Utopična ali od-rastla prihodnost

Utopična ali od-rastla prihodnost

Radio Študent, 21. september ― V prihodnosti, vsaj tisti, ki zadeva današnji dan, nam ni potrebno skrbeti, da bi nam zmanjkalo kulturnih dogodkov. Zato pa se o prihodnjem času lahko pogovarjamo, si ga predstavljamo in fantaziramo o bolj ali manj slabših ali boljših časih.  
Paviljon, Ponavljanje, P..dež, Pfilm

Paviljon, Ponavljanje, P..dež, Pfilm

Radio Študent, 19. september ― Drago poslušalstvo, če sploh za kaj, je današnji dan odličen za umirjanje strasti. Še bolje, za totalno anihilacijo kakršnih koli plusov ali minusov v koordinatah emocionalnega kvadranta. Tovrstni tragični pokol čustev na račun deževnega tuša, skrajšano - douchea, pa morda pušča plodno zemljo za tako imenovano hladno glavo in vse kar njeno visočanstvo zanima.
NPK 2018 - 2025

NPK 2018 - 2025

Radio Študent, 15. september ― Ministrstvo RS za kulturo je v javno razpravo poslalo osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK). Ker je NPK v strokovni javnosti naletel na veliko pomislekov, je Društvo Asociacija včeraj sklicalo novinarsko konferenco.
Matilda Buns, Zakon in Moč

Matilda Buns, Zakon in Moč

Radio Študent, 14. september ― Pred vrata oblasti sta se v začetku tega tedna vrnila Zakon in Moč. Natančneje njuni kopiji, restavrirana originala pa bosta razstavljena v primernih klimatskih pogojih. Pred protokolarnim vhodom v predsedniško palačo tako kipa dunajskega arhitekta Josipa Beyerja znova opravljata vratarske naloge.
Kolektivno in lutkarsko

Kolektivno in lutkarsko

Radio Študent, 13. september ― Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Današnja septembrska sreda bo poleg pogovora o dveh kolektivih, ki pretresata prakse sodobne umetnosti, ponudila tudi vpogled v lutkarski svet, ki bo danes zavzel Maribor.
ČLOVEK PROTI OPICI

ČLOVEK PROTI OPICI

Radio Študent, 12. september ― Nebo še vedno joka zaradi včerajšnje dokončne zmage človeka nad opico. Končno se je zgodilo, pravno legalno, črno na belem. Naključnemu popotniku Davidu Slaterju je leta 2011 v Indoneziji navihan šimpanz ukradel fotoaparat in naredil selfi.
Pajek pleše

Pajek pleše

Radio Študent, 7. september ― Svoje niti danes na različnih lokacijah po Ljubljani zopet razpleta festival Spider. Ostro in odločno se bo prek različnih umetniških pristopov in umetnikov loteval definicije prostora in razmerja prostora do umetniških praks. Poudarek bo na plesu, od tam pa so poti odprte. Festival obljublja, da se bo izmikal konvencionalnim formam in percepcijah ter usmerjal pogled čez rob.
Enigme povsod

Enigme povsod

Radio Študent, 6. september ― Šesti september je očitno eden izmed tistih datumov v človeški zgodovini, okrog katerega se osredinjajo njeni ključni dogodki. Ali pa zgolj dogodki. 1223 let nazaj je prišlo do pomembne bitke na slovenskih tleh, in sicer bitke pri reki Frigidus oziroma Vipavi, kakor jo poznamo dandanes.
"Pomembni so filmi!" - a o njih bolj malo..

"Pomembni so filmi!" - a o njih bolj malo..

Radio Študent, 5. september ― Danes dopoldan se je v Slovenski kinoteki odvila tiskovna konferenca Festivala slovenskega filma, ki se v Portorožu začenja prihodnji teden. Na žalost o filmih nismo izvedeli veliko, razen da jih je direktorica festivala nekaj poimensko naštela in da je Rok Biček sodeloval v koprodukciji z Avstrijo.
Navaden junijski dan

Navaden junijski dan

Radio Študent, 30. junij ― Festivalski junij se po živahnih 29-ih dnevih končuje ležerno in umirjeno. Odvil se bo v luči literature in iskanja distance do lastne tradicije, ki so ga verjetno sposobni le tuji obiskovalci naše dežele.  Tako inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel in založba Beletrina ob 18:00 v parku Zvezda organizirata predstavitev zbirke 38 bistroumnih in humornih zapisov o Sloveniji naslovljene Slovenology, ki je nastala izpod peresa priznanega ameriškega pisatelja Noaha Charneyja. Doktor Noah Charney je ameriški pisatelj, predavatelj in umetnostni zgodovinar, ki je doktoriral iz arhitekture Jožeta Plečnika. Po bivanju v številnih evropskih mestih, se je z družino ustalil v Kamniku. Njegova knjiga Slovenology riše kulturne, družbene in politične aspekte naše države skozi pogled tujejezičnega avtorja. Med zgodbami lahko najdemo zapise o kulinaričnih dobrotah, tujcem nenavadnih vaških običajih, slovenskih filmskih junakih in zenu gobarjenja. O tem kakšna se mu zdi naša država, smo povprašali avtorja knjige Noaha Charneya. *Izjava V soboto pa se bo otvorilo kulturno dogajanje v na novo postavljeni platformi v Modrem kotu, ki je oder, ki to ni, čeprav tako izgleda. Gre za nov prostor, ki omogoča predstavitev neodvisne slovenske kulturne scene. Oder je namenjen vsem, ki jih zanima kultura in se z njo tudi ukvarjajo, hkrati pa pobudniki opozarjajo, da to ni prostor za izčrpavanje, ampak je namenjen uporabi v mejah in kontekstih, ki jih Novi oder dopušča.  V soboto ob 15:00 bodo tako svoje delovanje začeli s scenografskimi delavnicami, sledila bo večerja, nato pa prireditev Splavimo kot. Vseskozi pa bodo obiskovalci lahko uživali tudi v performansih in dobri glasbi.  V upanju na uspešno odraščanje v slovenskem kulturnem prostoru, bo Novi oder odprt za javne vaje, pol-izdelane nastope, goste, zametke idej, že izvedene predstave, nostalgične ponoviteve, improvizacije s potencialom in še in še. Kulturne novice je za vas pripravil Benjamin Zajc.
še novic