KAKO MISLITI KNJIGO?

KAKO MISLITI KNJIGO?

Radio Študent, 20. april ― V trenutku, ko se začenjajo današnje Kulturne novice, na Filozofski fakulteti še poteka feministična konferenca Beauvoir, naš čas in 'mi'. Organizatorka Eva Bahovec nam je na kratko povzela ključne zastavke knjige Drugi spol Simone de Beauvoir, v čast katere se konferenca odvija:
LJUBLJANSKI GESAMTKUNSTWERK

LJUBLJANSKI GESAMTKUNSTWERK

Radio Študent, 19. april ― Danes se nam ekskluzivno vse od diskurzivnega popoldneva do performativnega večera ponuja prava umetniška poslastica po celotni Ljubljani, kjer bo na umetniških dogodkih različnih formatov in kreativnih izrazov moč okusiti raznovrstno pokušino koncepta Gesamtkunstwerka.  
Kultura izven

Kultura izven

Radio Študent, 18. april ― V današnjih kulturnih novicah se potepamo po dogodkih izven Ljubljane, saj kot nas oni ne love, tudi mi njih bolj slabo. Začnimo s severovzhodnim področjem, tam levo od Pohorja, kjer se med hribi dogaja tridnevni spektakel glasbe in plesa. Nastopa Gledališče Dela, skupaj z glasbeno skupino Zircus, klubskimi maratonci iz Slovenj Gradca. Več o Gledališču Dela nam pove Katja Vravnik:
Začasna zgodovina

Začasna zgodovina

Radio Študent, 17. april ― Če lahko hodiš, lahko plešeš, pravi afriški pregovor in premikanje gibalnega aparata je eno izmed osnovnih človeških izraznih sredstev. Uprizoritvene umetnosti, ki so v Sloveniji kadrovsko, finančno in institucionalno podhranjene, so se za svoj obstoj in razvoj vse prevečkrat primorane zanašati na dobro voljo in čas posameznikov. Vendar pa si tudi oni od časa do časa izborijo majhno zmago.
Prepišna postresničnost

Prepišna postresničnost

Radio Študent, 16. april ― V prostorih Modrega kota se je danes ob 11:00 z delavnico Bare Kolenc pričel že 11. Kulturološki simpozij Post-resničnosti, ki bo v organizaciji društva kulturologov Kult.co potekal na različnih lokacijah po Ljubljani vse do konca tedna. Na brezplačnih dogodkih in predavanjih se bo zvrstilo malo morje govork in govorcev.
Klasične kulturne

Klasične kulturne

Radio Študent, 12. april ― Pa pojdimo najprej na našo tako težko priborjeno Koroško. Proti argumentu, da je umetniška produkcija centralizirana v Ljubljani, se v Slovenj Gradcu danes odpira Trienale sodobne umetnosti na Koroškem. Pregleda razstava vključuje dela štiridesetih koroških umetnikov iz področja vizualne umetnosti v zadnjih treh letih.
Kulturni €

Kulturni €

Radio Študent, 11. april ― Društvo Asociacija je z včerajšnjim sporočilom za javnost naslovilo in opozorilo na Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi (t. i.
Združevanje moči

Združevanje moči

Radio Študent, 10. april ― Včeraj je v Cankarjevem domu potekala odprta seja Nacionalnega sveta za kulturo in programskega sveta RTV Slovenija. Tema razprave sta bila položaj in vloga kulturno-umetniških vsebin v programih RTV Slovenije. Polemičen je predvsem premik oddaje Kultura, ki je po Odmevih na vrsti šele za Športom.
Na koncu cone udobja

Na koncu cone udobja

Radio Študent, 5. april ― Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V dnevu, ko se je v Cankarjevem domu začel 10. Kulturni bazar, imamo za vas dva druga predloga za današnje kulturno udejstvovanje - odprtji likovnih razstav. Eno je v Šiški, drugo v centru, čisto blizu Gleja.
Vonj po ...

Vonj po ...

Radio Študent, 4. april ― Zadišalo je po pomladi, malo pa je zadišalo tudi po namigih o bolj urejenem statusu določenih kulturnikov na slovenski sceni. Odbor državnega zbora za kulturo je za obravnavo na seji državnega zbora pripravil predlog novele Zakona o Slovenskem filmskem centru.
Če

Če

Radio Študent, 3. april ― Lahko bi ležali na travi, pili pivo in sanjarili poletje. Če pa to ni vaša realnost današnjega dne in če ste preživeli zastarele prvoaprilske šale ali niste počili od vse te praznične hrane, potem lahko nadaljujemo z vsakodnevnimi opravki in kakopak tudi sledečimi kulturnimi novicami.  
Psevdonovice

Psevdonovice

Radio Študent, 30. marec ― Na velikega petka dan si lahko obetamo kar nekaj zanimivih kulturno konzumentskih reči. Naj za začetek omenimo dogodek v Modrem kotu Roga. Tam bo ob osmih projekcija legendarnega mjuzikla Jesus Christ Superstar. To sicer ne bo edini s Kristusom povezani dogodek ta vikend, a v tokratnih kulturnih novicah se bomo posvečali produkciji apostatske duhovnosti.
še novic