MaRtematične prigode tudi za tiste, ki ne marajo matematike

MaRtematične prigode tudi za tiste, ki ne marajo matematike

Časnik, 11. februar 2018 ― Marta Zabret: “Oče me je naučil, da je mladina vedno boljša od družbe, v kateri odrašča; da mladina ni iz leta v leto slabša, ampak le drugačna; da mladini učitelji pomenimo le obrobje in ne središče njenega sveta; da torej ne nagajajo meni, se ne smejijo meni, ne jezijo mene, se ne učijo zaradi mene; […] The post MaRtematične prigode tudi za tiste, ki ne marajo matematike appeared first on Časnik.
Miranu Žitku izročili Vilharjevo priznanje za življenjsko delo

Miranu Žitku izročili Vilharjevo priznanje za življenjsko delo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. februar 2018 ― Postojna – Na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku se je občina Miranu Žitku za njegovo bogato delovanje na področju kulture oddolžila s priznanjem Miroslava Vilharja za življenjsko delo na področju kulture in promocije. S petjem in glasbo je povezan vse življenje, zadnja leta pa kot koordinator na občini skrbi za kulturni utrip Postojne. Priznanja Miroslava Vilharja, kulturni praznik, Postojna, 8. februar 2018 Foto: Valter Leban Slavnostna govornica, vodja postojnske izpostave JSKD Silva Bajc, je v govoru med drugim spomnila, da letošnji praznik kulture zaznamujeta pomembni obletnici, 200-letnica rojstva pesnika, skladatelja in domoljuba Miroslava Vilharja ter 100-letnica smrti mojstra slovenske besede Ivana Cankarja. Župan Igor Marentič pa je opozoril, da je kultura veliko več kot le ustvarjanje in se spraševal, katera je vredna več, množična ali tista, namenjena ožjemu krogu. »Na to vprašanje ni odgovora. In tudi če bi obstajal, ne bi bil pravičen. Kultura je namreč od vseh nas in je namenjena vsakemu posebej. Zato je vsakemu neprecenljive vrednosti,« je dejal Marentič. Prejemnik letošnjega Vilharjevega priznanja Miran Žitko je s petjem in glasbo povezan tako rekoč vse svoje življenje. Študiral je klavir ter solo- in operno petje. Kot zborovodja je vodil kar devet različnih pevskih sestavov, svojo pevsko pot pa je tkal v različnih znanih orkestrih. Med drugim je kot profesionalni tenorist pel v Slovenskem komornem zboru, današnjem Zboru Slovenske filharmonije, nastopal je z orkestroma Slovenske vojske in RTV Ljubljana, mednarodnim mladinskim simfoničnim orkestrom in drugimi, s katerimi so doma in v tujini izvajali obsežna glasbena dela, maše, pasijone, simfonije, nastopal je tudi v operah. Leta 2003 je s pianistko Snježano Pleše  posnel zgoščenko s samospevi Miroslava Vilharja, njegov rojak, skladatelj Alojz Srebotnjak je prav zanj priredil samospeve Frana Gerbiča, ki jih je izvedel z orkestrom Glasbene šole Postojna. Kot teno

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. februar 2018 ― Pri založbi Modrijan je izšel roman Connie Palmen z naslovom Ti si rekel, pri Mladinski knjiga Onkraj Marsa in Venere Johna Graya. Sodobnost International je izdala roman Molitve za ugrabljene Jennifer Clement, založba Miš pa novo knjigo Lesley Gibbes o dogodivščinah psička Švrka z naslovom Švrk in tat s pasje razstave.
Angleški violinist Nigel Kennedy bo odprl Zimski festival

Angleški violinist Nigel Kennedy bo odprl Zimski festival

Misli, 10. februar 2018 ― Po lanskem gostovanju priznanega Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona je Festival Ljubljana ob letošnjem kulturnem prazniku pripravil Zimski festival, ki bo na treh koncertih gostil glasbenike svetovnega slovesa, ob njih tudi domači New Swing Quartet ob 50-letnici delovanja. V Unionski dvorani ga bo nocoj odprl violinist Nigel Kennedy.
še novic