"Sem uživala, ker so to moji spomini."

MGML, 15. maj ― Obveščamo vas, da aktualno razstavo Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital podaljšujemo čez poletno sezono, do 3. septembra. Ob tem bi z vami radi delili nekaj komentarjev domačih in tujih obiskovalcev našega muzeja, ki so si razstavo že ogledali:

Rdeča nit Tovarne idej bo prepletla razstavo Nova doba prihaja!

MGML, 15. maj ― V predstavi Tovarna idej se spleta plesno-likovna zgodba o tovarnah, ki za svoje delovanje potrebujejo surovine iz narave in človeško silo. Ljudje se sčasoma osvobodijo spon, ki jih oklepajo in stkejo nove medosebne vezi močne skupnosti.

Ljubljana Mini Maker Fair in ogled razstave Vžigalice

MGML, 12. maj ― V soboto, 13. maja bo v kreativnih centrih Tobačne potekal enodnevni dogodek Ljubljana Mini Maker Faire 2017, v sklopu katerega se bodo predstavili ustvarjalci iz večine slovenskih Maker Labov, tehnoloških, raziskovalnih in znanstvenih centrov, posamezniki z lastnimi izumi pa tudi številni izumitelji iz sosednjih držav. Edinstven dogodek bo tako prvič na domačih tleh povezal slovenske in tuje ustvarjalce, obiskovalci pa bodo lahko na celodnevnih brezplačnih aktivnostih spoznali njihovo delo. V času dogodka je svoja vrata odprl tudi KC Tobačna 001, kjer si lahko med 11. in 19. uro ogledate razstavo Mateja Andraža Vogrinčiča z naslovom Vžigalice.

18. maj, Mednarodni muzejski dan, odpira vrata Muzeja in galerij mesta Ljubljane

MGML, 12. maj ― Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V četrtek, 18. maja, po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležujemo mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Odprta so tudi vrata Muzeja in galerij mesta Ljubljane!

V Bruslju je vrata odprla Hiša evropske zgodovine

MGML, 10. maj ― V Bruslju so se pretekli teden za obiskovalce odprla vrata Hiše evropske zgodovine. Akademsko skupino muzejev, ki se podpisuje pod novo stalno razstavo o zgodovini Evrope, je vodila Taja Volk van Gaal, nekdanja direktorica Mestnega muzeja Ljubljana, za razstavo pa smo nekaj predmetov posodili tudi iz naše zbirke.

Paviljon države NSK na 57. beneškem bienalu 2017

MGML, 10. maj ― NSK država se ob letošnjem beneškem bienalu predstavlja s Paviljonom države NSK, ki ga jutri, 11. maja ob 17.00, z uvodnim predavanjem The Courage of Hopelessness odpira filozof, psihoanalitik in kritik Slavoj Žižek.

Franci Zagoričnik: Vizualna poezija, knjige, zborniki, fotografije, lepljenke, umetnost po pošti

MGML, 4. maj ― Spominska razstava pesmi in retrospektivna razstava tradicionalne, vizualne in konkretne poezije, umetniških akcij ter performansov z obdobja 1962 do 1997 enega izmed najpomembnejših avantgardnih umetnikov prejšnjega stoletja.  Več o razstavi si lahko preberete tudi v prispevku (17. maj 2017 ob 17.33, Ljubljana MMC RTV SLO) Umetnost po pošti, lepaki in knjige: Več kot tri desetletja ustvarjanja Francija Zagoričnika .

Svetlobna gverila bo tudi letos razsvetlila Galerijo Vžigalica in njeno okolico

MGML, 3. maj ― V sredo, 17. maja 2017, ob 21.30 v Galeriji Vžigalica odpiramo 11. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki je namenjen predstavljanju umetniških stvaritev, katerih izraznost temelji na mediju svetlobe.

V Sofiji se je odprla Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi

MGML, 3. maj ― V četrtek, 27. aprila se je v galeriji Vivacom Art Hall odprla Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi / I Other. Razstavo, ki je bila v Mestni galeriji Ljubljana na ogled od 1. decembra 2016 do 8. februarja 2017 in si jo je ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev, sta zasnovala Alenka Gregorič in Tevž Logar. Na razstavi so prikazani nekateri projekti, ki so zapisani v svetovni kanon umetnosti performansa in fotografije, obenem pa razstavljeni material podaja vpogled v nepoznane in efemerne zapise Ulayeve dolgoletne umetniške poti ter izpostavlja velikokrat prezrti umetniški material – dnevniške zapise, risbe, popotniške fotografije, zvok ipd.

"Prišepetavanje s Taksima"

MGML, 26. april ― "Na nedavno odprti razstavi Mrmranje v Mestni galeriji Ljubljana so se predstavili kritični glasovi turških vizualnih umetnikov Seze Paker, Ayşe Erkmen in Alija Kazme. Mrmranje je komaj zaznaven zvok, ki deluje pritajeno, kot molekularna revolucija v svetu okoli nas, poudarja kustos Ali Akay. Bedi nad skupinsko razstavo treh turških umetnikov, ki se te dni predstavljajo v Mestni galeriji Ljubljana. Če naj bi bil pomen mrmranja soroden šelestenju listov, oddajajo tihe glasove tudi Seza Paker, Ayşe Erkmen in Ali Kazma. »Z raziskovanjem družbenih mehanizmov se ne omejujejo le na neposredno dogajanje v svojem lokalnem okolju, njihov prostor sega širše, na področje arheologije, ekologije in birokracije,« Akay začrta okvir razstave Mrmranje.

V Sofiji se odpira Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi

MGML, 26. april ― Jutri, 27. aprila se v galeriji Vivacom Art Hall odpira Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi / I Other. Razstavo, ki je bila v Mestni galeriji Ljubljana na ogled od 1. decembra 2016 do 8. februarja 2017 in si jo je ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev, sta zasnovala Alenka Gregorič in Tevž Logar. Na razstavi so prikazani nekateri projekti, ki so zapisani v svetovni kanon umetnosti performansa in fotografije, obenem pa razstavljeni material podaja vpogled v nepoznane in efemerne zapise Ulayeve dolgoletne umetniške poti ter izpostavlja velikokrat prezrti umetniški material – dnevniške zapise, risbe, popotniške fotografije, zvok ipd.  

Kritičarka Vesna Teržan o fotografu, ki je našim očem razkril odlike Plečnikove arhitekture

MGML, 25. april ― Vesna Teržan, umetnostna zgodovinarka, kritičarka, kustosinja in publicistka, je napisala prispevek o Damjanu Galetu, katerega retrospektivno razstavo Arhitekt svetlobe si lahko do 4. junija ogledate v Galerija Jakopič. Lepo vabljeni k branju ekskluzivnega, neobjavljenega prispevka Fotograf, ki je našim očem razkril odlike Plečnikove arhitekture.

Skriti kotički Ljubljane: rimska Emona pod vašimi nogami

MGML, 25. april ― V četrtek, 27. aprila, odpiramo parke Emone! V prazničnih dneh se med 10.00 in 18.00 lahko odpravite na krožno arheološko pot in spoznate, kaj vse se je iz časa prve urbane naselitve na območju Ljubljane ohranilo do danes – in to v samem središču mesta.

MGML na Kitajskem odpira razstavo Simptomi družbe

MGML, 21. april ― Skupinska razstava Simptomi družbe (Symptoms of Society), ki jo kurira Alenka Gregorič, se odpira v Muzeju umetnosti Guangdong – Guangdong Museum of Art na Kitajskem in bo na ogled od 27. maja do 15. julija 2017. Razstava se osredotoča na predstavitev umetniških del različnih generacij, držav in medijev. V procesu nastajanja razstave so se razvili večji tematski sklopi, ki naslavljajo različna vprašanja sodobne družbe – mesto in njegov urbani razvoj, nacionalne zgodovine in umetniške zgodovine, »skupni« umetniški sistemi in zgodovine, ozemlja, politike itd. Izbor del predstavlja povezano sliko regije in v ospredje postavlja tako priznane mednarodne umetnike kot tudi umetnike mlajše generacije.

Metka Krašovec, Prešernova nagrajenka za življenjsko delo na področju slikarstva, v Bežigrajski galeriji 2.

MGML, 21. april ― Pregledna razstava letošnje nagrajenke, ene najbolj cenjenih slovenskih umetnic, bo prikazala posamezna obdobja njenega ustvarjanja in njenih upodobitvenih načinov. Razstava, ki bo na ogled od 10. maja do 30. junija 2017, temelji na različno zasnovanih risbah in slikah od konca 60. let prejšnjega stoletja do danes. Več o razstavi si lahko preberete tudi v kritiškem zapisu Največji hiti Metke Krašovec avtorja Mihe Colnarja (Dnevnik, 17.05.2017).
še novic