V mariborski Drami Samomorilec v režiji Ivane Djilas

SiGledal Novice, 17. januar ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek premierno uprizorila komedijo Samomorilec. Tragikomično pripoved ruskega dramatika Nikolaja Robertoviča Erdmana o okoriščanju drugih s smrtjo posameznika je posodobil Nebojša Pop Tasić. Režiserki Ivani Djilas je zgodba še posebej zanimiva, ker kaže odnos družbe do posameznika.

Prešernov nagrajenec Janez Mejač - izjemna figura slovenske baletne umetnosti 20. stoletja (portret)

SiGledal Novice, 16. januar ― Plesalec, dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, pedagog in koreograf Janez Mejač je s svojim neizmerljivimi plesnim opusom in umetniškimi izraznimi globinami izjemno zaznamoval slovensko baletno umetnost 20. stoletja, za kar bo prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. V karieri je ustvaril 84 solističnih vlog z domačimi in tujimi koreografi.

Prešernov nagrajenec Boris A. Novak - pomemben sooblikovalec slovenske literarne in kulturne krajine (portret)

SiGledal Novice, 16. januar ― Boris A. Novak bo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus. Posebej je v utemeljitvi nagrade izpostavljen njegov epos v treh delih Vrata nepovrata, "v katerem je uporabil vse svoje veščine in zaposlil ves register pesniških postopkov". Literarno in kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let.

Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 12. januar ― Gledališki kritik Rok Bozovičar je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Nadine Štefančič. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti Simona Smoleta.
še novic