O solzah in svetnikih

Vrabec Anarhist, 17. april 2018 ― V tem so Marjanovi junaki blizu Dostojevskemu in Friderik Baraga ni nikakršna izjema. Tudi on je nekako zadnji človek, ki skuša rešiti raj. The post O solzah in svetnikih appeared first on Vrabec Anarhist.

Film, roman, prešuštvo

Vrabec Anarhist, 17. april 2018 ― Kasneje, desetletja kasneje, sem si kupil (nezavedno?, ne, nikakor ne, saj, ko sem ga zagledal v trgovini, sem si takoj rekel, aha, Moderato cantabile!) podoben plašč, kot ga je imel Chauvin. The post Film, roman, prešuštvo appeared first on Vrabec Anarhist.

Brezdanja represija zgodb

Vrabec Anarhist, 17. april 2018 ― V komadu Vid slepim se v filmu Tommy seveda prvič pojavi Roger Daltrey s tistim negibnim zrenjem naravnost v gledalstvo, z izrazom onkraj afekta, tako zelo drugačnim od podob tistega časa. The post Brezdanja represija zgodb appeared first on Vrabec Anarhist.
Boljša kot Borgen

Boljša kot Borgen

Radio Študent, 17. april 2018 ― Politične biografije v knjižni obliki so v slovenskem prostoru redkost. Onkraj Janševih sag in biografij izpod prstov dvornih zgodovinarjev tranzicijske levice se nam v spomin prikliče le še religiolog, UDBAš in Kučanov svetovalec Zdenko Roter. Zato ne preseneča dejstvo, da je letos pri Didakti izdana biografija Alenke Bratušek dvignila vsaj nekaj prahu.
Mrežni preplet nevidnih oblasti

Mrežni preplet nevidnih oblasti

Airbeletrina, 17. april 2018 ― V bogati rimski četrti se zgodi umor. Žrtev je razvpiti odvetnik, za katerega se šušlja, da je bil v navezi z mafijo. V isti noči se pojavita še dva mrliča: ostareli mafijski šef v zaporu naredi samomor, na avtocesti pa se pojavi truplo brez glave. Če se zdi bralki_cu kriminalke, ki je vajen_a, da besedilo iz žanra vsaj v neki meri sledi vnaprejšnji shemi – o Pogodbi se je doslej pisalo kot o kriminalki oziroma kriminalnem romanu – jasno, da so smrti povezane in jo_ga zlasti zanima, na kakšen način, pa se zdi, da je s tem v resnici zgreši osrednje vprašanje romana, v katerem pravzaprav ni bistveno vprašanje, ali se bo razkrilo pravo ozadje teh (in naknadnih) smrti, t
še novic