HARMONIJA KULTURNIH LOGOV

HARMONIJA KULTURNIH LOGOV

Radio Študent, 20. februar ― HARMONIJA KULTURNIH LOGOV Predstavniki kulturnikov so se prejšnji četrtek, 15. 2. 2018, sestali s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Sestanka so se udeležili Uroš Korenčan iz direktorija slovenskih gledališč, Simon Kardum iz Kina Šiška in Tjaša Pureber iz društva Asociacija. Slednja nam predstavi razloge za sestanek: izjava v posnetku
Radikalno prijateljstvo

Radikalno prijateljstvo

Radio Študent, 19. februar ― Tokratne kulturne novice začenjamo z žalostno novico. V 48. letu starosti je umrl bosanski Rom Nazif Mujić, ki je v svetu znan po svoji vlogi v filmu režiserja Denisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa. Nazif je v filmu, ki je bil posnet po resnični zgodbi, odigral samega sebe. Za vlogo pa je leta 2013 na berlinskem festivalu prejel tudi nagrado srebrni medved.
Idiot vs. fani

Idiot vs. fani

Radio Študent, 16. februar ― Še vedno pri kulturnem odporu, a nekoliko drugače o kulturnem odporu. Jutri ob 21. uri v Channel Zero Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T glasbeno in bralno praznuje izid dveh še skoraj toplih Idiotov.
Svoboda umetnosti, svoboda koži

Svoboda umetnosti, svoboda koži

Radio Študent, 15. februar ― Napadenim Prešernovim nagrajencem, predvsem Simoni Semenič in Maji Smrekar se v vrsti že omenjenih društev in združenj, kot so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev ter včerajšnji izjavi kulturnega ministra Toneta Peršaka se tokrat v bran postavlja še Društvo slovenskih knjižnih prevajalcev s sledeči
Postani krofi

Postani krofi

Radio Študent, 14. februar ― Konec karnevalskih rajanj se je končal v sončnem jutru pepelnične srede, ki nas je pričakala skupaj s postanim krofom in novo kopico zgroženih javnih mnenj, ki podpirajo kulturo, kulturnike in umetnice. Razburjenje, ki ga je sprožila podelitev Prešernovih nagrad, se še kar ni pomirilo.
PRE:GON ZIME

PRE:GON ZIME

Radio Študent, 13. februar ― Današnje kulturne novice začenjamo v Kinu Šiška. Tudi tamkajšnji dogodek si želi odgnati zimo, kar pa bo storil na bolj netipičen način. PRE:GON ZIME je osrednji zvočni performans petdnevnega cikla poslušanja radioCone, ki se je začel v nedeljo, svoj finiš pa bo dočakal v četrtek.
Kopiranje in migetanje podob

Kopiranje in migetanje podob

Radio Študent, 12. februar ― Kulturne novičke pričenjamo s pozivom k ureditvi privatnega kopiranja avdiovizualnih del, ki so ga na Državni zbor, Državni svet, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovili Združenje evropskih filmskih režiserjev, Mednarodno združenje avdiovizualnih avtorjev ter Zveza scenaristov Evrope.
Kastanjete

Kastanjete

Radio Študent, 9. februar ― Za nami je precej buren teden. Na področju kulture se je začelo že v ponedeljek, ko nas je razveselil ljubljanski župan Zoran Janković s svojim pismom ministru Peršaku. Župan je stopil v bran kulturnikom in okrcal ministra zaradi rezultatov zadnjega kulturnega razpisa.
Protikulturna politika in procesualnost risbe

Protikulturna politika in procesualnost risbe

Radio Študent, 7. februar ― Dan pred jutrišnjim kulturnim praznikom bo čez slabi dve uri, ob 17-ih, v organizaciji Levice v Pritličju pogovor z naslovom Protikulturna politika: zategovanje pasov na področju kulture. Govora bo o položaju kulture in krčenju proračunskih sredstev zanjo - kar je še posebej nenavadno v času gospodarske rasti in kitenja s kulturnim turizmom.
Eksperimentalni film in fotografska razstava

Eksperimentalni film in fotografska razstava

Radio Študent, 6. februar ― V današnjih Kulturnih novicah vam ponujamo vpogled v čas od eksperimentalnih sedemdesetih pa vse tja do današnje črno-bele realnosti. In vse to dobesedno na enem mestu. V prostorih Centra in Galerije P74 Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. bodo danes ob 19:00 otvoritveno predvajali eksperimentalni film Kumbum OM produkcije.
Medijska megla

Medijska megla

Radio Študent, 2. februar ― Glej ga, zlomka, na slovenskem Balkanu nič novega (stereotip, pravijo). Nekdanja novinarka kulturne redakcije časopisa Dela Maja Megla je bila ena tistih množično odpuščenih novinarjev, potem ko je Delo leta 2015 prevzela družba FMR. Delo je počasi odpuščalo zaposlene, vendar točnih podatkov o številu odpuščenih na zahtevo ni nikoli podalo.
Kruh naš nevsakdanji

Kruh naš nevsakdanji

Radio Študent, 1. februar ― Spoštovani vsi, ki poslušate tokratne kulturne novice: tokrat so kulturne novice zašle v drugi, pardon - prvotni pomen te nam tako ključne besede, torej – kulture. O čem lapamo? Seveda o latinskem pojmu cultura, cultivare, kar pomeni »gojiti«. Kultiviramo torej trto – pijemo vino, kultiviramo žito – jemo … kruh! No, eni bolj, eni malo manj.
Ignor yourcellF

Ignor yourcellF

Radio Študent, 31. januar ― Danes se dogaja en kup stvari v Ljubljani. Dogodki vseh vetrov: od projekcij filmov, literarnih in glasbenih večerov, res vse. Zelo pisano in zelo raznovrstno bo. Zato je najbolje, da dogodke kar naštancamo, enega za drugim.
OD PODATKOVNE DO STRIPOVSKE VOJNE

OD PODATKOVNE DO STRIPOVSKE VOJNE

Radio Študent, 30. januar ― Čeprav je že dobrih pet let razkrita skrivnost (ne)varovanja osebnih podatkov na internetu in njegovega izkoriščanja, se po skoraj dveh letih premiere filma Demokracija ta končno predstavlja tudi pri nas; nocoj ob 20.00 v Kinodvoru.
še novic