Koncertni atelje DSS

Koncertni atelje DSS

Odzven, 20. november 14. novembra se je v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije odvil drugi koncert cikla Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev, v katerega je njegova snovalka, skladateljica Nina Šenk, umestila slovenske novitete in pomembne stvaritve za klarinet in klavir Albana Berga in Olivierja Messiaena.
Tip-top v glavi

Tip-top v glavi

Odzven, 17. november ― Emkej je na Probaj razumet rap pririmal do četrtega desetletja lastnega življenja. To ni hip-hop o staranju, še manj postaran hip-hop. To je hip-hop, ki je res znal odrasti.
Kako (in zakaj) se drgniti ob robove

Kako (in zakaj) se drgniti ob robove

Odzven, 16. november ― Tao G. Vrhovec Sambolec se že več let ukvarja s študijami prostora in površin, opazuje jih prek zvoka. In prav to stori na plošči Outlines, ki je pred kratkim izšla pri berlinski založbi Errant Bodies, in z njo spreminja vsako predstavo o plitvini. Pravzaprav ponovno izumi pomen plitvine, pokaže, da je temeljna in konstruktivna, nekje daleč stran in obenem prav tu, na površini. 
Jože Privšek

Jože Privšek

Odzven, 14. november ― Ob osemdesetletnici rojstva glasbenika, skladatelja, dirigenta, aranžerja in utemeljitelja Big Banda RTV Slovenija Jožeta Privška, legende slovenske popularne glasbe in jazza...
Premetena premetanka

Premetena premetanka

Odzven, 13. november ― Mito je najprej opozoril nase kot košček sestavljanke kolektiva Tekochee Kru, zadnje čase pa ga na odru največkrat opazimo v šaleško-štajerski navezi Velebor. Pred kratkim je na splet navrgel svoj drugi album Bratstvo in estradstvo.
Tiha reka

Tiha reka

Odzven, 9. november ― Skromno, nevsiljivo, brez odvečnega balasta in pompa se nam v posluh ponuja druga velika plošča lendavskega instrumentalnega tria Inhibis, ki za zdaj deluje še bolj v senci, na obrobju domače scene. Sprehod čez njegov dosedanji opus razkrije, da je zelo predan svojemu delu, da se vztrajno in iz plošče v ploščo razvija.
15. Kantfest international

15. Kantfest international

Odzven, 8. november ― 15. izvedba kantavtorskega festivala Kantfest v Rušah je potekala po nekoliko drugačnih notah, kot smo bili vajeni zadnjih nekaj sezon. V grobem povedano: šlo je za rezime prehojene poti in pregrupiranje znotraj, recimo temu, gibanja, ki ga poganja spiritus-agens Peter Andrej.
Rubikova kocka zvokov, gostov in produkcije

Rubikova kocka zvokov, gostov in produkcije

Odzven, 2. november ― Najnovejši album Bowrain, predstavlja osredotočenost zvočnih intervencij v luči sodobnih produkcijskih prijemov, ki dajejo zapisu kot celoti zelo organski zvok, medtem ko razvojna logistika aranžmajev zaokroža vtis, da je poslušalec (pretežno) pravzaprav priča izjemno tvornemu jam sessionu.
Preprosto, toda resnično!

Preprosto, toda resnično!

Odzven, 1. november ― Gorenjski death metal kvartet Brutart se po dekadi kreativnega dremeža oglaša s polnokrvnim glasbenim izdelkom z enajstimi pesmimi v angleškem jeziku. Glavna lastnost njegovega glasbenega izraza je preseganje okvirov lastnega glavnega žanra in nagib proti doomu in post rocku.
Drzna, kolektivno tkana godba

Drzna, kolektivno tkana godba

Odzven, 30. oktober ― Album Planets of Kei so podpisali slovenski kitarist Samo Šalamon, vojvodinski violinist Szilard Mezei in italijanski pihalec Achille Succi. Izšel je letos pri poljski založni Not Two Records, trojec ga je posnel lansko jesen v Mariboru. Je album sodelavcev in glasbenih somišljenikov, ki so na njem prvič skupinsko zaigrali brez vnaprejšnjega dogovora, kaj in kako.
Oziraje po starih časih

Oziraje po starih časih

Odzven, 30. oktober ― Trio poleg pianista Marka Petrušiča tvorita še bobnar Iztok Repovž in basist Marko Korošec. Vsak od njiju se podpisuje pod eno od skladb, s čimer trojka razbije Petrušičevo izraznost, ki je strogo usmerjena v klasične jazzovske oblike zgodnjega obdobja.
še novic