Metronomsko izničevalna sila

Metronomsko izničevalna sila

Odzven, 21. september ― Odprtje koncertne sezone Kromatike se je v Gallusovi dvorani 14. septembra odvilo z nekaj govori, krstnim nastopom novoustanovljenega Oratorijskega zbora Glasbene matice in branjem partitur Marija Kogoja in Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Kozmična kurirja

Kozmična kurirja

Odzven, 20. september ― Ne pomnim, da bi kdaj na domači glasbeni sceni kakšen album nastajal in se napovedoval tako dolgo kot zadnji dolgometražec ljubljanskega elektronskega dua Random Logic. Izšel je kot avdio-vizualna stvaritev.
Jesenska presenečenja

Jesenska presenečenja

Odzven, 18. september ― Letošnje Jesenske serenade zajemajo iz zakladnice renesanse, baroka, klasicizma, romantike, sodobnosti ter ljudskega izročila. Poleg Izidorja Tojnkota in Etno skupine NOJEK sta nastopila še Godalni kvartet Dissonance ter komorni trio za staro glasbo v zasedbi Christina Thaler, Kristina Martinc ter Janez Jocif.
Glasbena pravljica ali pravljica z glasbo?

Glasbena pravljica ali pravljica z glasbo?

Odzven, 13. september ― Šenkova je za svojega Grdega račka izbrala Andersenovo besedilo, ki ga v njegovi izvirni verziji bere recitatorka, medtem ko glasba v dvanajstih stavkih riše atmosfero posameznih odsekov ter hitro reagira na posamične semantične impulze ali pa povezuje zgodbo.
15 let Ansambla za sodobno glasbo MD7

15 let Ansambla za sodobno glasbo MD7

Odzven, 4. september ― Ansambel za sodobno glasbo MD7 v sedanji sestavi deluje od leta 2002 in izvaja v glavnem skladbe domačih in tujih skladateljev, pisane prav za njegov sestav. Umetniški vodja in ustanovitelj ansambla MD7 je skladatelj Pavel Mihelčič, koncert pa se je odvil pod taktirko dirigenta Stevena Loya.
Vmesja med barvami

Vmesja med barvami

Odzven, 1. september ― Šalamon na plošči predstavlja mednarodni sekstet s katerim je lani nastopil na ljubljanskem festivalu jazza. Glasba se ponaša z zahtevnimi kompozicijami, napisanimi prav za to zasedbo, ki pa so vseeno dovolj prepustne za izstop posamičnih zvočnih govoric glasbenikov.
Izpoved, vredna zaupanja

Izpoved, vredna zaupanja

Odzven, 30. avgust ― Kdor ne pozna življenja in dela Tadeje Vulc, si o njej verjetno ne bo ustvaril napačnega vtisa, če bo v roke vzel album Čutenja/Emotions ter si za kakšno urico privoščil odplavati v skladateljičin svet.
Improcon – platforma za življenje

Improcon – platforma za življenje

Odzven, 25. avgust ― Zavedam se, da zna spodnji zapis o Improconu, kongresu svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli, izpasti kot dnevniško-ideološki zapis. Improvizacija ni samo stvar glasbe, temveč temeljna življenjska filozofija, ki prinaša strpnost, enakost in priložnost za samorealizacijo posameznika. Naj torej govori izkušnja.
Mojster Tartini v dobri družbi

Mojster Tartini v dobri družbi

Odzven, 22. avgust ― Tudi letos se je v avgustu pričel mednarodni festival komorne glasbe Tartini, posvečen velikemu mojstru in s poudarkom na njegovih sodobnikih, a tudi sodobnih skladateljih, ki jih navdihuje Tartinijeva glasba. Uvodni koncert je pripadel fagotistu Sergiu Azzoliniju in ansamblu Il Terzo Suono.
še novic