Nepričakovano očka (Demain tout commence, rež. Hugo Gélin, 2016)

Koridor - križišča umetnosti, 25. junij ― Samuel (Omar Sy) je žurer in ženskar, ki brezskrbne dni preživlja na jugu Francije. To se nepričakovano spremeni, ko ga po prekrokani noči z obiskom preseneti ženska iz preteklosti (Clémence Poésy), ki mu brez razlage prepusti novorojenko, za katero trdi, da je njegova.   Nepričakovano očka je priredba mehiškega filma Navodila niso priložena (No se […] The post Nepričakovano očka (Demain tout commence, rež. Hugo Gélin, 2016) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tjaša Plaznik: ***

Koridor - križišča umetnosti, 24. junij ― črna   Obžalujem dneve mrtvih, ko se zbere cela vas in obrekuje še živeče.   Obžalujem dneve mrtvih, ko je na grobovih več denarja, kot na delavskih mizah.   Obžalujem dneve mrtvih, ko še živeči zavidajo tistim pod zemljo.   Obžalujem dneve mrtvih, ko še živeči ne vidijo, da so veliko bolj mrtvi od tistih, […] The post Tjaša Plaznik: *** appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Safari

Koridor - križišča umetnosti, 23. junij ― Napovednik za najnovejši film avstrijskega režiserja Ulricha Seidla obljublja nemogoče – da je mojster kirurško preciznih dokumentarcev razvil smisel za humor. Safari tega ni izpolnil, vendar je ostal zvest Seidlovem slogu, ki ga celo Michael Haneke obsoja za pristransko brutalnega do avstrijske družbe. Če Haneke (Krute igre, Pianist, Ljubezen), ki slovi kot filmski raziskovalec klinične […] The post Safari appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Iva Tratnik: Maske

Iva Tratnik: Maske

Koridor - križišča umetnosti, 21. junij ― Foto: Tomaž Črnej   V štirih glavnih prostorih galerije je razstava Maske: Zavesa je tako gosta, a vidi se severnica v grobem razdeljena na štiri sklope. Zadnji med njimi je rezultat skupinske stenske porisave, pri kateri sta sodelovali tudi Tia Avsec in Nevena Aleksovski. Večina del je novonastalih v letu 2017, izjema so le oljne […] The post Iva Tratnik: Maske appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dejan Koban: Frekvence votlih prostorov

Koridor - križišča umetnosti, 20. junij ― Dejan Koban je pesniška institucija. Ne glede na to, kaj si mislimo o njegovih naporih in poskusih, o presežku dogodkov, ki jih poganja – navsezadnje o njegovi poeziji –, nekaj si mislimo. Dejan Koban je kult osebnosti, izgradil se je tako daleč, da ločnica med njim in neko (tudi njegovo) poezijo ne obstaja več. Dejan […] The post Dejan Koban: Frekvence votlih prostorov appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pavol Weiss: Iz življenja človeštva

Koridor - križišča umetnosti, 20. junij ― Zaključni večer letošnjega Drama Festivala je zaznamovala gostujoča slovaška predstava z biblično zvenečim naslovom Iz življenja človeštva. Avtor teksta Pavol Weiss je prisostvoval procesu nastajanja predstave, ki jo je v okviru projekta, v katerem uveljavljeni tuji režiserji režirajo nove slovaške drame, na oder postavil bosanski režiser Dino Mustafić. Režiser je v drami prepoznal sodobno Sarajevo, […] The post Pavol Weiss: Iz življenja človeštva appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Tabu (Taboo, 1. sezona)

Tabu (Taboo, 1. sezona)

Koridor - križišča umetnosti, 20. junij ― Vsi mislijo, da je divji James Keziah Delaney (Tom Hardy) umrl v eksotičnih deželah Afrike. Na dan pogreba svojega ponorelega in zasovraženega očeta se Delaney vrača v London, a pokrit z skrivnostnimi brazgotinami in tatuji, njegovi žepi so polni afriških diamantov in zdi se, da obvlada črno magijo. Delaney od očeta podeduje pust polotok Nootko, […] The post Tabu (Taboo, 1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Trisha Brown: Set and Reset (Ponastavitev) in Josef Nadj: Canard pekinois (Mračna zveza)

Koridor - križišča umetnosti, 19. junij ― Sezono 2016/2017 so v Centru kulture Španski borci zaključili z dvojnim plesnim večerom, ki sta ga sestavljali Set and Reset/Ponastavitev Trishe Brown in Canard pekinois/Mračna zveza Josefa Nadja. Ponovni uprizoritvi teh del iz osemdesetih let prinašata možnost, da gledalci podoživijo ali na novo izkusijo vsaj delček plesne zgodovine, kar še posebej velja za Set and […] The post Trisha Brown: Set and Reset (Ponastavitev) in Josef Nadj: Canard pekinois (Mračna zveza) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic