Mreža NVO VID: Namizno založništvo in priprava slikovnega materiala za tisk in splet za NVOje (3. del)

Kiberpipa, 19. februar 2015 ― Na brezplačnih delavnicah boste spoznali in primerjali komercialno in brezplačno, odprtokodno programje namiznega založništva. V ponedeljek se boste naučili urejati fotografije in ostalo rastersko grafiko v programih Adobe Photoshop in GIMP. V sredo pa bodo na vrsti vektorska grafika in njena uporabnost, pripravili boste preproste dokumente s programoma Adobe Illustrator in Inkscape. V petek bomo vse dotedanje znanje pretvorili v večstranski dokument s programoma Adobe Indesign in Scribus, potem pa še poskrbeli, da bodo tiskarji in spletni brskalniki zadovoljni z našimi izdelki. Predznanje ni potrebno, potrebovali pa boste svoj prenosnik. Ker je število mest omejeno, je prijava obvezna, vsaka nevladna organizacija pa lahko prijavi enega udeleženca. Po končani delavnici boste prejeli skripto z vsemi informacijami ter potrebne kontakte za morebitna dodatna vprašanja, pomoč in dolgoročnejšo podporo pri uporabi namiznozaložniških orodij. Prav tako vam bomo podelili potrdilo o usposabljanju na delavnici. OPREMA: S seboj prinesite prenosni računalnik. ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 10 Prijava je mogoča na spletni strani mreže NVO-VID.     

Mreža NVO VID: Namizno založništvo in priprava slikovnega materiala za tisk in splet za NVOje (2. del)

Kiberpipa, 17. februar 2015 ― Na brezplačnih delavnicah boste spoznali in primerjali komercialno in brezplačno, odprtokodno programje namiznega založništva. V ponedeljek se boste naučili urejati fotografije in ostalo rastersko grafiko v programih Adobe Photoshop in GIMP. V sredo pa bodo na vrsti vektorska grafika in njena uporabnost, pripravili boste preproste dokumente s programoma Adobe Illustrator in Inkscape. V petek bomo vse dotedanje znanje pretvorili v večstranski dokument s programoma Adobe Indesign in Scribus, potem pa še poskrbeli, da bodo tiskarji in spletni brskalniki zadovoljni z našimi izdelki. Predznanje ni potrebno, potrebovali pa boste svoj prenosnik. Ker je število mest omejeno, je prijava obvezna, vsaka nevladna organizacija pa lahko prijavi enega udeleženca. Po končani delavnici boste prejeli skripto z vsemi informacijami ter potrebne kontakte za morebitna dodatna vprašanja, pomoč in dolgoročnejšo podporo pri uporabi namiznozaložniških orodij. Prav tako vam bomo podelili potrdilo o usposabljanju na delavnici. OPREMA: S seboj prinesite prenosni računalnik. ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 10 Prijava je mogoča na spletni strani mreže NVO-VID.     

Mreža NVO VID: Namizno založništvo in priprava slikovnega materiala za tisk in splet za NVOje (1. del)

Kiberpipa, 15. februar 2015 ― Na brezplačnih delavnicah boste spoznali in primerjali komercialno in brezplačno, odprtokodno programje namiznega založništva. V ponedeljek se boste naučili urejati fotografije in ostalo rastersko grafiko v programih Adobe Photoshop in GIMP. V sredo pa bodo na vrsti vektorska grafika in njena uporabnost, pripravili boste preproste dokumente s programoma Adobe Illustrator in Inkscape. V petek bomo vse dotedanje znanje pretvorili v večstranski dokument s programoma Adobe Indesign in Scribus, potem pa še poskrbeli, da bodo tiskarji in spletni brskalniki zadovoljni z našimi izdelki. Predznanje ni potrebno, potrebovali pa boste svoj prenosnik. Ker je število mest omejeno, je prijava obvezna, vsaka nevladna organizacija pa lahko prijavi enega udeleženca. Po končani delavnici boste prejeli skripto z vsemi informacijami ter potrebne kontakte za morebitna dodatna vprašanja, pomoč in dolgoročnejšo podporo pri uporabi namiznozaložniških orodij. Prav tako vam bomo podelili potrdilo o usposabljanju na delavnici. OPREMA: S seboj prinesite prenosni računalnik. ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 10 Prijava je mogoča na spletni strani mreže NVO-VID.     

Program: Predavanja 404, #3 - Ana Lukner

Kiberpipa, 11. februar 2015 ― Zavod 404 je namenjen vsem ljubiteljem znanosti, tehnologije in tistim, ki jih radovednost nikoli ni zapustila. V okviru Zavoda se odvijajo študentski in dijaški projekti. V tem šolskem letu sodelujemo že s kar 6 slovenskimi gimnazijami in srednjimi šolami (Moste, Vič, Ledina, Poljane, Bežigrad in Kamnik), hkrati pa delamo tudi z najmlajšimi v okviru programerskih delavnic. Predavanja 404 so za tiste, ki se želijo naučiti nekaj novega, slišati zanimive zgodbe ljudi, ki so uspešni na svojih področjih. Odvijajo se vsak drugi četrtek in vsakič je z nami nekdo, ki se je uveljavil na področju tehnike, znanosti ali podjetništva oziroma ima zanimivo življenjsko pot in jo je pripravljen deliti z nami.Tokrat bo z nami Ana Lukner, ki jo morda poznate preko Anine zvezdice. Ana nam bo pripravila inspiracijsko in motivacijsko predavanje, kjer bo govorila o svojih osebnih in poslovnih izkušnjah, o Anini zvezdici in še o marsičem.Predavanje bo brez dvoma zanimivo in vsi ste vabljeni, da se ga udeležite. Morda boste od Ane odnesli kakšno zanimivo misel ali pa izvedeli kako je tekla njena življenjska pot. 

POT: Sinhronizacija datotek za milijone uporabnikov - Emit Cloud in ActorDB

Kiberpipa, 11. februar 2015 ― Na predavanju bomo predstavili problematiko sinhronizacije datotek za velike količine uporabnikov. Govorili bomo o strežniškem in delu namiznega klienta. Na strežniškem delu bo govora o zagotavljanju skalabilnosti, visoki razpoloživosti in navezavo z ActorDB, ki je naša odprtokodna rešitev. Na drugi strani so pa namizni programi, ki se srečujejo z popolnoma drugimi težavami glede sinhronizacije datotek iz uporabniških računalnikov. Predava Sergej Jurečko, soustanovitelj podjetja Biokoda. Večino časa izvaja raziskovalna in arhitekturna dela, kjer s pomočjo programskega okolja Erlang/OTP razvija porazdeljene računalniške sisteme. Je član razvojnih ekip EmitCloud ter ActorDB.

Webcamp 2015 - Embrace Constraints

Kiberpipa, 9. februar 2015 14. marca 2015 bo skupnost razvijalcev in navdušencev organizirala WebCamp 2015 v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko (v novih prostorih FRI, če jim po celem semestru predavanj še vedno lahko rečemo novi).   Teme dogodka ciljajo predvsem na razvijalce za splet (tiste z željo, učence in mojstre). Predavanja bodo zaradi udeležencev iz tujine izvedena v angleškem jeziku. Vsebinsko bodo razdeljena v tri sklope glede na tematiko in bodo pokrivala frontend, backend in devops. Pred, med in po predavanjih bo seveda čas za druženje, manj formalno izmenjavo znanj, izkušenj ter kontaktov.   Poleg pol-urnih predavanj, za katera sprejemamo prijave do petka 13. februarja, bodo rezervirani termini še za lightning talke, na katerih lahko svoje delo predstaviš v 5 minutah (prijave na dan dogodka).   Webcamp 2015 je organiziran po principu BarCampov oziroma kot nekonferenca. Predavanja prispevajo udeleženci z namenom izmenjave dobrih praks. Vstopnine na dogodek ni, potrebuješ pa vstopnico. Prve bodo na voljo 18. februarja.   Za sprotno obveščanje o novostih je na voljo dopisni seznam. Slediš pa nam lahko tudi na Twitter-ju in Facebook-u. Ekipa WebCampa

POT: Optimizacija spletnega strežnika

Kiberpipa, 2. februar 2015 ― V Kiberpipi smo o optimizaciji strežnikov govorili že večkrat, običajno bolj splošno in teoretično. Tokrat bomo na predavanju zelo konkretni, saj bodo vse optimizacije demonstrirane. Primož Bratanič bo prikazal nastavitve za optimizacijo http (chunked encoding, izogibanje dinamičnemu contentu, caching, etag) oz. https seje (protkol spdy, oscp stapling, eec certifikati - aka kako dobiti A+ na ssl testu) in še nekatere druge trike za hitro in varno spletno izkušnjo. Vabljeni v torek, 10.2.2015 na Pipine odprte termine v Kiberpipo na Gosposvetski 2 v Ljubljani.

DevOpsDays Ljubljana 2015

Kiberpipa, 27. januar 2015 ― Po uspešni lanski prireditvi se DevOps dnevi zopet vračajo v Ljubljano! Priljubljena konferenca za razvijalce in sistemske administratorje DevOpsDays Ljubljana 2015 se bo 3. in 4. aprila letos odvijala v City Hotelu v centru Ljubljane. Predlogi za predavanja se zbirajo do konca februarja, tako da se le prijavite s kakšno zanimivo temo. Vstopnico za dogodek že lahko kupite tukaj. Na voljo sta vam tako early bird, kot tudi študentski popust. DevOps je metoda razvoja programske opreme s poudarkom na medsebojni komunikaciji, sodelovanju in integraciji programerjev in IT profesionalcev/načrtovalcev, katere cilj je čim hitrejša produkcija programske opreme. Metoda je pisana na kožo zlasti podjetjem z velikim številom releasov. Metodo DevOps uporablja, denimo, Flickr, nerazdružljivo pa je povezana z metodo Lean Startup. Od leta 2009 se ime uporablja tudi za serijo vsakoletnih mednarodnih konferenc v številnih svetovnih mestih.

Free Software Foundation Europe (FSFE): Pravna pisarna za prosto programje [FOSS]

Kiberpipa, 26. januar 2015 ― Pravna in svetovalna pisarna evropske fundacije za prosto programje¹ (FSFE – Free Software Foundation Europe), ki jo vodi Matija Šuklje, je na voljo vsem posameznikom in organizacijam, potrebnih informacij na področju prostega programja, odprtih standardov in formatov. Brezplačno. Od 9h-17h v Kiberpipi.   [1] Tudi znano pod terminom odprta koda, free software, open source in, F(/L)OSS.

Program: Predavanja 404, #2 - Peter Miklavc

Kiberpipa, 23. januar 2015 ― Zavod 404 je namenjen vsem ljubiteljem znanosti, tehnologije in tistim, ki jih radovednost nikoli ni zapustila. V okviru Zavoda se odvijajo študentski in dijaški projekti. V tem šolskem letu sodelujemo že s kar 6 slovenskimi gimnazijami in srednjimi šolami (Moste, Vič, Ledina, Poljane, Bežigrad in Kamnik), hkrati pa delamo tudi z najmlajšimi v okviru programerskih delavnic. Predavanja 404 so namenjena čisto vsem, ki se želijo naučiti nekaj novega, slišati zanimive zgodbe ljudi, ki so uspešni na svojih področjih. Odvijajo se vsak drugi četrtek in vsakič je z nami nekdo, ki se je uveljavil na področju tehnike, znanosti ali podjetništva. Tokrat bo z nami Peter Miklavc, lastnik podjetja Mugo, ki se ukvarja z razvojem interaktivnih spletnih in mobilnih vsebin. Na predavanju se bomo osredotočili predvsem na to kako poteka razvoj mobilnih aplikacij. Peter nam bo predstavil kako nastanejo takšne aplikacije vse od ideje do končnega produkta. Pogledali bomo par primerov takšnega razvoja v praksi. Če te torej zanima programiranje, je to zagotovo predavanje, ki se ga moraš udeležiti. Tudi, če programiranje ni ravno tvoje področje, si lepo vabljen, saj so mobilne aplikacije nekaj, s čimer smo v stiku vsak dan in bo zagotovo zanimivo izvedeti nekaj več o tem kako nastanejo! Predavanje bo potekalo v četrtek, 29. 1. 2015, ob 19:00 v prostorih Kiberpipe (Gosposvetska cesta 2, zraven Knjižnice Otona Župančiča). Vsi lepo vabljeni!
Program: WCS Europe Challenger BarCraft – Starbuck

Program: WCS Europe Challenger BarCraft – Starbuck

Kiberpipa, 22. januar 2015 ―   V sodelovanju Conn.Si  soboto, 24. januarja 2015, organiziramo BarCraft za vse navdušence ešporta in ljubitelje strategije StarCraft II! Pridružite se nam v naših prostorih na Gosposvetski 2 ob spremljanju zadnjega dneva 2015 WCS Season 1 Challenger Europe, ko bo nastopal tudi najuspešnejši slovenski igralec Matic “Starbuck” Dejak.     Dogodek se bo pričel ob 15:00 uri, ko bo na sporedu prvi dvoboj tega dne med Norvežanom TargA in Kasom iz Ukrajine, Starbuck pa bo pričel svoj dvoboj proti Francozu FireCake ob 18:00 uri.       TargA vs. Kas ob 15:00 Snute vs. PsiOniC ob 16:30 Starbuck vs. FireCake ob 18:00 ForGG vs. MarineLorD ob 19:30 Nerchio vs. NaNiwa ob 21:00 Bunny vs. PtitDrogo ob 22:30   V imenu organizacij Conn.Si in Kiberpipa vljudno vabimo vse nadobudne gamerje, da se nam v soboto pridružite v Kiberpipi na Gosposvetski cesti 2 v Ljubljani – vstop je prost! Natančnejšo lokacijo lahko najdete tukaj. Bo Maticu uspelo tudi tokrat?  

Izobraževanje: Cividay 2015: CiviCRM

Kiberpipa, 20. januar 2015 ― CiviCRM je spletni odprtokodni program za vodenje stikov s strankami (CRM), posebej usmerjen v podporo delovanju nevladnih organizacij in civilnih iniciativ.Za gradnjo močnih vezi s podporniki je potrebno več kot le zbiranje in ažuriranje  podatkov, sploh na dolgi rok. V ta namen CiviCRM predstavlja kopico orodij, ki so z vsako izdajo bolj napredna in robustna. Od vodenja stikov, zbiranja sredstev, organizacije dogodkov, vodenja kampanj, članstva, adrem do formaliziranih procesov in vsega kar omogočajo tuje razširitve.Predaval bo Jaka Kranjc, navdušen odprtokodnik iz društva Ekologi brez meja.     

Free Software Foundation Europe (FSFE): Pravna pisarna za prosto programje [FOSS]

Kiberpipa, 19. januar 2015 ― Pravna in svetovalna pisarna evropske fundacije za prosto programje¹ (FSFE – Free Software Foundation Europe), ki jo vodi Matija Šuklje, je na voljo vsem posameznikom in organizacijam, potrebnih informacij na področju prostega programja, odprtih standardov in formatov. Brezplačno. Od 9h-17h v Kiberpipi.   [1] Tudi znano pod terminom odprta koda, free software, open source in, F(/L)OSS.

Security BSides Ljubljana - 12. marec 2015

Kiberpipa, 13. januar 2015 ― Prihaja prvi Security BSides Ljubljana - 12. marec 2015! V četrtek, 12.3.2015 bo na sporedu prvi slovenski BSides dogodek - Security BSides Ljubljana. BSides so s strani skupnosti organizirane konference, praviloma na temo informacijske varnosti in s tem povezanih vprašanj in praviloma v paru z bolj uradnimi, bolj odmevnimi in ne nujno brezplačnimi dogodki. Security BSides Ljubljana bo tako spremljal Cloud Security Alliance CEE Summit 2015, ki se bo zgodil dan prej, v sredo, 11.3.2015. Želimo vas opozoriti, da se "early-bird" za nabavo kart po polovični ceni za Cloud Security Alliance CEE Summit 2015 konča ta teden v četrtek, 15.1.2015, zato se vam splača pohiteti! Vstop na Security BSides Ljubljana ne bo plačljiv, a si bo potrebno zagotoviti svojo karto. So pa zelo zaželeni vsakršni prispevki, od nastopa s predavanjem, donacije ali sponzorstva, do pomoči pri izvedbi dogodka ali vsaj tega, da s seboj na dogodek pripeljete še kakšnega prijatelja. Vabilo k podaji prispevkov (call for papers) je že zunaj, glavne teme pa so: informacijske tehnologije varnost omrežij varnost spletnih aplikacij varnost mobilnih telefonov in aplikacij vritualizacija in računalništvo v oblaku inovativne strategije za napad oz. obrambo forenzika malware analiza in novi trendi v razvoju zlovešče kode varnost embedded naprav in interneta stvari biometrija hardware hacking phone phreaking penetracijski testi in varnostne sheme biohacking vprašanja zasebnosti: LPM, LOPPSI, HADOPI, industrijska "špijonaža", kibervojna odprtokodna programska oprema evolucijsko računalništvo robotika (plus točke, če prinesete tudi delujočega robota) masovne zlorabe tehnologije Prispevke (call for papers) se zbira v treh oblikah: 40-minutna predavanja, 10-minutna predavanja (lightning talks) in delavnice. Vsi prispevki naj bodo v angleškem jeziku. O točni lokaciji dogodka se še odločamo. Tako lokacija, kot tudi informacija o tem kako dobiti karto
še novic