Ovčka, ki je prišla na večerjo – Gledališče Smejček

Mestna knjižnica Ljubljana, 25. april ― Mala ovčka je več kot prepričana, da bo našla dom, pa čeprav še ne ve, kako. Nekje v gozdu živi lačen volk, ki je vsak večer prisiljen jesti zelenjavno juho in še kako bi se mu prilegla jagnječja obara! In glej, čudo: na njegova vrata potrka ovčka! Vendar ta ovčka ni navadna ovčka: z ljubeznijo volku pokaže, da ne želi biti njegova večerja, pač pa njegova prijateljica. Prosvetni dom Horjul, Slovenska cesta 12, 1354 Horjul

Slovenska ljudska pesem za otroke – Šola Orfej

Mestna knjižnica Ljubljana, 25. april ― Učenci bodo zaigrali in zapeli »šopek« slovenskih ljudskih pesmic, ki so blizu otroški duši in jih zlahka sprejmejo za svoje. Dogodek je spodbuda k druženju in ohranjanju slovenske kulturne dediščine, ki je bistvo slovenske narodne identitete. Ljudsko pesem boste v naši družbi spoznali iz dveh zornih kotov, saj se bo igralo na šolski kot tudi klasično virtuozen način, ter z anekdotami marsikaj zanimivega povedalo. Vabimo vas tako mlajše kot starejše glasbene navdušence, da stopite v stik z ljudskimi koreninami.

Čustvena pismenost v partnerstvu – Leo Ivandič

Mestna knjižnica Ljubljana, 25. april ― Partnerski odnos zagotovo sodi med najpomembnejše odnose v življenju. Vanj vstopamo z velikimi pričakovanji, a opremljeni z neustreznim znanjem in izkušnjami. V času zaljubljenosti nam partner predstavlja izpolnitev naših hrepenenj in potreb, z njenim minevanjem pa se vsak par sooči z medsebojno različnostjo in konflikti. Lepo razmerje se sprevrže v boj za premoč, ki ga spremljajo jeza, užaljenost, zamera, ljubosumje in občutki negotovosti.

Pogovor o knjigi: Šopek Cankarjev pisem iz Slovenskih Goric na Rožnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 25. april ― Po več kot sedmih desetletjih je v novem natisu zaživela imenitna bibliofilska knjiga Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih goric na Rožnik, ki je zaradi svoje neposrednosti in literarne neobremenjenosti dragoceno pričevanje o Cankarjevi vsakdanji človeški bivanjski podobi. Jubilejno knjigo dopolnjujejo novi podatki, komentarji in slikovno gradivo, ki jih je zbral dr. Mihael Glavan. Pogovor o knjigi bo vodila Sonja Pirman.

Kako preživeti krizo in ostati cel? – Domen Strmšnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Hiter tempo našega življenja, socialna razvejanost in čedalje večja fleksibilnost so na široko odprla vrata različnim travmatičnim dogodkom. V predavanju se bomo dotaknili najbolj pogostih odzivov na krizo, pogledali, kako ti vplivajo na naša življenja in življenja naših bližnjih in poskusili narediti nekaj drugače. Vsaka kriza je lahko tudi spodbuda, da stvari obrnemo na bolje. Predavanje organizira Društvo "UP", sofinancirata pa MOL - Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― V knjigi Gora med nama sledimo zgodbi Bena in Ashley, ki najameta majhno zasebno letalo. Po usodni letalski nesreči se morata preživela neznanca spopasti z nehvaležnimi ovirami zasneženih gora. Ko ugotovita, da pomoči ne bo, se odpravita na več sto kilometrov dolgo pot preko neokrnjene divjine, ki oba postavlja pred dejstva, hkrati pa med njima zaneti tudi nepričakovano. Vodi Sonja Pirman.

Pravo človekovih pravic – DDr. Klemen Jaklič

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Človekove pravice naj bi bile pravice, ki pripadajo vsakomur zgolj zato, ker je človek. Katere pravice so to? Od kod izvirajo? Kje so zapisane? Kdo in kako zagotavlja njihovo uresničevanje? Kako so združljive z idejo suverene demokratične države, torej idejo, da vsa oblast na nekem ozemlju izhaja od ljudi, in sicer tistih ljudi, ki so državljani te demokratične države?

Knjižna doživetja: Deset prisrčnih trmoglavk – Arto Paasilinna

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― V romanu Deset prisrčnih trmoglavk finskega avtorja Arta Paasilinne spoznamo podjetnika Rauna Rämekorpija, ki ravno praznuje svoj šestdeseti rojstni dan. V ta namen od prijateljev in znancev prejme kopico šopkov in daril, ker pa je njegova žena alergična na rože, se odloči, da jih bo raje podaril izbranim damam.  Pogovor bo vodila psihologinja Tanja Grünfeld.

Koncert Kristijana Krajnčana

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Od nekdaj ga zanima veliko stvari, zato se tudi ukvarja z bobni, violončelom, scenaristiko, režijo, kompozicijo. Zdi se, da je pri tem njegovo največje orožje radovednost. Kje je dno tistega, kar nima dna? To je moč in prekletstvo obenem. Ravnotežje mu daje nihanje med temi področji, ki se med seboj prepletajo v možganskih sinapsah ter tp, da se v ključnih trenutkih sebe ne jemljem preveč resno. Foto: Urška Lukovnjak

Kako odpraviti stres za vedno – Peter Kunc

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Se pogosto neuspešno spopadate s stresom in želite temu narediti konec? Predavatelj bo najprej predstavil, kako nezavedna prepričanja vplivajo na vaše razmišljanje, čustvovanje in odzivanje na situacije. Nato bo spregovoril o ključnih elementih uspešnih metod in tehnik ter s prikazom in vajami pokazal, kako prepoznati vzrok za neuspešno delovanje in ga odpraviti.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Kristijan Krajnčan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Kristijan Krajnčan izhaja iz glasbene družine, od ostalih glasbenikov pa ga drugači obvladovanje tako bobnov kot violončela, ki ju je združil tudi na solističnem prvencu DrummingCellist. Prav o tem, kako doseči, da bobni postanejo v prvi vrsti melodični in violončelo ritmični instrument, kot tudi o pričakovanjih s strani družine ter komponiranju glasbe, ki spremlja vizualne podobe, bo govoril z univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak. Pogovoru sledi koncert. Foto: Urška Lukovnjak

Søren Kierkegaard – dr. Primož Repar

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Søren Kierkegaard, ki se je rodil pred 205 leti na Danskem, je obravnavan kot prvi eksistencialistični filozof. Njegovo izhodiščno vprašpanje je "Kako jaz kot bivajoč subjekt stopam v odnos do Boga?" Za to je potrebno najprej "samega sebe razumeti v esksistenci". Dr. Primož Repar, filozof, pesnik, prevajalec Kierkegarda in urednik Založbe Apokalipsa, je na Slovaškem prejel posebno odličje v imenu St. Olaf Collegea, ki ima sedež v Minessoti v ZDA za izjemno organizacijo filozofskega simpozija v Sloveniji v počastitev dvestote obletnice rojstva Sørena Kierkegaarda.

Evtanazija: uvod v problematiko in njena kritična presoja – dr. Borut Ošlaj

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Ob pojmu evtanazije se že dlje časa bijejo strasti in prav nič ne kaže, da bo v prihodnje kaj drugače. Ker se naša življenjska doba nenehno podaljšuje, hkrati z njo pa narašča tudi verjetnost številnih neozdravljivih kroničnih obolenj, bodo pobude za legalizacijo evtanazije le še pridobivale na intenzivnosti. Nič manj zavzeto pa se ne bodo na drugi strani verjetno krepili tudi zadržki glede smiselnosti takšnega ukrepa. Trenutne, predvsem pa predvidljive prihodnje družbene razmere od nas zahtevajo, da se problema evtanazije čim prej lotimo nepristransko, celovito in kritično. Red. prof. dr. Borut Ošlaj (Oddelek za filozofijo, Filozofska fakulteta, UL) je član državne komisije za medicinsko etiko. Predavanje pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem svetovni etos Slovenija.

Življenjska popotovanja: Nataša Kogoj – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Nataša Kogoj je strastna motoristka in raziskovalka življenja. Njen prvenec, knjiga Vožnja v svobodo, 21 korakov, kako premagati strahove na poti k uresničitvi svojih sanj, je napisan kot priročnik, rdeča nit pa so osebne zgodbe, izkušnje in rešitve, ki so jo pripeljale do tega, da sedaj živi svoje sanje. Njen moto je: »Bili smo rojeni, da smo srečni in ne popolni!«  Pogovor bo vodila Mateja Hočevar.

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Pripovedovalka Poletja v gostilni Lare Paukovič je zavzeta študentka slovenščine in sociologije, ki ima o vsem izdelano trdno mnenje. Poletno delo v srbski gostilni jo prisili, da se sooči s svojimi predstavami o svetu okrog sebe in svojim mestom v njem.  Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.
še novic