Shirting info point v Mestni galeriji Ljubljana

MGML, 14. avgust ― Mestni galeriji Ljubljana se bo kmalu odprl prvi Shirting info point – prostorska lokacija, ki bo ozaveščala javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja in kjer bodo uporabniki dostopali do srajc slovenskih oblikovalcev. Na razpolago bo okoli trideseti unikatnih srajc domačih modnih oblikovalcev ter nekaj srajc londonskih oblikovalcev. Shrting srajce so namenjene vsem in vsakomur, ki si želi shirting izkušnje. Vsak uporabnik izbere srajco, jo nosi/shirta deset dni in jo preda naslednjemu.  Otvoritveni dogodek bo v četrtek, 17. avgusta, ob 19. uri v pritličju Mestne galerije Ljubljana.

Resnica in svoboda v grafičnih podobah Marie Bonomi

MGML, 1. avgust ― V Galeriji Jakopič je v okviru 32. grafičnega bienala na ogled pregledna razstava Za vedno grafika mednarodno priznane umetnice Marie Bonomi. »Brazilska umetnica in aktivistka je dolgoletna podpornica bienala in ostra zagovornica grafike kot radikalne, demokratične oblike umetnosti« (recenzija Maggie Gray v mednarodni umetniški reviji Apollo).

Kustosinja Inke Arns o Tuji snovi in Svetu brez nas

MGML, 31. julij ― Ob razstavi Svet brez nas: Zgodbe o dobi nečloveških akterjev, ki je do 27. avgusta na ogled v Galeriji Vžigalica, je konec junija potekalo predavanje kustosinje Inke Arns (HMKV), na katerem je predstavila dve njeni razstavi: Tuja snov (alien matter, festival transmediale, HKW Berlin, 2017) in Svet brez nas (The World Without Us, HMKV Dortmund, 2016/17).

Nepozaben nastop skupine SAETA in Tinkare Kovač na Festivalu Sajeta v Tolminu, julija 2017

MGML, 20. julij ― »Koncert v Tolminu smo morali nadaljevati, zahtevali so še, po eni uri, bilo je kot na rock koncertu..... SEM POMISLIL, DA IGRAMO NA ROCK KONCERTU. METAL.,« se je nad enkratnim vzdušjem na koncertu navduševal Miloš Bašin, član skupine SAETA. Skupina SAETA, ki je je bila ustanovljena leta 1977 je imela istega leta, pred 40 leti, prvi nastop v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani. Takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter izvajano v živo ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes.  

V Izrael je odpotovala Valerie Wolf Gang

MGML, 13. julij ― Na podlagi javnega poziva Muzeja in galerij mesta Ljubljane je bila za umetniško rezidenco v Izraelskem centru za digitalno umetnost v Holonu izbrana filmska ustvarjalka in vizualna umetnica Valerie Wolf Gang. Umetnica deluje na področju neodvisne filmske produkcije in sodobnih umetniških praks. Pri svojem delu uporablja različne medije in ustvarja multimedijske instalacije, ki vključujejo njene kratke filme in videe, ki so bili predstavljene v številnih mednarodnih galerijah, njeno delo pa je bilo predstavljeno tudi na različnih filmskih festivalih in v kinematografih.

JOŽE: izberite si svojo najljubšo umetniško grafiko!

MGML, 12. julij ― "Umetniki so se na zelo različne načine lotili raziskovanja Jožeta. Nekateri so obiskali Plečnikovo hišo, tako da so se bolj inspirirali po njegovem življenju, spet drugi so študirali literaturo, nekatere je zanimala njegova simbolika, nekatere bolj arhitektura," je kuratorka Lara Mejač povzela različnost navdiha pri ustvarjanju umetniških grafik za razstavo JOŽE. Izberite si svojo najljubšo v Plečnikovi hiši!

Od skice do lutke že 37 let v Bežigrajski galeriji 1 in 2

MGML, 2. julij ― Konec poletja Bežigrajska galerija 1 že tradicionalno odpira razstavo Od skice do lutke. Na tokratni predstavitvi slovenskega lutkarstva, se prvič v Ljubljani predstavlja Lutkovno gledališče Maribor. Razstavo dopolnjujejo videoposnetki lutkovnih predstav za katere so ustvarili likovne zasnove lutkovne ustvarjalke in ustvarjalci Ančka Gošnik - Godec, Jože Logar, Iztok Hrga, Damijan Stepančič, Viktor Šest in Breda Varl. Vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 31. avgusta 2017, ob 19. uri.

V Muzeju umetnosti Guangdong na Kitajskem se je odprla razstava Simptomi družbe

MGML, 23. junij ― Muzej in galerije mesta Ljubljane se v Muzeju umetnosti Guangdong (Guangdong Museum of Art), enem najpomembnejših umetniških muzejev na Kitajskem, predstavlja z razstavo Simptomi družbe, ki jo kurira Alenka Gregorič, umetniška vodja in kustosinja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001. Izbor del na razstavi, ki bo na ogled od 27. maja do 15. julija, predstavlja povezano sliko regije in v ospredje postavlja več kot trideset priznanih mednarodnih umetnikov ter umetnikov mlajše generacije.

Stenska slika neverjetnega formata posvečena Franciju Zagoričniku na Hrvaškem

MGML, 21. junij ― V Dugi Resi na Hrvaškem je stensko sliko - mural (akril, 5 x 15 m) posvečen Franciju Zagoričniku leta 2013 ustvaril v Parku vila konceptualni umetnik Nikola Vukmanić. Fotografijo murala je dokumentiral Zagoričnikov sin Egist, tudi ustvarjalec vizualne poezije in je objavljena v katalogu Francija Zagoričnika ob tokratni spominski razstavi v Bežigrajski galeriji 1, ki je na ogled do 30. junija 2017.

Restavratorji v roke vzeli baročno fresko s prizorom bitke pri Sisku

MGML, 21. junij ― Letos, 22. junija, mineva 424 let od bitke pri Sisku, odločilne bitke med osmanskimi in krščanskimi četami. Baročno fresko s prizorom omenjene bitke, ki jo hranimo v zbirki Muzeja in galerij mesta Ljubljane, trenutno restavrirajo na Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, mi pa težko čakamo, da bo delo končano in bo razstavljena na razstavi o srednjeveški Ljubljani.
še novic