Ben Okri: Cesta sestradanih

Koridor, 20. april ― Zmagovalko nagrade Man Booker iz leta 1991 spremlja zgodovina, ki si skorajda že sama zasluži novelo. Po tem, ko je Okri nekaj let preživel kot brezdomec po parkih oziroma na kavčih pri prijateljih, ga je namreč njegov prvi roman Flowers and Shadows (Cvetovi in sence) potegnil iz družbenega brezna, prav Cesta sestradanih pa ga je […] The post Ben Okri: Cesta sestradanih appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tomaž Grušovnik: Moralke

Koridor, 17. april ― Kratka Grušovnikova esejistična knjižica, ki je lansko leto izšla pri Šerpi, ni niti slogovno niti vsebinsko impresivna. Lahko bi se reklo, da z dokaj skromnimi, celo reduciranimi sredstvi popisuje  neambiciozne premisleke (prav gotovo ničesar ne rešuje, sploh pa ne dokončno). Vendar je zanimiva.   V navezavi na klasične esejistične prakse – v prvi vrsti z […] The post Tomaž Grušovnik: Moralke appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mathias Énard: Alkohol in nostalgija

Koridor, 13. april ― Za vse tiste, ki ste leta 2009/2010 opravljali maturo, pozor: doživeli boste nostalgično spominjanje na ruske stepe in domišljijski Pariz, s to razliko, da tokrat veselega in sijočega Pariza praktično ni, nadomešča pa ga požrešna in temna Moskva. Na Zahodu torej nič novega.   Mathias Énard je »mlad« francoski avtor (saj v Franciji mladi avtorji […] The post Mathias Énard: Alkohol in nostalgija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dejan Srhoj in Nina Božič Yams: S telesom k inovacijam v managementu

Koridor, 11. april ― Sledenje hitro spreminjajočim potrebam sodobnega sveta je za posel in management vitalnega pomena. Vsak poslovnež ve, da uspešen posel temelji na nenehnem prilagajanju. V zadnjih letih lahko zasledimo naraščajoč trend, ki se od klasičnega, analitičnega modela, preveša k novim metodam inovacije (»design thinking«) – ne le kot stilističnega oblikovanja podobe, temveč kot celostnega snovanja. Nove […] The post Dejan Srhoj in Nina Božič Yams: S telesom k inovacijam v managementu appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Aleš Šteger: Neverend

Koridor, 10. april ― Vojna, ki nam je, ko se ne dogaja, nenehno za petami ali nas, bolje rečeno, čaka pred vrati, je glavna tema obsežnega romana Aleša Štegra Neverend. V vlogi glavne protagonistke je pisateljica, ki se sooča z umetniško, življenjsko in državno krizo. Gre za žensko, ki se ji, v hudih časih brez rednega prihodka, ponudi služba […] The post Aleš Šteger: Neverend appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Besede iz hiše Karlstein

Koridor, 10. april ― Uprizoritev Besede iz hiše Karlstein je nastala ob dvajseti obletnici smrti pisateljice, pesnice in igralke Berte Bojetu. Njeno življenje je bilo zaznamovano z iskanjem identitete, z razdvojenostjo ob iskanju svojih resničnih korenin in z izrazito simbolno poetiko, ki se nevsiljivo razkriva tudi v odrski postavitvi Silvana Omerzuja.   Očitno je, da tako režiser kot dramaturginja (Brina […] The post Besede iz hiše Karlstein appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic