Divje živali

Divje živali

Radio Študent, 18. januar ― Čisto tiho, brez kakršnega koli medijskega pompa je bila v sklopu letošnje podelitve nagrade Urška za najbolj perspektivnega avtorja ali avtorico izdana kratkoprozna zbirka Menažerija lanske zmagovalke Eve Markun.
»MOŽNOSTI! VSAJ MOŽNOSTI!«

»MOŽNOSTI! VSAJ MOŽNOSTI!«

Radio Študent, 16. januar ― Dolgih sedem let pričakovana druga knjiga Tiborja Hrsa Pandurja Notranje zadeve zaradi svojega obsega in stila grozi, da se nam ne bo pustila prebiti do zadnje strani. Je kot stoletni gozd, labirint, podzemna jama. Med njenimi verzi se brez težav izgubiš; s težavo se prepričaš, da ne blodiš v krogu.
Duh je prdec

Duh je prdec

Radio Študent, 16. januar ― Teorije o čutni zaznavi stojijo na samem torišču zgodovine filozofije. Učbeniki novoveške filozofije delijo na racionalizem in empirizem po definiciji, da prvega določajo vrojene ideje, katerih garant je Bog, drugega pa definira zavest kot rezultat serije naključnih čutnih vtisov; tabula rasa, ki pod konstantnim vplivom okolja spregovori.
Sodobna ganska proza III: Taiye Selasi

Sodobna ganska proza III: Taiye Selasi

Radio Študent, 10. januar ― "The African novelist is rarely granted the privilege of writing, as Toni Morrison famously put it, the novel she wanted to read. Instead, the novelist is assumed to be or accused of writing for the west, producing explanatory ethnographic texts dolled up as literary fiction.
OBDUKCIJA DRUŽBE

OBDUKCIJA DRUŽBE

Radio Študent, 4. januar ― “In ti me sprašuješ, naj ti povem, kaj se dogaja, kaj le se dogaja, nič se ne dogaja, si mislim, mar ne veš, da sploh ni več ljudi?” Tako se zaključi nova pesniška zbirka Nataše Velikonja Preveč vljudna, ki je izšla pri Hiši poezije kot ena izmed petih zmagovalk natečaja za najboljšo pesniško zbirko Sončnica.
Zmuzljivost

Zmuzljivost

Radio Študent, 2. januar ― Dublineska - še en roman v vrsti, ki v začetku vsaj na videz obdeluje tematiko prihajajoče kataklizme smrti papirne knjige, z njo pa visoke literature kot take. Preden odmahnete z roko, pa si poglejmo, o čem bo tekla beseda.
Preveč pokorni državljani

Preveč pokorni državljani

Radio Študent, 7. december 2017 ― Henry David Thoreau v svojem eseju Državljanska nepokorščina, ki je približno kakšno leto nazaj izšel pri založbi LUD Šerpa, premleva stanje tedanje ameriške družbe. Presenetljivo ali ne, se situacija v letih od prve izdaje dela ni prav dosti spremenila. Tekst je prvič izšel pod naslovom Civil Disobedience leta 1849.
Večeri

Večeri

Radio Študent, 26. november 2017 ― Gerard Reve je resnično velika figura nizozemskega književnega kanona, eden od njihovih največjih modernistov. Glede na to, da Nizozemska po lastnem geopolitičnem in kulturnem položaju ni zelo marginalna država, je presenetljivo, da mu vse do danes ni uspelo prodreti v zavest bralcev evropskega, to se pravi tudi svetovnega kanona, karkoli si o njem že mislimo.
Kako se piše pesem?

Kako se piše pesem?

Radio Študent, 23. november 2017 ― Pesniški projekt Hypomnemata Sergeja Harlamova, ki je izšel v okviru festivala Ignor 2017, je najbrž treba razumeti kot prolegomeno k njegovemu prihajajočemu pesniškemu delu Mnogoboj mitologij.
še novic