Odprti horizonti z Milado Kalezić

Kamra.si, 20. oktober ― V okviru 52. Borštnikovega srečanja prihaja v goste Milada Kalezić, ena najvidnejših predstavnic nekdanje jugoslovanske in slovenske gledališke ter filmske scene in prejemnica vseh pomembnejših stanovskih nagrad ter priznanj. Z dobitnico Borštnikovega prstana in Glazerjeve nagrade za življenjsko delo se bo v Salonu uporabnih umetnosti v torek, 24. oktobra 2017, ob 19. uri pogovarjala Danaja Lorenčič. Prisrčno vabljeni!

Sarajevska Hagada - predavanje o izjemni knjižni dragocenosti

Kamra.si, 19. oktober ― Ob razstavi Slovanske knjižnice Skrajnosti – od oblike do simbola vabimo na predavanje o Sarajevski Hagadi, izjemni knjižni dragocenosti, ki jo na razstavi predstavljamo v njeni miniaturni repliki in faksimilu s prevodom in razlago. Predavanje bo v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 19. uri v Slovanski knjižnici za Bežigradom.  Sarajevska Hagada, ki jo hrani Narodni muzej v Sarajevu, velja za najdragocenejši srednjeveški iluminirani rokopis, kar jih najdemo na Balkanskem polotoku – zaklad, kakršnih premore malo svetovnih muzejev in je obenem zagotovo v samem vrhu svetovne judovske dediščine. Okrog dragocenega rokopisa, ki je iz srednjeveške Španije pripotoval do sarajevske judovske skupnosti, kjer so ga za javnost odkrili in ovrednotili šele na prelomu prejšnjega stoletja, se je spletlo mnogo zgodb. O njih in varovanju te velike knjižne dragocenosti nam bo spregovoril muzejski svetovalec dr. Marjan Toš, tudi glavni koordinator mariborske razstave o Sarajevski Hagadi v letu Evropske prestolnice kulture (2012).

Prva vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Kamra.si, 19. oktober ―   Vabljeni v sredo, 25. oktobra 2017, ob 18. uri v Zgodovinski arhiv Celje na predavanje z naslovom Prva vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje.  Ob robu gostovanja razstave V zaledju Soške fronte v Zgodovinskem arhivu Celje in v skupnem celjskem paketu stote obletnice obeleževanj zaključka bojev na Soči (z Osrednja knjižnica Celje) bo arhivski svetnik dr. Bojan Himmelreich predstavil nekaj zanimivejših segmentov, ki se odslikavajo skozi arhivsko gradivo in se navezujejo na življenje med prvo svetovno vojno v Celju in okolici. Vabljeni!

Pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije ustanovljena Komisija za Goropevškove nagrade

Kamra.si, 18. oktober ― Na zadnjem volilnem občnem zboru ZBDS v Podčetrtku, 28. septembra letos, so potekale  prve volitve članov Komisije za Goropevškove nagrade.  Komisija, ki jo sestavljajo Srečko Maček (predsednik) iz Osrednje knjižnice Celje, dr. Vlasta Stavbar (članica) iz Univerzitetne knjižnice Maribor in Zdenka Žigon (članica) iz Lavričeve knjižnice Ajdovščina, bo svoj štiriletni mandat prevzela sredi letošnjega decembra. 

500: Praznovanje naše dediščine

Kamra.si, 18. oktober ― V počastitev 500. obletnice reformacije vabljeni v petek, 20. oktobra 2017, ob 19. uri v celjski Narodni dom na glasbeno-dramsko predstavo, na kateri bo nastopil zbor Dar srca.   Vsak obiskovalec dogodka bo prejel nov brezplačen prevod Dalmatinove nove zaveze v posodobljeni slovenščini Vstop prost!

Vražja pot

Kamra.si, 18. oktober ― V soboto, 21. oktobra 2017, ne zamudite "vražje poti", ki se bo začela ob 18.30 uri pri porabski domačiji v Andovcih. Gre za nočni pohod v gozdu, na katerem se bodo pohodniki srečali z različnimi podobami ljudskega verovanja ... tudi s čarovnicami in hudiči ...

Muzejski vikend na Ptuju

Kamra.si, 18. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na Muzejski vikend Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov, ki bo v soboto, 21. oktobra 2017, od 10. do 16. ure, v vzhodnem stolpu ptujskega gradu. Ogledali si boste razstavo Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov in občudovali več kot 270 let stare baročne orgle. Izvedeli boste, kako so orgle izdelane in kako delujejo, nato pa zaigrali na modele orgelskih piščali in po vzoru starih mojstrov pozlatili angelčka - muzicirajoči angelci so bili namreč pogost okras orgelskih omar. Muzejski vikend je brezplačen. Namenjen je družinam z otroki od 4. leta starosti dalje. Vabljeni!

»(ah), TA OSEMDESETA«

Kamra.si, 16. oktober ― Knjižnica Pavla Golie Trebnje in Občina Mokronog-Trebelno vabita na počastitev 80. jubileja častnega občana, vsestranskega kulturnika in očeta škratov Mokronožcev STANETA PEČKA V četrtek, 26. oktobra 2017, ob 18. uri v dvorani Upravno kulturnega središča Mokronog.

Gospodarji prehodov - od raziskave do razstave

Kamra.si, 16. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj  - Ormož vabi na  arheološko obarvano jesen s predavanji in delavnicami na temo prazgodovine. Ptuj se zraven bogate rimskodobne dediščine ponaša tudi s pomembnimi in zanimivi najdišči iz prazgodovinskega obdobja. Z naselbinskimi in grobnimi najdbami je še posebej dobro zastopan čas prehoda iz bronaste v železno dobo. Kako je do teh odkritij prišlo, kaj nam razkrivajo o tem prelomnem obdobju in kako je nastajala aktualna arheološka razstava, boste izvedeli na predavanju Aleksandre Nestorović in Andreja Preložnika, ki bo v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Muzej najavlja še nekaj zanimivih predavanj in delavnic:- predavanje in delavnico Bojane Ažman Barvanje tkanin in tkanje v prazgodovini, ki bo v četrtek, 16. novembra 2017, ob 18. uri v Miheličevi galeriji,- predavanje in delavnico Igorja Bahorja Lončarjenje v prazgodovini, ki bo v petek, 1. decembra 2017, ob 18. uri v Miheličevi galeriji in v soboto, 2. decembra 2017, med 10. in 16. uro na Ptujskem gradu. Vljudno vanljeni!
še novic