Spider-Man: Vrnitev domov (Spider-Man: Homecoming)

Koridor - križišča umetnosti, 15. avgust ― Spider-Man se vrača domov. Dobesedno, saj se film Spider-Man: Vrnitev domov začne s Petrovo (Tom Holland) vrnitvijo iz Berlina, kjer je sodeloval v bitki med superjunaki iz filma Stotnik Amerika: Državljanska vojna. In seveda manj dobesedno, saj je to film, s katerim se Spider-Man vrača tja, kjer je doma: v Marvelov svet, ki ga na […] The post Spider-Man: Vrnitev domov (Spider-Man: Homecoming) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Thomas Bernhard: Mraz

Koridor - križišča umetnosti, 14. avgust ― Bartol je menil, da sleherni Slovenec živi v strahu, da bi bil Evropejcem smešen. Kermauner je celo izjavil, da se je umaknil iz kulturnega diskurza, ker Slovencev ne more več »niti fizično gledati«. Takšne izjave Bernhardu niso tuje, le da je on šel korak naprej in posvetil vsako svoje delo pat poziciji, v katero takšni […] The post Thomas Bernhard: Mraz appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

VIS-À-VIS

Koridor - križišča umetnosti, 14. avgust ― Instalacija Álvara Barriosa; Foto: Matej Kristovič / arhiv UGM   V čem je privlačnost razstave VIS-À-VIS in kaj pri njej pogrešam. To je izhodišče pričujočega besedila. Gre namreč za premislek, ki ga razstava sama omogoča. V tem je odlična – v tem, da pušča odprt prostor –, tako dejanski kot miselni prostor je nakazan in […] The post VIS-À-VIS appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Bates Motel: »Oh, mama, kaj sem storil?«

Bates Motel: »Oh, mama, kaj sem storil?«

Koridor - križišča umetnosti, 12. avgust ― V zapuščeni obcestni motel se sredi deževne noči zateče privlačna premočena mladenka. Najeti želi sobo in pri tem zanemari občutek srhljivosti, ki ga oddaja receptor. To je razumljivo, saj je za njo dolg dan in naravnost hlepi po dolgem in krepčilnem spancu. Ko se namesti v najeti sobi, se sleče, stopi pod tuš in se […] The post Bates Motel: »Oh, mama, kaj sem storil?« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mito Gegič: Spomni se me kot del dneva

Koridor - križišča umetnosti, 11. avgust ― Vroči avgust in hitro približujoči se september sta začetek aktualne lovne dobe, v kateri je lovcem dovoljeno plenjenje večine vrst divjadi. To je čas neopazne odsotnosti očetov in dedkov lovcev v domačih posteljah in čas prepolnih hladilnikov mesa, ki ga v resnici nihče ne mara preveč. V duhu prihajajočih jag in nepogrešljivega plenjenja živali se […] The post Mito Gegič: Spomni se me kot del dneva appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Urška Kramberger: Orjaški gobec globusa

Koridor - križišča umetnosti, 9. avgust ― Pesniški prvenec Urške Kramberger, nagrajenke Festivala mlade literature Urška 2015, je v beri mladih avtorskih začetkov zagotovo izstopajoča zbirka poezije, kar je letos opazil tudi eden izmed selektorjev Festivala Pranger Muanis Sinanović. Branje Orjaškega gobca globusa za bralca predstavlja izziv, ki ga najlažje povzamemo z avtoričinim jasnim stališčem, da je predpogoj pisanja literature branje literature. […] The post Urška Kramberger: Orjaški gobec globusa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ameriška ljubica (American Honey)

Koridor - križišča umetnosti, 8. avgust ― Star (Sasha Lane) je nežna duša. Rešuje čebelice in medveda ne ustreli, ko se ji približa, zato ne more preživeti v kapitalizmu. Ali pač? Če hočeš zaslužiti denar, moraš lagati, ljudem moraš povedati točno tisto, kar hočejo slišati, pa bodo dolarji zašumeli. Vsaj tako jo prepričuje Jake (Shia LaBeouf), njen mentor pri prodaji naročnin za […] The post Ameriška ljubica (American Honey) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic