Knjiga o ločilih

Knjiga o ločilih

Radio Študent, 19. april ― Derek Beaulieu je kanadski pesnik, založnik ter premišljevalec robnih založniških politik in knjižnih form. Med letoma 2014 in 2016 je bil pesnik lavreat mesta Calgary. Izdal je številne knjige eksperimentalne literature. Danes obravnavamo njegov a, A Novel.
Boljša kot Borgen

Boljša kot Borgen

Radio Študent, 17. april ― Politične biografije v knjižni obliki so v slovenskem prostoru redkost. Onkraj Janševih sag in biografij izpod prstov dvornih zgodovinarjev tranzicijske levice se nam v spomin prikliče le še religiolog, UDBAš in Kučanov svetovalec Zdenko Roter. Zato ne preseneča dejstvo, da je letos pri Didakti izdana biografija Alenke Bratušek dvignila vsaj nekaj prahu.
Tehnike škandaloznosti

Tehnike škandaloznosti

Radio Študent, 11. april ― Ob naštevanju ideoloških komponent, analizi političnega razvoja in pregledu estetskih gibanj, ki so spremljala italijanski fašizem, se ta lahko zdi vreden model za lik nerodnega Alberta Bertorellija iz serije Allo Allo, ki ob vsakem ceremonialno upravičenem »Heil Hitler« tepčkasto vzklikne »Heil-a Mussolini!«.
Raz lom

Raz lom

Radio Študent, 3. april ― Pogled, beseda in telo trčijo in se razlomijo v resničnost. Smo na črepinjasti sledi srbskega pesnika Bojana Vasića. Beremo njegov prvi prevod v slovenščino, Črepinje, ki so leta 2015 v prevodu Varje Balžalorsky Antić izšle pri Srbskem kulturnem centru »Danilo Kiš«.
Svi/vsi svinje v megli

Svi/vsi svinje v megli

Radio Študent, 30. marec ― Romaneskni prvenec Muanisa Sinanovića se začne s poglavjem Očetovo rojstvo, ki se stilsko opazno razlikuje od vseh sledečih, odsekano pa konča s stavkom: »Nato se je slišal pok.« Vse vmes, vključno z omenjenima naslovom prvega poglavja ter zadnjo vrstico, je Anastrofa; s spremnimi besedami Dinka Kreha: »retorič
Reže kot žica na Kolpi

Reže kot žica na Kolpi

Radio Študent, 29. marec ― Pisalo se je leto 2015, ko je neko podjetje zaslužilo velike količine denarja s postavljanjem tako imenovanih »tehničnih ovir« na južno slovensko mejo s Hrvaško. Lahko smo brali in poslušali, da bo rezalna žica odstranjena takoj, ko bo odpravljena nevarnost. Leto pozneje so ponekod odstranili žico.
Socializem za 21. stoletje

Socializem za 21. stoletje

Radio Študent, 16. marec ― Založba Krtina je leta 2016 izdala prevod knjige Ideja socializma, ki jo je spisal nemški filozof in sociolog Axel Honneth. Revidirani socializem, kot ga sam poskuša zasnovati, je predvsem eksperimentalen in dinamičen proces, temelječ na svoboščinah francoske revolucije.
Ibn Battuta - Veliko Popotovanje

Ibn Battuta - Veliko Popotovanje

Radio Študent, 7. marec ― Ibn Battuta je eden najbolj znanih velikih popotnikov, je del svetovnega kanona. Živel je v 14. stoletju in se v svojih dvajsetih odpravil na nekakšen never-ending tour, med katerim je iz izhodiščnega področja današnjega Maroka prepotoval pas, ki je vodil po južnih ozemljih nekdanje Sovjetske unije do Kitajske.
še novic