Usmiljenje za Nicka

Usmiljenje za Nicka

Radio Študent, 17. april ― Ob koncu preteklega leta smo od založbe VBZ prejeli slovenski prevod grafičnega romana Nick Cave: Mercy on me Reinharda Kleista. Pred letom dni je pri VigeVageKnjige izšel tudi prevod njegove biografije o Samii Yusuf Omar z naslovom Sanje o olimpijadi.
O političnosti umetnosti nikoli dovolj

O političnosti umetnosti nikoli dovolj

Radio Študent, 28. marec ― Pozdravljeni v 293. izdaji oddaje Art-area, oddaje, v kateri enkrat mesečno predstavljamo in komentiramo dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji se bomo osredotočili na novo knjigo filozofa umetnosti Aleša Erjavca, naslovljeno Heteronomija umetnosti in avantgard, ki je letos izšla pri založbi Maska.
Predmetkanje

Predmetkanje

Radio Študent, 26. marec ― V tokratnih Finih umetnostih recenziramo osrednjo razstavo feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, skupinsko razstavo PopredmeteNJE, ki so jo kurirale Eva Jus, Tamara Klavžar in Ana Grobler. V Galeriji Alkatraz si jo lahko ogledate še do tega petka, 30. marca.
Strip in poezija

Strip in poezija

Radio Študent, 21. marec ―   Ob dnevu poezije v RŠ eter pošiljamo nekoliko nenavadno zapakirane pesmi – postavljene v obliko stripov. Ta zbirka poezije nosi pečat urednika, saj so pesmi izbrane na podlagi scenarijev, ki ga je avtor zasledil v verzih ali v možnih inspirativnih povezavah med obema medijema.
Zip-ZAP Zabavnik

Zip-ZAP Zabavnik

Radio Študent, 17. marec ― Danes: -intervju z Danijem Kavašem pred razstavo v YHD na Metelkovi - 50. obletnica ZAP comics (na fotografiji) -50. obletnica Zabavnika -rezultati naj stripa po izboru striparjev s foruma striparne -in memoriam Davorju Štambuku -pogovor z Dubravkom Kastrapelijem.
Art-area 293

Art-area 293

Radio Študent, 2. marec ― Pozdravljeni v 293. izdaji oddaje Art-area, oddaje, v kateri enkrat mesečno predstavljamo in komentiramo dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji se bomo posvetili temi migrantnosti oziroma transmigrantnosti, s katero se podrobneje ukvarja najnovejša številka hrvaškega časopisa Život umjetnosti.
Projekcije

Projekcije

Radio Študent, 14. februar ― V tokratni oddaji Fine umetnosti bomo skušali premisliti nekatere vidike prakse hrvaškega slikarja Antuna Motike in nekatere umetnostnozgodovinske prijeme, ki jih lahko zasledimo na razstavi Projekcije, ki sta jo v galeriji Škuc kurirali hrvaški kustosinji Branka Benčić in Sabina Salamon.
Ko je vojna, je vojna za vse!

Ko je vojna, je vojna za vse!

Radio Študent, 6. februar ― Rdeči, beli, črni, Titovi ... nemškutarji, lahi, kvizlingi ... dezerterji, desetminutniki, feldmaršali. Danes vsi s težkim, regijsko in starostno pogojenim spominom. Eni bolj, drugi manj. Ene totalno bôli rit, drugi se še spominjajo, kje je bila le-ta zadeta. Vsi z eno stično točko - doživetja druge svetovne vojne.
Sodobnost sodobne umetnosti - prvič

Sodobnost sodobne umetnosti - prvič

Radio Študent, 21. januar ― Pozdravljeni v 292. izdaji oddaje Art-area, oddaje, v kateri enkrat mesečno predstavljamo in komentiramo dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji pričenjamo s tematiko produkcije časovnosti znotraj ali preko umetnosti, ki jo bomo načenjali tudi v prihajajočih.
Povsod je lepo, a doma ni ničesar

Povsod je lepo, a doma ni ničesar

Radio Študent, 19. januar ― Batman Who Laughs ali Batman je šel na temno stran.. ..Reportaža z okrogle mize ob prevodu Sanj o olimpijadi - Reinharda Kleista (VVK, 2017) z Anjo Golob, Ervinom Hladnikom Milharčičem in Igorjem E. Bergantom v Vodnikovi domačiji.. ..in Strip revija hrvaškega Večernjeg lista pod drobnogledom.   ___________________________________
3x Cankar, kave pa nobene

3x Cankar, kave pa nobene

Radio Študent, 3. januar ― Tokratni Striptiz bo razgalil kar tri stripe, ki so konec preteklega leta napovedali letošnje praznovanje stote obletnice smrti Ivana Cankarja in dogodkov, ki se bodo ob tem odvijali. Kašo je zakuhala Založba Škrateljc, ki bo s pisci stripov 7. in 8.
Ovekovečenje posameznosti

Ovekovečenje posameznosti

Radio Študent, 3. januar ― V tokratnih Finih umetnostih bomo skušali misliti razstavo Odlivanje smrti, ki jo je v sodelovanju s ptujskim kiparjem in restavratorjem Viktorjem Gojkovičem pripravilo Društvo za domače raziskave (DDR). Osrednji predmet razstave so bile posmrtne maske.
še novic