Brda za konopljo | Novica

13. brat, 2. maj ― Briški pank hardkor veterani Pigs Parlament so še naprej produktivni. Pred kratkim so za založbo Giljotina izdali nov mini album Don't panic it's organic, na katerem najdemo 6 pesmi. Za pokušino lahko samo rečem, da skušajo Brdam dati jamajški pridih. Na zemlji namreč ne uspeva samo trta, ampak še druge rastline. Pigsi menijo, da je koristne rastline potrebno uporabiti. Hemp for happiness!  

Presenečenje - novi Leechfeast | Novica

13. brat, 2. maj ― Bendi pridejo in grejo. V dobi sinhroniziranega časa še toliko bolj. Tako so mi iz miselnega dosega pobegli tudi Leechfeast, najbolj sludge metal bend na Slovenskem. Potem pa se iznenada pojavijo, dobro skriti pred vohuni socialnih omrežij. Z novim albumom Neon Crosses nam ponujajo 4 trpeče in težaške komade, kot smo jih bili vajeni pri njih.

Tudi 1. maj si je potrebno izboriti | Kolumna

13. brat, 1. maj ―   Običajno se iz na videz manj pomembnih dogodkov lahko razbere družbene procese in tokove prevladujočih ideologij. Dovolj je, da odpremo lokalni časnik in na nas se usuje vsa družbena struktura, ki v tem trenutku obvladuje naša življenja. Tako so se po poročanju časnika Primorske novice v občini Miren – Kostanjevica odločili obuditi nekdanjo tradicionalno sindikalno prvomajsko prireditev v Opatjem selu. Kot se pogosto zgodi pri oživljenih mrtvecih, ti nikoli niso več iste osebe kot so bile za časa “pravega” življenja. Inovativni oživljevalec pa z dodatnimi sestavinami ustvari pošastno kreaturo. Tako so tudi mirenski oživljevalci odločili, da prvega maja v Opatjem selu ne bodo praznovali prvomajskega delavskega praznika, temveč nekaj novega, zelenega. Zgodil se je turistični dogodek, množična zabavna prireditev, ki naj bi mu vsebinsko votlost zapolnila promocija zelenega turizma. Takšno početje ne moremo poimenovati obujanje tradicije, temveč sovražni prevzem tradicionalnega praznovanja. Tako kot so krščanske cerkve postavili na točkah poganskega čaščenja, tako se tudi tu prevzame kraj in čas dogajanja. Izkopali so truplo in ga našemili v vsem všečnega, nenevarnega možica. Seveda v imenu turizma in okolja, navidezno ideološko nevtralnih pojavov. Rdeča barva namreč upravičeno jezi marsikoga, a pri tem ne vidijo, da tudi zelena barva grozi železnim zakonom kapitalizma. O glavnih namenih organizatorjev lahko tako le ugibamo, a dejstvo je, da je brisanje sledi za delavskim prvim majem dejansko. Veliko bolje bi bilo, da bi nove vsebine ponudili na druge datume v letu, 1. maj pa pustili vsebini, zaradi katere je ta datum sploh pomemben. Mogoče je prireditev v Opatjem selu že pred ugasnitvijo izgubila na svojem pomenu in je oživljen sedaj ta izgubljen pomen. Dejstvo pa je, da na Goriškem potrebujemo veliko praznovanje 1. maja. Neštete množične slovesnosti, ki ob tem prazniku potekajo po celi Sloveniji, to nedvomno potrjujejo. Pri kritiki takšnega prevzemanja praznika nikak

Panopticon - The Scars of Man on the Once Nameless Wilderness (I and II) | Recenzija

13. brat, 1. maj ― Black metal umetniki se ne ozirajo na časovne omejitve, celo rogajo se jim z nenavadno dolgimi kompozicijami. Dolge skladbe in albumi so v popolnem nasprotju s pravili glasbene industrije, ki stavi na kratke in jedrnate pop štance. Panopticon je z najnovejšim dvojnim albumom stopil še korak dalje od glasbenega mainstreama in nam ponudil dve uri glasbe. V teh dveh urah pa je združil vse, kar je v preteklih letih že počel. Tako se v prvem delu srečamo predvsem z bolj klasičnim black metalskim početjem, tudi z veliko melodike in občasnimi akustičnimi deli, ki spominjajo na Agalloch. Kljub temu da je Panopticon ameriški projekt, zavezan levičarskim in anarhističnim idealom, pa se glasbeno še vedno poklanja norveškim vzornikom. Drugi del dvojnega albuma je po eni strani bolj ambientalen, tudi post rokerski na momente, po drugi strani pa country bluegrass zveneč, tj. poklon izvornemu ameriškemu folku, kar je počel že v preteklosti. Spomnimo se samo albuma Kentucky, ki je delno posvečen tudi rudarjem in njihovemu boju za delavske pravice. Na sploh ta projekt niha med pobegom v divjino, ki je v ZDA vedno pomenila svobodo, in bojem delavcev znotraj družbe. A tudi ta dvojnost ima skupni imenovalec. Panopticon je vedno upor brzečemu svetu, ki ne dovoljuje počitka, ampak je potrebno neprestano akumuliranje informacij, brez smisla in pomena. Že sam obseg novega albuma zahteva od poslušalca, da za 2 uri odloži svoje obveznosti in si vzame čas nazaj. Čas je denar in vemo, da ta denar ustvaja nekdo drug z vašim časom. Panopticon vam pomaga, da se temu uprete. Pa čeprav le s pazljivim poslušanjem glasbe.

Povratek iz pekla švedskih skate pankerjev | Novica

13. brat, 15. april ― Strokovnjaki si še niso enotni, ali je za povratek številnih hardkor bendov kriva kriza srednjih let ali ne. Dejstvo je, da se tudi skejt pank veterani Satanic Surfers vračajo z novim albumom Back From Hell Bend ni nikoli dosegel slave švedskih sorojakov No Fun At All in Millencolin, kljub temu pa je ostal v zelo dobrem spominu številnim ljubiteljem melodičnega hardkora, ki je bil popularen v 90ih letih. Kako pa vse skupaj zveni dandanes pa je potrebno preveriti.

Povratek desklanskih legend Link Der Wasser | Novica

13. brat, 15. april ― Pred časom so po več kot dveh desetletjih začeli s ponovnim delom desklanski pionirji hardkora Link Der Wasser. Ob koncu 80ih let prejšnjega stoletja so bili eden redkih bendov na Goriškem, ki so delovali v podtalju. Začeli so kot klasičen hardkor trio, vendar svojo glasbo hitro nadgradili z jazz in drugimi vplivi, kar so v tistem času počeli v tujini Nomeansno in Victims Family. Ob povratku pa so ponudili tudi v poslušanje stare posnetke na bandcampu. Vsekakor pomemben dokument nekega časa. 1,2.3,4!  

Predavanje Marko Rusjan 1968: rojstvo nove levice | Novica

13. brat, 3. april ― V petek, 6. 4. 2018, v Kulturnem centru Mostovna nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat vrnila 50 let nazaj, v prelomno leto 1968. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla velike spremembe v gospodarstvu, izobraževanju, umetnosti in politiki. Mladina je začutila splošno okostenelost izobraževalnih institucij, družbene manjšine so pospešile boje za enakopravnost, večina afriških držav se je osamosvojila, država blaginje, sad zgodovinskega kompromisa med desnico in levico, je omogočala mirno potrošniško življenje. Ob vseh teh družbenih premikih je vzniknila nova levica, ki si je zadala cilj osvoboditi posameznika od tradicionalnih vezi institucij in kapitalističnega sistema. Leta 1968 so napetosti izbruhnile na površje, študentski upori so zamajali režime. Želja po svobodi je premagala strah. Na predavanju bomo skušali ugotoviti, kaj je dediščina radikalnih idej in gibanj leta 1968. Marko Rusjan je mag. pravnih znanosti, pomočnik direktorice Moderne galerije, član hardkor veteran zasedbe Iamdisease, član kolektiva 13.brat, občasni publicist in član stranke Levica Po predavanju sledi glasbeni after z DJ Jaša Bužinel, ki se bo poigraval z glasbeno dediščino rock glasbe, ki se je prebila v ospredje ravno v 60. letih.

7 Seconds naznanili upokojitev | Novica

13. brat, 21. marec 20. marca 2018, je skupina 7 Seconds objavila žalostno novico, da se je odločila za razhod. Skupina, oz. pevec Kevin, je objavil iskreno pojasnilo na njihovi FB strani, ki ga lahko preberete tukaj. Skupina je na sceni bila dolgih in plodnih 38 let in so vse do upokojitve ostali aktivni, včasih bolj, včasih manj. Zadnji album skupine je tako Leave a Light On, izdan leta 2014.

NOFX - There's No "Too Soon" if Time is Relative | Novica

13. brat, 15. marec ― NOFX so nedavno posneli pesem v čast fiziku Stephenu Hawkingu,ki so jo naslovili There's No "Too Soon" if Time is Relative.Ker je Stephen na žalost umrl, je skupina pesem tudi izdala. Glede posnetka lahko domnevamo, da je samo demo, saj je pesem glasbeno dokaj predvidljiva in nezanimiva, besedilo je tako kot gre pričakovati za skupino kova NOFX.   Pesem lahko poslušate spodaj.    

Four Year Strong - Nice to Know video | Novica

13. brat, 6. marec ― Pop punkerji Four Year Strong so posneli videospot za pesem Nice to Know,ki je del albuma Some of You Will Like This // Some of You Won't, ki je nekak skupek neizdanih pesmi, tistih težje dosegljivih in akustičnih izvedb. Album so izdali pri Pure Noise Records, v letu 2017.    

American Nightmare - American Nightmare | Recenzija

13. brat, 2. marec ― Minilo je samo dolgih 15 let in že imamo novi album skupine American Nightmare. Skupina, ki je bila tožena in je tožila, izgubila ime, delovalo pod imenom Give up the Ghost, na koncu le spustila svojo dušo in se ponovno dvignila iz pepela v današnjo reinkarnacijo, pod originalnim imenom American Nightmare. In ker so potrebovali sveži začetek so se povezali z založbo Rise Records, kjer so s skupnimi močmi izdali težko pričakovani povratni album te Boston hardcore skupine. Ker je skupina nadvse zadovoljna s svojim imenom je zadnji izdelek igrivo poimenovala kar z istoimenskim naslovom. Album nekako ne izstopa iz začrtane smeri, še vedno je temačno mračen hardcore, kjer se sliši vplive in poklon skupinam kot so Negative Approach, SSD in Cro-Mags. Kar je novega je to, da se album na trenutke približa tudi zasanjanosti kakšnih Joy Division, kar ni niti malo čudno in je zagotovo vpliv pevčevih ostalih skupin. Album je bil posnet v Bostono, v Mystic Vallet Recording Studio, za izdelek je bil odgovoren in zadolžen kar bobnar skupine. Kot vsi izdelki dosedaj je tudi ta album prežet s tesnobo in nihilizmom, kar je pravzaprav tisti tipični AN občutek. Pevec skupine je o albumu povedal, da je to tisto pravo in da natančno predstavlja bistvo skupine in da se je skupina našla na točki nič; na začetku nove poti in življenja. Album je poln nasprotij, od hitrih pesmi The World is Blue in Lower than Life do, kot že naslov izda, zasanjane Dream in Crisis of Faith. V dvajsetih minutah album ponudi veliko menjav tempa, pesmi, ki jih od skupine gre pričakovati, do mogoče kakšne, ki je na albume iskreno povedano ne bi pričakoval. Tematsko najdemo odogovr na stara besedila in na nek način tudi smiselno nadaljevanje. Še naprej je govora o nesigurnosti in eksistencializmu. Čeprav je tempo v preseku nekoliko počasnejši, vokal nekaj starejši in mogoče manj prodoren, bistvo skupine ostaja isto in album vreden vašega poslušanja.

Predavanje Luka Omladič - Okoljska etika: kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje | Novica

13. brat, 22. februar ― V petek, 2.3. nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat obarvala zeleno. Dandanes se srečujemo z veliki okoljskimi problemi, z globalnim segrevanjem, degradacijo okolja, kar se pozna na zdravje in življenje vseh živih bitij. Nekateri trdijo, da smo že prepozno in da je življenje na Zemlji izgubljeno. Drugi pa pravimo, da se je za zdravo okolje potrebno boriti. V goste smo povabili Luko Omladiča, predavatelja filozofije in okoljske etike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, s predavanjem Okoljska etika - kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje. Predavatelj se bo dotaknil osnovnega problema, zakaj in kako se človek aktivira v obrambo okolja, kaj je okoljska pravičnost v luči podnebnih sprememb in kako oblikovati okoljsko oz. ekološko politiko, da se bo narava ohranila in preprečile nepovratne škodljive spremembe. Dotaknili se bomo tudi lokalnih okoljskih problemov, predvsem onesnaževanja zraka. Predavanje bo v Galeriji Tir v Kulturnem centru Mostovna, 2.3. ob 20h. Luka Omladič je doktor filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer dela tudi kot asistent na filozofskem oddelku. V Sloveniji je dobro poznan tudi kot okoljski analitik. Za pokušino pa posnetek pogovora z Luko Omladičem, ki ga je opravil Sašo Dolenc za podcastKvarkadabra.  
še novic