23. maj 1915 - Italija se je pridružila antanti in napovedala vojno Avstro-Ogrski

Kamra.si, 23. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maj  1915 -  Italija se je pridružila antanti in napovedala vojno Avstro-Ogrski. Prvi boji so se začeli 23. maja 1915, ko so italijanske enote prestopile mejo ter začele napredovati v notranjost takratne Avstro-Ogrske. Zaradi počasnega napredovanja in neodločnosti italijanske vojske je Avstro-Ogrski vojski še pravočasno uspelo organizirati obrambo ob reki Soči zaradi česar je italijansko napredovanje zastala. V naslednjih dveh letih se je na soški fronti zvrstilo enajst italijanskih ofenziv s pičlimi uspehi ter velikimi izgubami na obeh straneh. Ker se je Avstro-ogrska vojska bala naslednje italijanske ofenziva, ki bi lahko dokončno prebila fronto, je skupaj z zavezniki, Nemci, začela načrtovati preboj v dolini Soče. Štiriindvajsetega oktobra 1917 so avstro-ogrske in nemške enote sprožile dvanajsto soško bitko znano tudi kot čudež pri Kobaridu, v kateri jim je uspelo prebiti italijansko fronto med Bovcem in Tolminom. V naslednjih nekaj dneh po ofenzivi je razpadla celotna italijanska fronta med Švico in Tržaškim zalivom, zaradi česar se je morala italijanska vojska umakniti na reko Piavo, kjer se je vzpostavila nova fronta s tem pa je bilo bojev v Posočju konec. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/So%C5%A1ka_fronta

Majniška deklaracija in deklaracijsko gibanje

Kamra.si, 23. maj ― Medobčinksi muzej Kamnik vabi v sredo, 23. maja 2018, ob 19. uri na Maistrov večer, na katerem bo predstavitev monografije z naslovom Majniška deklaracija in deklaracijsko gibanje (Slovenska politika v habsburški monarhiji, od volilne reforme do nove države, 1906–1918).  Njena avtorica je dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice v Mariboru, delo je izšlo letos pri Založbi Pivec, urednica Zala Stanonik.  

23. maja 1930 se je v Celju rodil Miloš Mikeln, slovenski pisatelj in novinar

Kamra.si, 23. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maja 1930 se je v Celju rodil Miloš Mikeln, slovenski pisatelj in novinar. Umrl je 1. aprila 2014. Njegovo pravo ime je bilo Alojz Martin, za svoje prve objave pa je uporabljal literarno ime Miloš, katerega je kasneje prevzel tudi kot osebno ime. Rodil se je v Celju, očetu Frideriku in mami Ani, ki sta bila oba zaposlena v Mohorjevi družbi. Osnovno šolo in prvi letnik gimnazije je končal v Celju. Med drugo svetovno vojno in nemško okupacijo je družina po naključju ušla izselitvi. Nato je hodil v nemško meščansko šolo in gimnazijo do leta 1944. Družina se je preselila v Petrovče v Savinjski dolini, kjer so živeli dve leti. Po vojni je opravil 5. in 6. razred v Celju, 7. in 8. razred pa na državni gimnaziji v Ljubljani v letih 1945 -1947. 

23. maja 1920 je v Celovcu umrl Svetozar Borojević von Bojna, avstro-ogrski maršal

Kamra.si, 23. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maja 1920 je v Celovcu umrl Svetozar Borojević von Bojna, avstro-ogrski maršal. Rodil se je 13. decembra 1856 (Umetić pri Kostajnici). Njegova predvojna, še bolj pa medvojna kariera, je bila pospremljena s hitrimi napredovanji in vojaškimi odlikovanji. Leta 1908 je bil povzdignjen med madžarsko plemstvo z imenom Borojević von Bojna. Leta 1913 je postal pehotni general, ki je prvo leto vojne svojemu korpusu poveljeval v Galiciji in Karpatih.

23. maja 1941 je umrl Slavko Osterc, skladatelj in pedagog

Kamra.si, 23. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maja 1941 je umrl Slavko Osterc, skladatelj in pedagog. Rodil se je 17. junija 1895 v Veržeju. Slavko Osterc se je rodil v Veržeju pri Ljutomeru. Poleg Marija Kogoja je začetnik slovenske sodobne glasbe. Pomembna prelomnica na njegovi glasbeni poti je njegov odhod v Prago. Tam je študiral kompozicijo, dirigiranje in operno režijo. Po vrnitvi v Ljubljano, leta 1927, je do svoje smrti leta 1941 poučeval na Konservatoriju in Akademiji za glasbo. Vir: http://eucbeniki.sio.si/gum9/3231/index3.html Več na povezavi http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi398266/

23. maja 1930 se je v Celju rodil Miloš Mikeln, pisatelj in novinar

Kamra.si, 23. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maja 1930 se je v Celju rodil Miloš Mikeln, slovenski pisatelj in novinar. Umrl je 1. aprila 2014. Njegovo pravo ime je bilo Alojz Martin, za svoje prve objave pa je uporabljal literarno ime Miloš, katerega je kasneje prevzel tudi kot osebno ime. Rodil se je v Celju, očetu Frideriku in mami Ani, ki sta bila oba zaposlena v Mohorjevi družbi. Osnovno šolo in prvi letnik gimnazije je končal v Celju. Med drugo svetovno vojno in nemško okupacijo je družina po naključju ušla izselitvi. Nato je hodil v nemško meščansko šolo in gimnazijo do leta 1944. Družina se je preselila v Petrovče v Savinjski dolini, kjer so živeli dve leti. Po vojni je opravil 5. in 6. razred v Celju, 7. in 8. razred pa na državni gimnaziji v Ljubljani v letih 1945 -1947. 

22. maj - mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Kamra.si, 22. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 22. maj - mednarodni dan biotske raznovrstnosti Program Združenih narodov za okolje je 22. maj razglasil za mednarodni dan biotske raznovrstnosti v spomin na začetek veljavnosti konvencije. V Sloveniji ta dan obeležujemo od leta 1996, ko je Slovenija postala pogodbenica konvencije o biološki raznovrstnosti. Vir:http://www.mkgp.gov.si/si/mednarodni_dnevi/2013/22_maj_mednarodni_dan_biotske_raznovrstnosti/

Rokopisna kulturna dediščina knjižnic

Kamra.si, 22. maj ― V Koroški osrednji knjižnici Ravne na Koroškem so v sredo, 9. maja, ob 18. uri gostili mag. Marijana Ruperta, vodjo Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s področjem slovenske literarne in kulturne zgodovine ter zgodovine knjige. Pripravil je vrsto razstav, piše članke za strokovne revije in prispevke v različnih knjigah, katalogih. Večkrat spregovori tudi v radijskih in televizijskih oddajah ter dokumentarnih filmih s tematiko slovenske literarne zgodovine.

Dan Valvasorjeve knjižnice Krško 2018

Kamra.si, 22. maj ― V petek, 25. maja 2018, prireja Valvasorjeva knjižnica Krško v mestnem parku vsakoletno popoldansko druženje ob igrah, pravljicah in ustvarjalnicah za vse generacije, poznano tudi kot Dan Valvasorjeve knjižnice Krško. Glavna nit tokratnega dogajanja bosta domoznanska in kulturna dediščina, saj bodo oživele podobe domačega okolja, s katerimi bo knjižnica opozorila na praznovanje Evropskega leta kulturne dediščine.

22. maja 1975 je v Ljubljani umrl Boris Kalin, slovenski kipar

Kamra.si, 22. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. maja 1975 je v Ljubljani umrl Boris Kalin, slovenski kipar. Rodil seje 24. junija 1905 v Solkanu. Boris Kalin, brat kiparja Zdenka, se je izobraževal na tehnični srednji šoli v Ljubljani, študij pa nadaljeval v Zagrebu na Akademiji likovnih umetnosti, kjer je med letoma 1924 in 1929 študiral kiparstvo pri profesorjih Valdecu, Kršiniću, Ivu Krediću in Meštroviću ter se izpopolnjeval v Parizu in Italiji. Zatem se je preživljal s klesanjem kipov po naročilu in nagrobnikov pri podjetju Kunovar v Ljubljani. Izdelal je več aktov, najbolj znana je celopostavna ženska figura, imenovana Jutro. Med letoma 1945 in 1970 je bil redni profesor za kiparstvo na ljubljanski likovni akademiji (AUU oz. ALU) in dvakrat njen rektor. Izšolal je generacije mlajših kolegov, ki so postali upoštevani ustvarjalci v Evropi. Bil je eden redkih slovenskih kiparjev, ki so obvladali klesanje v kamen, posebej marmor. Leta 1953 je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Trikrat je dobil Prešernovo nagrado (1947, 1948 in 1950), kasneje tudi nagrado Avnoj-a (1971). Boris Kalin je bil starejši brat kiparja Zdenka Kalina ter oče arhitektke in oblikovalke Nives Kalin Vehovar.

22. maja 1803 je v Gorici umrl Anton Muznik, slovenski zdravnik

Kamra.si, 22. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. maja 1803 je v Gorici umrl Anton Muznik, slovenski zdravnik. Rodil se je 1726 na Mostu na Soči.  Natančnejših podatkov o datumu rojstva ter o njegovi rodbini niso znani; predvideva se, da je imel dva brata: Petra, župnika, in Tomaža, kmeta. Izobraževal se je na Hrvaškem in Kranjskem. Iz uvoda njegove poglavitne knjige Clima goritiense je razvidno, da je leta 1756 pomagal zdraviti kugo v Transilvaniji, leta 1758 je promoviral v doktorja z dizertacijo De delirio febrili, v letih 1758 do 1763 pa je bil vojaški zdravnik v avstrijski armadi tretje šlezijske vojske.

22. maja 1803 je v Gorici umrl Anton Muznik, slovenski zdravnik

Kamra.si, 22. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. maja 1803 je v Gorici umrl Anton Muznik, slovenski zdravnik. Rodil se je 1726 v Mostu na Soči.  Natančnejših podatkov o datumu rojstva ter o njegovi rodbini niso znani; predvideva se, da je imel dva brata: Petra, župnika, in Tomaža, kmeta. Izobraževal se je na Hrvaškem in Kranjskem. Iz uvoda njegove poglavitne knjige Clima goritiense je razvidno, da je leta 1756 pomagal zdraviti kugo v Transilvaniji, leta 1758 je promoviral v doktorja z dizertacijo De delirio febrili, v letih 1758 do 1763 pa je bil vojaški zdravnik v avstrijski armadi tretje šlezijske vojske.

Luiza Pesjak (1828-1898): slovenska pesnica, pisateljica, dramatičarka in prevajalka

Kamra.si, 21. maj ― Ob 190-letnici rojstva in 120-letnici smrti posvečamo v Slovanski knjižnici spomladansko knjižno razstavo slovenski pesnici, pisateljici, dramatičarki in prevajalki, Ljubljančanki Luizi Pesjak. Nadarjena hči Prešernovega prijatelja, odvetnika Blaža Crobatha, je kot hči Slovenca in Poljakinje sprva rasla v domačem nemško-francosko govorečem okolju in bila deležna dobre izobrazbe. Nanjo je še posebno vplival France Prešeren, ki jo je kot deklico poučeval na očetovem domu. Ko se je leta 1864 priključila slovenskemu narodnemu gibanju, je začela pisati tudi v slovenščini.

Noč mladih za vse generacije v Pekrah

Kamra.si, 21. maj ― Lepo vabljeni na tradicionalno prireditev Kulturnega društva Pekre - Limbuš Noč mladih za vse generacije, ki bo v četrtek, 24. maja 2018, s pričetkom ob 18. uri v dvorani in na dvorišču Doma kulture Pekre. Nastopili bodo: glasbene skupine KUD CODA, mlajša mladinska gledališka skupina KD Pekre - Limbuš, Andrej Alen Partljič, improvizacijski gledališki skupini MALI POK (KD Pekre - Limbuš), Rudolfofi majsti (Prva gimnazija Maribor). Veselimo se srečanja z vami!

21. maja 1853 se je rodil Ivan Vrhovec, slovensnki zgodovinar ...

Kamra.si, 21. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. maja 1853 se je v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani rodil Ivan Vrhovec, slovensnki zgodovinar. Umrl je 19. septembra 1902 v Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.
še novic