Praznik Prekmurcev in vseh Slovencev

Kamra.si, 16. avgust 17. avgust je za vse Prekmurke, Prekmurce in za celotno Slovenijo prav poseben praznik. Še več, je zgodovinski dan izjemnega pomena. Je dan, ko se je pred 98. leti (17. avgust 1919) začelo pisati novo poglavje v slovenski zgodovini. Slavilo je vso Prekmurje, slavilo je priključitev Prekmurja oz. združitev prekmurskih Slovencev z ostalimi Slovenci v Kraljevini SHS.

Dnevi poezije in vina v ormoški knjižnici

Kamra.si, 14. avgust ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v petek, 25. avgusta 2017, ob 20. uri vabi na Pesniško branje v okviru festivala Dnevi poezije in vina.  Letošnji pesniški gostje so: Ani Gjika (Združene države Amerike), Pura López Colom (Mehika, 1952) in Togara Muzanenhamo (Zimbabve, 1975). Vodi in prevaja: Mojca Prigl. Veselimo se vašega obiska!

Romarski praznik na Ptujski gori

Kamra.si, 10. avgust ― Veliki šmaren oz. dan Marijinega vnebovzetja (15. avgust) je bil stoletja priljubljen čas romanj v različna Marijina svetišča. Za eno najbolj priljubljenih romarskih poti je od nekdaj veljala Ptujska Gora. K Marijini cerkvi na Ptujski Gori, ki velja za najlepši primer gotske cerkvene arhitekture na Slovenskem, so se zatekali romarji od blizu in daleč, da bi bili deležni milosti in uslišanja po Mariji. V današnjem času traja romanje le en dan, v prvi polovici 20. stoletja pa je praznovanje trajalo tri dni, od 14. do 16. avgusta. Na Ptujski Gori so se ustavljale procesije, ki so nadaljevale pot k sv. Roku v Šmarjah pri Jelšah in na Sladko goro. V Sloveniji praznujeta Marijino vnebovzetje Katoliška in Pravoslavna cerkev. 15. avgust je bil prvič dela prost dan leta 1992. O zgodovini kraja in nastanku romarske cerkve na Ptujski Gori pripoveduje digitalna zbirka PTUJSKA GORA - MONS GRATIARUM. Vabljeni k ogledu zbirke in k obisku slovenskega arhitekturnega bisera!  

Mravlje so še na zvezdah

Kamra.si, 10. avgust ― DPD Svoboda Ptuj - Teater III vabi na ponovitve uspešne gledališke predstave Petra Božica Mravlje so še na zvezdah (dramaturgija in režija Branka Bezeljak). Odvijale se bodo v Stari steklerski delavnici na Ptuju (vhod s Slovenskega trga 1 ali z Ulice Tomaža Šalamuna): - četrtek, 10. avgust 2017, ob 20. uri,- petek, 11. avgust 2017, ob 20. uri,- sreda, 23. avgust 2017, ob 23. uri, ob otvoritvi Festivala Dnevi poezije in vina 2017,- petek, 1. september 2017, ob 20. uri,- sobota, 2. september 2017 , ob 20. uri. Premiera krstne uprizoritve igre Petra Božiča Mravlje so še na zvezdah je bila izvedena v nedeljo, 9. julija 2017. Besedilo je bilo v literarni in gledališki zgodovini spregledano, danes pa lahko odkrivamo njegovo pomembno umetniško vrednost in aktualnost, čeprav je nastalo že leta 1975.  Vabljeni!    

Dnevi poezije in vina 2017

Kamra.si, 10. avgust ― Letošnji mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina 2017, ki v fokus postavlja sodobno madžarsko poezijo, bo potekal od 22. do 26. avgusta 2017. Začel se bo v torek, 22. avgusta 2017, na osmih lokacijah po Sloveniji in v Avstriji, zgoščeno festivalsko dogajanje pa bo potekalo med 23. in 26. avgustom na Ptuju. Častna gosta 21. pesniškega festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Prvi festivalski dan bo posvečen programu z naslovom Govori, voda!, ki se bo odvijal ob in na reki Dravi. Dogajanje se bo zatem preselo v  staro mestno jedro, kjer bodo potekala večerna pesniška branja in koncerti, vinske degustacije in vinske delavnice, umetniške razstave, okrogle mize in otroške delavnice. Letos prvič bo pripravljena velika promenada poezije. Potekala bo v soboto, 26. avgusta, na zadnji festivalski dan. Na ptujske ulice bo pripeljala poezijo, glasbo in plesne nastope ter tako oživila ptujsko mestno jedro. Vsi festivalski dogodki so brezplačni. Več informacij o programu festivala je na voljo v programski knjižici.    

Priznanje za zbirko Spomeniki NOB na Ptujskem

Kamra.si, 9. avgust ― Združenje borcev za vrednote NOB Ptuj je na slovesnosti ob dnevu spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem Miri Petrovič  iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj podelilo Zahvalno listino za digitalno zbirko Spomeniki NOB na Ptujskem, ki jo v letu 2016 skupaj s Stankom Lepejem pripravila na portalu Kamra. Vabljeni k ogledu zbirke, ki je dostopna tukaj.

Anton Aškerc: Poslednji Celjan

Kamra.si, 26. julij ― V sredo, 26. julija 2017, ob 19.30 uri vabljeni k Vodnemu stolpu v Celju na predstavitev ponatisa Aškerčeve epske pesnitve Poslednji Celjan iz leta 1912.  V delu avtor opisuje življenje in tragični konec grofa Ulrika II. in s tem tudi zaton mogočne celjske rodbine.  

Weitzingerjeve fotografije Narodnega doma v Mariboru

Kamra.si, 12. julij ― Oktobra 2008 je v Salzburgu potekala dražba starih fotografskih albumov, med katerimi je bil tudi album Ferdinanda Weitzingerja, nekdanjega znamenitega mariborskega fotografa. Weitzingerjev album je uspelo v svojo zbirko pridobiti galeristu, založniku in zbiratelju Primožu Premzlu, ki ga je s tem vrnil v mesto. V njem je 117 fotografij z motivi Maribora in okolice. Še posebej zanimive so fotografije mariborskega Narodnega doma, zgrajenega leta 1899 po načrtih češkega arhitekta Jana Vejrycha. Izkazalo se je namreč, da je bila notranjost stavbe bogato poslikana, saj so stene gostilniške dvorane krasile napitnice in folklorna cvetlična ornamentika. Več o odkritju lahko preberete v prispevku, objavljenem na portalu MMC.  
še novic