Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Misli, 13. april 2018 ― Letošnji Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bodo potekali med 20. in 26. aprilom, postavljajo v središče temno snov literature. Organizatorji so prepričani, da knjige razsvetljujejo, pa naj je snov, ki jo obdelujejo, še tako temna. Osrednja gostja je pisateljica Mojca Kumerdej, katere ena od zbirk kratkih zgodb ima naslov Temna snov.
Iskalec smisla Drago Jančar dopolnil 70 let

Iskalec smisla Drago Jančar dopolnil 70 let

Misli, 13. april 2018 ― Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar je najbolj prevajan in nagrajevan slovenski avtor. Trije kresniki za romane, Prešernova nagrada za opus in Herderjeva nagrada za književnost so le nekatera priznanja, ki spremljajo njegovo ustvarjanje. Navdihe črpa iz zgodovine in življenja v vseh njegovih odtenkih. Danes praznuje 70. rojstni dan.

Slovenski filmi na Let's CEE festivalu na Dunaju

Misli, 13. april 2018 ― V avstrijski prestolnici bo od danes do 22. aprila potekal mednarodni filmski festival Let's CEE, ki bo predstavil najboljše produkcije iz srednje in vzhodne Evrope. Letos bo v fokus postavil slovenski film, občinstvo bo tako lahko videlo kar 12 slovenskih filmov - sedem celovečernih in pet kratkih.
Nina Mršnik: Moja metoda je sprejemanje napak

Nina Mršnik: Moja metoda je sprejemanje napak

Mladina, 13. april 2018 ― Ker je Nina Mršnik predvsem oblikovalka, je morda malce krivično, da jo zadnja leta najbolj poznamo kot risarko portretov. A njeni portreti, sploh tisti, na katerih je upodobila znane osebnosti, so postali tako zelo priljubljeni, da krasijo številna stanovanja po Sloveniji in zunaj naših meja. Verjetno tudi zato, ker so njeni portretiranci, od filozofa Slavoja Žižka do papeža Frančiška, od nekdanjega...
Marš bo naš rekviem

Marš bo naš rekviem

Mladina, 13. april 2018 ― Maja 1943 je umrl Ivo Brnčić, pesnik, pisatelj, esejist, književnik, ki se je rodil v Slovenskih goricah, med vojno pa je kot mobiliziran hrvaški domobranec živel v Bosni. Brnčić je bil pred vojno osumljen sodelovanja s komunisti. Ker ni mogel dobiti službe v Sloveniji, je leta 1940 postal učitelj v Drnišu. V mladih letih je objavljal v Mentorju, kasneje v Ljubljanskem zvonu, proti koncu življenja pa je pisal...
še novic