Povsod je lepo, a doma ni ničesar

Povsod je lepo, a doma ni ničesar

Radio Študent, 19. januar ― Batman Who Laughs ali Batman je šel na temno stran.. ..Reportaža z okrogle mize ob prevodu Sanj o olimpijadi - Reinharda Kleista (VVK, 2017) z Anjo Golob, Ervinom Hladnikom Milharčičem in Igorjem E. Bergantom v Vodnikovi domačiji.. ..in Strip revija hrvaškega Večernjeg lista pod drobnogledom.   ___________________________________
3x Cankar, kave pa nobene

3x Cankar, kave pa nobene

Radio Študent, 3. januar ― Tokratni Striptiz bo razgalil kar tri stripe, ki so konec preteklega leta napovedali letošnje praznovanje stote obletnice smrti Ivana Cankarja in dogodkov, ki se bodo ob tem odvijali. Kašo je zakuhala Založba Škrateljc, ki bo s pisci stripov 7. in 8.
Ovekovečenje posameznosti

Ovekovečenje posameznosti

Radio Študent, 3. januar ― V tokratnih Finih umetnostih bomo skušali misliti razstavo Odlivanje smrti, ki jo je v sodelovanju s ptujskim kiparjem in restavratorjem Viktorjem Gojkovičem pripravilo Društvo za domače raziskave (DDR). Osrednji predmet razstave so bile posmrtne maske.
Ko mi kdo omeni 80-ta, se primem za pištolo

Ko mi kdo omeni 80-ta, se primem za pištolo

Radio Študent, 30. december 2017 ― Pozdravljeni v 291. izdaji oddaje Art-area, oddaje, v kateri enkrat mesečno predstavljamo in komentiramo dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji se bomo v kontinuiteti z nedavnim obeleževanjem 40-letnice punka v Sloveniji in na Radiu Študent osredotočili še na njegovo povezavo s sodobno umetnostjo pri nas.
Stripburger, vse najboljše!

Stripburger, vse najboljše!

Radio Študent, 16. december 2017 ― Ob 25. obletnici Stripburgerja intervju z odgovornim urednikom, Davidom Krančanom. Listamo Stripburgerjeve nove "tri ljudske v stripu" (Tanja Komadina - Zakaj se psi vohajo?, Matej Lavrenčič  - Prevzetna opica, Miha Hančič  - Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš).
Pogoji in nekatere specifike dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih - drugič

Pogoji in nekatere specifike dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih - drugič

Radio Študent, 24. november 2017 ― Pozdravljeni v 290. izdaji oddaje Art-Area, oddaje, v kateri enkrat mesečno predstavljamo in komentiramo dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji bomo znova spregovorili o pogojih in nekaterih specifikah dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih, ki jim je bila posvečena predhodna oddaja.
Z vseh vetrov

Z vseh vetrov

Radio Študent, 18. november 2017 ― Strip novice iz ZDA, Hrvaške in mat'kurje: Kaj Foxu dela Disney in obratno in kaj ta dva delata Marvelu.. Recenzija Nove gorice v stripu.. V Zagrebu se odpira hiša stripa.   OBVESTRIPNIK
KIPAR V TURBULENTNIH ČASIH

KIPAR V TURBULENTNIH ČASIH

Radio Študent, 8. november 2017 ― Tokratne Fine umetnosti je po dolgem času zaneslo v Moderno galerijo Ljubljana, hram slovenske povojne umetnosti. Ker bomo tokrat obravnavali retrospektivno razstavo Dušana Tršarja, mi bo poslušalstvo moralo odpustiti manko obširnejšega kritičnega vrednotenja, ki ga bom poskušal nadomestiti z interpretacijo posameznih etap v umetnikovem ustvarjalnem življenju.
Ksenomorfni objekti

Ksenomorfni objekti

Radio Študent, 31. oktober 2017 ― Avtor pričujočega zapisa zagotovo ni kakšen poznavalec arta, česar ne kani tajiti. Smiselno bi bilo nato reči, da niti ni njega kritik, dasiravno to slednje ne izhaja scela iz prvega, kajti odpor do večine kritiških praks ga od le-teh oddaljuje tudi na področjih, za katera bi se utegnilo reči, da je njih poznavalec.
Pogoji in nekatere specifike dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih - prvič

Pogoji in nekatere specifike dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih - prvič

Radio Študent, 23. oktober 2017 ― V tokratni oddaji bomo spregovorili o pogojih in nekaterih specifikah dela na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih, ki smo jih nekoliko načeli ob koncu prejšnje oddaje. Pri tem se bomo oprli na vprašalnike o pogojih dela, ki smo jih s kolegi iz oddaje Teritorij teatra poslali izbranih delavcem na področju vizualnih in scenskih umetnosti v začetku tega leta.
Porušene sanje

Porušene sanje

Radio Študent, 23. oktober 2017 ― Reinhard Kleist je eden redkih nemških striparjev, znanih tudi izven meja svoje države. V Nemčiji ustvarjalcev stripa ni ravno na odmet, scena je še revnejša kot pri nas. Kleist pri risanju vztraja že vsaj od leta 1994, ko je pri 24-ih letih izdal svoj prvi stripovski album.
Tinta po Tinti

Tinta po Tinti

Radio Študent, 21. oktober 2017 ― Izvlečki pogovorov na Festivalu Tinta: -Boris Jukić ob otvoritvi razstave pasic iz Sobotne priloge -Iztok Sitar o teoretski stripovski knjigi: Kako je Jaka Racman postal fašist? -Aleksandar Zograf (Saša Rakezić) o svojem dosedanjem delu
Onkraj človeškega

Onkraj človeškega

Radio Študent, 17. oktober 2017 ― Prva jesenska razstava ljubljanske galerije ŠKUC Liminalni agenti ponuja vpogled v umetniško delovanje Mihe Turšiča in Špele Petrič. Predstavljata se s petimi projekti, (dva sta skupna, pod tri pa se podpisuje samo Petrič) ki pa jih povezuje le ena rdeča nit: odnos človeškega z rastlinskim, živalskim ali tehnološkim, se pravi nečloveškim.
še novic