Vzgoja in učenje v ritmu plesnih korakov

MGML, 12. oktober ― Nedavno je v Velenju potekala 3. mednarodna konferenca plesne pedagogike Hodim, plešem, sem. Srečanja, kjer so se med drugim predstavili tudi primeri dobre prakse vključevanja plesne umetnosti in ustvarjalnega giba v vzgojno-izobraževalni proces, se je udeležila tudi Ema Marinčič, kustosinja pedagoginja MGML.

Moran Victoria Sabbag gostuje v rezidenčnem centru KC Tobačna 001

MGML, 6. oktober ― V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 trenutno gostuje Moran Victoria Sabbag, izraelska umetnica, art direktorica in violinistka, ki živi v Tel Avivu. Pri svojem delu se pogosto osredotoča na kiparske predmete, ki so vtisnjeni v čustveni in konceptualni vzorec ter vsebujejo napetost med fizičnim in spiritualnim, med intelektualnim in čustvenim. Njene skulpture se premikajo iz stanja stagnacije (smrti) v stanje dihanja (življenje), nadzor in ne-kontrole. Projekt sodi v sklop rezidenčnih izmenjav, ki smo jih vzpostavili z različnimi rezidenčnimi centri, med drugim tudi z Izraelskim centrom za digitalno umetnost Holon v Izraelu, neprofitnim galerijskim in produkcijskim prostorom.

V Beogradu se je odprla razstava Dušana Mandića: Vojak D.M. Die Welt ist Schön

MGML, 6. oktober ― V Galeriji Podroom v Kulturnem centru Beograda se je v četrtek, 5. oktobra odprla razstava Dušana Mandića z naslovom Vojak D.M. Die Welt ist Schön, ki je bila v Mestni galeriji Ljubljana na ogled od decembra 2013 do januarja 2014, in jo kurira Mateja Podlesnik. Mandić velja za prvega umetnika v slovenski umetnosti, ki je slikarstvo grafitov prenesel iz urbanega/uličnega prostora v notranji prostor. Na začetku osemdesetih let je kot eden ključnih ideologov ljubljanske subkulturne scene zaznamoval pojav neoavantgardnih gibanj kot alternative vzpostavljenemu umetnostnemu sistemu. Poleg tega ne moremo prezreti njegovih zaslug pri ustanovitvi skupine Irwin leta 1983.

Mestna galerija Ljubljana med utopijo in distopijo

MGML, 3. oktober ― V Mestni galeriji Ljubljana se na razstavi Utopija /Distopija: arhitektura, mesto, teritorij predstavljajo avtorji, ki so v preteklih šestih letih sodelovali v rezidenčnem in galerijskem programu KC Tobačna 001. Kot je zapisala kustosinja razstave Alenka Trebušak, nekatere umetnike zanimajo razmerja moči, ki se kažejo v tematiziranju meje med javnim in zasebnim ali v preizpraševanju zakonov, pravil in prepovedi. Drugi premlevajo evropsko realnost, torej čas, ki ga zaznamuje odstranjevanje nekdanjih obeležij in kontrole na državnih mejah, pri čemer ne moremo zanemariti dejstva, da meje še vedno obstajajo, sistematični nadzor pa se zgolj prestavlja na zunanje schengenske meje.

V Mestni galeriji Ljubljana se bodo kmalu predstavili umetniki, ki so v preteklosti sodelovali v rezidenčnem programu KC Tobačna 001

MGML, 18. september ― Razstava Utopija / Distopija: arhitektura, mesto, teritorij, ki se v četrtek, 28. septembra, ob 19. uri odpira v Mestni galeriji Ljubljana, predstavlja umetniške projekte avtorjev, s katerimi smo v preteklih šestih letih sodelovali v okviru rezidenčnega in galerijskega programa KC Tobačna 001. Gre za umetnike in ustvarjalce, ki raziskujejo urbano okolje ter svoja opažanja prevajajo v dela, ki se dotikajo pojmov arhitektura, mesto in teritorij. Mesto in njegova arhitektura ter na različne načine zamejena območja se tako že več desetletij kažejo kot vpliven ikonografski in konceptualni vir sodobne umetnosti.

»V Vžigalico teleportirana norost Osake«

MGML, 13. september ― Za razstavo Delo ali umetnost umetniškega kolektiva okoli galerije Shimbun Onna iz Osake smo v Galeriji Vžigalica zgradili galerijo v galeriji, da lahko obiskovalci podoživijo proporce Shimbun Onne in pogoje, v katerih deluje osaška umetniška skupnost. Ta ne čaka, kje in kdaj se lahko najbolje izrazi, ampak sprejema dejstva in se izraža v danih pogojih.
še novic