Kritika v klozetu

LUD Literatura, 5. februar 2018 ― Preden si kdo ustvari napačen vtis o slovenski kritiki, naj navedem nekaj posamičnih primerov dovolj zgovornih kritiških praks, ki jim včasih še vedno podleže tudi moje lastno pisanje. Zato namen tega teksta ni kazanje s prstom, temveč predvsem opozarjanje na to, da so včasih najbolj samoumevne in dobrohotne kritiške odločitve lahko – izključevalne.
Upanje brez optimizma (odlomek)

Upanje brez optimizma (odlomek)

Airbeletrina, 5. februar 2018 ― Objavljamo odlomek iz dela Upanje brez optimizma Terryja Eagletona. Eagleton bo 28. 2. ob 20.00 nastopil kot prvi gost Fabule pred Fabulo, humanističnega fokusa festivala. Fokus Fabule 2018 bo Upanje. Tudi zato bo v festivalski zbirki izšla Eagletonova knjiga Upanje brez optimizma (prevod Aljoša Kravanja, Beletrina, 10 evrov). Objavljeni odlomek med drugim obravnava razliko med upanjem in optimizmom ter analizira pasti liberalne vere v napredek.
Dramska platforma

Dramska platforma

Trubarjeva hiša literature, 3. februar 2018 ― Vabljeni, da se udeležite dramske platforme, ki bo potekala v soboto, 17. februarja, ob 11. uri v prostorih Trubarjeve hiše literature. Za udeležbo na platformi se na email info.kudkrik@gmail.com najkasneje do sobote 10. decembra 2018 prijavite in pošljite svoje dramsko besedilo, ki bi ga v skupini dramatikov želeli predebatirati. Udeležba je brezplačna. Dramska platforma se je rodila iz želje, da bi dramatičarke in dramatiki imeli svoj prostor, ki bi služil izmenjavi izkušenj, komentiranju dramskih besedil, druženju in preko teh srečanj spodbudili pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike. {fshare id=3167}
Inteligenca versus kompetenca

Inteligenca versus kompetenca

Radio Študent, 2. februar 2018 ― Ob silni poplavi sodobnih psiholoških priročnikov za samopomoč, ki nas nagovarjajo k razvijanju svojih kompetenc, je vsem skupna neka specifična grožnja, da nam lahko v vsakem trenutku popolnoma spodleti, in to ne le na poslovnem področju, temveč tudi kot človeku.
Priokus zlatih hrušk 

Priokus zlatih hrušk 

LUD Literatura, 2. februar 2018 ― Tistim, ki nam je literatura blizu, se zdi iskanje kakovostnega čtiva prijetna, morda celo preprosta naloga, resnica pa je, da marsikomu ni tako samoumevna, sploh staršem, ki brez izkušenj iščejo knjige za svoje potomce. Posameznikom, ki od osnovne ali srednje šole niso prišli v stik z literaturo, je marsikdaj laže v lokalni poslovalnici Pošte Slovenije za nekaj drobiža kupiti kičasto slikanico z nekaj vrsticami nekvalitetnega komaj lektoriranega teksta, kakor pa se odpeljati v knjižnico in za nasvet povprašati tamkajšnje uslužbence.
še novic