Filmska recenzija: Geovihar

Filmska recenzija: Geovihar

MMC Film, 20. oktober 2017 ― Bližnja prihodnost - v želji po obvladovanju vsega, tudi vremena, ki z nepredvidljivimi podnebnimi spremembami in pojavi vedno bolj ogroža ustaljeno življenje našega planeta, za kakšno pametnejšo in . . .
Arheologi na Gosposvetski cesti odprli poznoantični sarkofag

Arheologi na Gosposvetski cesti odprli poznoantični sarkofag

Misli, 20. oktober 2017 ― Na Gosposvetski cesti, kjer že od konca septembra potekajo arheološka izkopavanja, so arheologi danes odprli poznoantični sarkofag iz 4. stoletja. Kot je za STA povedal vodja izkopavanj Martin Horvat iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), so doslej izkopali sedem sarkofagov, vendar je ta, ki so ga odprli danes, najlepše ohranjen.
Nič več Damjanoviča

Nič več Damjanoviča

Radio Študent, 20. oktober 2017 ― Včeraj je Ministrstvo za kulturo v javnost podalo odločitev o razrešitvi direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča, začenši s 15. novembrom letos. Ministrstvo in trenutni direktor zaenkrat izjav o predčasni razrešitvi v teku tretjega mandata ne dajeta.
V ljubljanski Operi premierno o prezrti pesnici Adi Škerl

V ljubljanski Operi premierno o prezrti pesnici Adi Škerl

Misli, 20. oktober 2017 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bodo prihodnji teden krstno uprizorili novo slovensko operno delo Ada, ki ga je na libreto pesnika Iva Svetine zložil skladatelj Tomaž Svete. Na oder so postavili življenjsko zgodbo prezrte slovenske pesnice Ade Škerl, ki je hkrati zgodba vseh umetnikov, ki iščejo svoj izraz. Premiera bo v torek, 24. oktobra.
V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

Misli, 20. oktober 2017 ― V Britanski knjižnici v Londonu danes odpirajo razstavo, ki na ogled ponuja zgodovinske predmete, povezane s čaranjem, in predmete iz čarovniškega sveta, kot ga je ustvarila J. K. Rowling, avtorica knjižnih uspešnic o čarovniku Harryju Potterju. Na ogled bodo med drugim avtoričini originalni rokopisi in ilustracije za omenjeno serijo knjig.
Morricone prejel madžarski red za zasluge

Morricone prejel madžarski red za zasluge

Misli, 20. oktober 2017 ― Italijanski skladatelj Ennio Morricone je pred sredinim koncertom v Budimpešti prejel madžarski red za zasluge, poimenovan srednji križ. Dobitnika častnega oskarja za življenjske dosežke so na Madžarskem nagradili za njegov prispevek k popularizaciji madžarske glasbe. Izročitvi reda Morriconeju sta prisostvovala madžarski predsednik in premier.
Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Misli, 20. oktober 2017 ― Z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice bodo Pankrti nocoj ob 20. uri proslavili 40. obletnico ustanovitve. Najbolj znani slovenski punk skupini, ki je pot začela na moščanski gimnaziji, se bo kot gost pridružil Glen Matlock, član legendarne britanske zasedbe Sex Pistols, pri kateri so Pankrti iskali svoj navdih.
S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

Misli, 20. oktober 2017 ― Z odprtjem fotografske razstave v poklon režiserju Tomažu Pandurju se nocoj v Mariboru začenja 52. festival Borštnikovo srečanje. Do konca prihodnjega tedna bo v štajersko prestolnico prinesel izbrane slovenske gledališke predstave iz pretekle sezone in par gostovanj iz tujine. Prvo takšno je nocojšnje Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljiča.
Koala Voice, bend

Koala Voice, bend

Mladina, 20. oktober 2017 ― Ko člani zasavske rockovske zasedbe Koala Voice razlagajo, kaj vse se jim je zgodilo v času od zmage na prvi Špil ligi in turneje v okviru Klubskega maratona Radia Študent, je težko verjeti, da so od takrat minila le tri leta. Nič drugače ni, ko pomisliš, da sta pevka in ritem kitaristka Manca Trampuš ter baskitarist Tilen Prašnikar pred izidom druge plošče Wolkenfabrik, ki se obeta te dni, šele na pragu svojih...

8. bienale slovenskega oblikovanja Brumen, Narodna galerija (stekleni del), Ljubljana

Mladina, 20. oktober 2017 ― Fundacija Brumen bo v okviru bienala slovenskega oblikovanja Brumen podelila najvišje nacionalne oblikovalske nagrade. Kdo bo kot dobitnik velike nagrade nasledil ekipo Ljudje, ki je predlani slavila z delom za aplikacijo Flaviar, in kdo bo segel po preostalih nagradah, bo znano v torek ob 19. uri. Takrat bodo odprli tudi pregledno razstavo 90 najkakovostnejših oblikovalskih del, ki so pri nas nastala v zadnjih...
Aquarius

Aquarius

Mladina, 20. oktober 2017 ― Clara (Sonia Braga), 65-letna vdova iz brazilskega Recifeja, nekdanja glasbena kritičarka, je seksualno tako neodvisna, da si najame mladega žigola, ki pa ga potem tako divje naskoči, kot da je on najel njo. To je seks, ki pusti trg pred vrati. Aquarius je izredno senzualen film o ločnici med rečmi, ki sodijo na trg, in rečmi, ki tja ne sodijo.
Hans Zimmer, Benjamin Wallfi sch: Blade Runner 2049

Hans Zimmer, Benjamin Wallfi sch: Blade Runner 2049

Mladina, 20. oktober 2017 ― Denisu Villeneuvu je bilo, potem ko so mu zaupali režijo Iztrebljevalca 2049, menda jasno, da tekmovanje z izvirnim Iztrebljevalcem Ridleyja Scotta iz leta 1982, ki je postal kultna filmska klasika, ne bi imelo nobenega smisla. Verjetno je podobno razmišljal tudi islandski skladatelj Jóhann Jóhannsson, ko ga je Villeneuve angažiral, da za novi film posname glasbo.

Od punka do elektronike

Mladina, 20. oktober 2017 ― Koncert, ki bo te dni najbolj odmeval, se bo zgodil že v petek, 20. oktobra, v ljubljanski Areni Stožice. Gre seveda za koncert ob 40-letnici skupine Pankrti in s tem slovenskega punka, med gosti pa bo tudi »sex pistol« Glen Matlock. Dan zatem, 21. oktobra, se v Kino Šiška vrača izraelski indie pop dvojec Lola Marsh. Isti večer bo Gospodarsko razstavišče obiskal avstrijski producent elektronske glasbe Parov...

Geovihar

Mladina, 20. oktober 2017 ― V filmu 2012 so Zemljo odprli in raztrgali sončni viharji, očitno produkti podnebnih sprememb, ki so tako neizbežne, da so jih prerokovali že Maji. V Geoviharju je človeštvo že tako pametno, da se zaveda pogubnosti podnebnih sprememb, zato izdela globalno mrežo geoinženirskih satelitov (Dutch Boy), s katerim Zemljo zaščiti pred segrevanjem – podnebne spremembe ustavijo.
St. Vincent: MASSEDUCTION

St. Vincent: MASSEDUCTION

Mladina, 20. oktober 2017 ― Annie Clark, bolj znana pod imenom St. Vincent, se po treh letih vrača z novo ploščo. Označila jo je kot najbolj osebno doslej, in da je res takšna, je razvidno že iz izpovedne uvodne skladbe Hang on Me ali singla New York. St. Vincent je po ploščah Actor in Strange Mercy opazno elektrificirala svoj glasbeni izraz, Masseduction pa je ena njenih bolj elektronsko usmerjenih stvaritev, a na njej še zmeraj najdemo...
še novic