih v majhni vasi na vzhodu Indije. Vse življenje je s sabo nosil palmov list, na katerem so bile napovedi astrologa, ki jih je prejel ob rojstvu: »Poročil se boš z žensko, ki ne bo iz tvoje vasi, ki ne bo iz tvojega okoliša niti iz tvoje dežele. Bo zelo muzikalična, imela bo svojo džunglo ter bo rojena v znamenju bika.« In Lotte, ki je bila vse to, je postala njegova žena. Njuna ljubezen je zgodba ne samo o tem, kako daleč je mogoče prikolesariti, temveč kako čudovito bi bilo, če bi vsi govorili le en jezik, jezik srca.
Kurvafix

Kurvafix

Radio Študent, 20. junij 2017 ― Kurvafix!, izšel je nov prevod knjige Egona Bondya! Njegovo najbolj znano in vplivno knjigo Invalidna sorojenca imamo po zaslugi KUD Police Dubove zdaj na voljo tudi v slovenščini. Založba v naš založniški prostor pridno »dostavlja« češke pisce in za to ji gredo vse pohvale. Zgornje vzklike navdušenja naj primerno kontekstualiziramo, da ne bi izpadli kot prazno bildanje recenzije. Egon Bondy je umetniško ime Zbyneka Fišerja, superstarja češkega undergrounda, pisca, filozofa, pesnika. Kot se za kultne like spodobi, se o njih podeli osebno izkušnjo, če se le da. V spominu mi je ostala scena iz filma Nežni Barbar, ki je bil posnet po knjigi Bohumila Hrabala, v katerem lik, nepresenetljivo poimenovan Egon, z vso ljubeznivo frivolnostjo razmaže zvrhano merico pivske pene po Hrabalovi faci. Iz istega filma je tudi Bondyeva skovanka iz naslova recenzije, ki je kombinacija besed kurva in krucefix. Egon Bondy v gradnji lastne monumentalnosti ni popuščal in je uspel v premorih med neusmiljenim bezničenjem po Pragi izdati 13 samizdatskih zvezkov z naslovom Opombe k zgodovini filozofije. Hrabal v svojem eseju o češki literarni sceni o številu zvezkov mitomansko pretirava in trdi, da jih je bilo 17. Egon Bondy se je v kanon kulturnega podzemlja dokončno zapisal s sodelovanjem s psihadelično prog-jazz skupino Plastic People of the Universe. O tej skupini smo pred kratkim govorili tudi na našem radiu v intervjuju z Viki Babo. ( http://radiostudent.si/glasba/globaluna/intervju-viki-baba-o-egonu-bondyju ) Invalidna sorojenca je proza absurda. Distopična alegorija komunistične prihodnosti. Futuristična vizija visoko tehnološko razvite družbe leta 2060. Ostali sta le še dve mesti z nekaj deset milijonov ljudmi, ki jih »tisočletne« vode še niso preplavile. Glavni »antagonizem« romana je prav ta sopostavitev cvetoče civilizacije ter neukrotljivih in nepremagljivih voda, ki periodično poplavljajo in napovedujejo neizogibno apokalipso na koncu romana. Neskončno vodovje igr
še novic