Na kresni večer o kar štirih delih, povezanih z vojno

Na kresni večer o kar štirih delih, povezanih z vojno

Misli, 21. junij ― V soboto, 23. junija, bodo na ljubljanskem Rožniku že tradicionalno razglasili dobitnika nagrade kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta. Prireditev popestrijo tudi vile kresnice, ki nagrajenca popeljejo k vžigu kresa. V ospredju letošnjega večera bo zagotovo vojna, tako ali drugače.
Na Broadwayu leta 2020 muzikal na glasbo Michaela Jacksona

Na Broadwayu leta 2020 muzikal na glasbo Michaela Jacksona

Misli, 21. junij ― Na Broadwayu bodo leta 2020 uprizorili muzikal na glasbo Michaela Jacksona, ki bo vključeval uspešnice, kot so Thriller, Man in the Mirror, The Way You Make Me Feel, Billy Jean ter Beat It. Libreto piše dvakratna Pulitzerjeva nagrajenka na področju dramatike Lynn Nottage, koreografiral pa ga bo Christopher Wheeldon, navaja The Guardian.
Ivana Kobilca vabi v Narodno galerijo: Slikarija je vendar nekaj lepega

Ivana Kobilca vabi v Narodno galerijo: Slikarija je vendar nekaj lepega

Misli, 20. junij ― V Narodni galeriji so zvečer odprli pregledno razstavo opusa Ivane Kobilca, prvo po letu 1979, ki jo spremlja slikarkina misel "Slikarija je vendar nekaj lepega ..." Na ogled sta tako Poletje in Kofetarica kot širši javnosti manj znane umetnine, skupaj pa izkazujejo ustvarjalno moč slikarke, ki je 46 let preživela v evropskih umetnostnih središčih.
V Novem mestu izjemna arheološka najdba prazgodovinskega knežjega groba

V Novem mestu izjemna arheološka najdba prazgodovinskega knežjega groba

Misli, 20. junij ― Arheološka ekipa Dolenjskega muzeja iz Novega mesta je po dobrem tednu letošnjih arheoloških raziskav na mednarodno znanem prazgodovinskem grobišču Kapiteljska njiva v Novem mestu v novo odkriti gomili našla starejše železnodobni knežji grob. Gre za grob premožnega bojevnika z železnim orožjem, bronasto čelado in uvoženo apulsko keramično posodo.

Na Ptuju julija že 16. festival Art Stays

Misli, 20. junij ― Ptujsko bogato poletno festivalsko dogajanje bo od 6. do 13. julija že 16. popestril tudi festival sodobne umetnosti Art Stays. Največji slovenski festival sodobne vizualne umetnosti bo letos potekal pod naslovom Fragile in bo v ospredje postavil lomljivost likovnih materialov in tako posredno nagovarjal krhkost odnosov ter čustev v sodobni družbi.
Zlatnik poezije prejme pesnica Bina Štampe Žmavc

Zlatnik poezije prejme pesnica Bina Štampe Žmavc

Misli, 20. junij ― Letošnja prejemnica zlatnika poezije za življenjsko delo je Bina Štampe Žmavc. Pesnica nagrado prejme "za opus poezije za otroke in odrasle in za izjemno barvitost, svežino, igrivost in milino pesniškega jezika," je zapisala žirija. Podelitev zlatnika poezije bo hkrati z Veronikino nagrado 28. avgusta na Starem gradu v Celju.
V San Antoniu 500-letna tradicija španskega slikarstva

V San Antoniu 500-letna tradicija španskega slikarstva

Misli, 20. junij ― El Greco, Diego Velazquez, Bartolome Esteban Murillo, Francisco Goya, Joaquin Sorolla, Pablo Picasso. To je le nekaj ikoničnih španskih umetnikov, katerih dela so vključena v razstavo 500 let španskega slikarstva, ki jo bodo v Muzeju San Antonio odprli v petek in je nastala v sodelovanju s španskimi muzeji.
Maribor v pričakovanju 26. Festivala Lent

Maribor v pričakovanju 26. Festivala Lent

Misli, 19. junij ― Maribor je te dni v pričakovanju vsakoletnega največjega družabnega dogodka v mestu - Festivala Lent. Ta bo letos v 26. izdaji ob bogatem programu najbolj v znamenju novega plavajočega odra na Dravi, s katerim se osrednji del dogajanja znova vrača domov. Danes so ga s podpisom pogodb s pokrovitelji predstavili tudi širši javnosti.

Na Prangerju letos od zbirke s 30 pesmi do veličastnega eposa

Misli, 19. junij ― Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije bo v 15. izdaji potekalo v Ljubljani in Rogaški Slatini med 26. junijem in 1. julijem. Tudi letos so trije kritiki izbrali po tri pesniške zbirke, ki bodo v ospredju festivalskih pogovorov, poezija devetih izbranih pesnic in pesnikov pa je bila prevedena v španščino in baskovščino.
Vrata bo odprla nekdanja vila Thomasa Manna v Los Angelesu

Vrata bo odprla nekdanja vila Thomasa Manna v Los Angelesu

Misli, 19. junij ― V Kaliforniji na obrobju Los Angelesa bodo danes odprli nekdanjo vilo nemškega književnika Thomasa Manna, preurejeno v rezidenco za mlade nemške štipendiste. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se bo odprtja vile, v kateri je družina Mann živela od leta 1942, udeležil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

V Madridu prva monografska razstava portretov Lorenza Lotta

Misli, 19. junij ― V madridskem Muzeju Prado bodo v sodelovanju z londonsko Narodno galerijo danes odprli prvo veliko monografsko razstavo portretov Lorenza Lotta, enega najbolj edinstvenih umetnikov italijanskega renesančnega obdobja cinquecento (visoka renesansa). Razstava Lorenzo Lotto - portreti bo v madridskem muzeju na ogled do 30. septembra.
še novic