Ksenija Repina imenovana za v. d. umetniške direktorice festivala Borštnikovo srečanje

SiGledal Novice, 15. junij ― Minister za kulturo Tone Peršak je za v.d. umetniške direktorice Borštnikovega srečanja imenoval Ksenijo Repina. Prejšnja direktorica Alja Predan je bila na podlagi sporazuma z delodajalcem razrešena, javni razpis pa ni bil uspešen. Z namenom nemotene izvedbe letošnjega festivala, je minister za v. d. umetniške direktorice imenoval Ksenijo Repina.

Zadnja letošnja premiera koprskega gledališča priredba Goldonijevih Baruf

SiGledal Novice, 15. junij ― Zadnja premiera koprskega gledališča v tej sezoni je koprodukcijska priredba Goldonijeve komedije Barufe. V komičnih barufah oz. zdrahah Goldonijeve študije o divjih in pregovorno prepirljivih ribičih iz Chioggie se prepoznajo zdrahe zdajšnjega časa in prostora ter populistične politične in ekonomske mahinacije in manipulacije.

Dialogi o medkulturnosti v slovenskem gledališču

SiGledal Novice, 14. junij ― Izšli so Dialogi št. 3-4/2017, v katerih prevladujejo gledališke vsebine, naslov tematskega sklopa je Medkulturnost v slovenskem gledališču.

Poletna muzejska noč v SLOGI - Gledališkem muzeju

SiGledal Novice, 14. junij ― Tudi letos se v Slovenskem gledališkem inštitutu pridružujejo akciji Poletne muzejske noči in na tretjo junijsko soboto, 17. junija, od poznega popoldneva pa do polnoči pripravljajo brezplačen program.

Nabor raznolikih plesnih vsebin v Poletni plesni šoli

SiGledal Novice, 14. junij ― V prvem tednu poletnih počitnic, med 26. junijem in 1. julijem, bo na različnih lokacijah v Ljubljani v organizaciji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) potekala Poletna plesna šola z bogatim naborom plesnih klasov in delavnic pod mentorstvom domačih in tujih priznanih plesnih strokovnjakov.

Lutkovno gledališče Maribor v novi sezoni z zgodbami o živalih in tudi o ljudeh

SiGledal Novice, 13. junij ― Prihajajočo sezono Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) bodo zaznamovale zgodbe o živalih, pa tudi o ljudeh. Med sedmimi novimi uprizoritvami so Besede iz hiše Karlstein po poeziji Berte Bojetu, klasični pravljici Rdeča kapica in Snežna kraljica, sodobna uspešnica Polž na potepu na kitovem repu ter Bela kamela, ki je nastala po resničnih dogodkih.

Na septembrskem Bitefu Lorenci z Biblijo in festivalsko produkcijo

SiGledal Novice, 13. junij ― Ugledni beograjski mednarodni gledališki festival Bitef je ob lanski 50-letnici uvedel novost, da festivalski program najprej predstavijo zunaj Srbije, v regiji. Letošnjo 51. izdajo, ki bo med 22. in 30. septembrom, so tako včeraj napovedali v Ljubljani, razlog za to je preprost: prvo ime letošnjega festivala bo slovenski režiser Jernej Lorenci.

DNK: Vranja vrata 2

SiGledal Novice, 13. junij ― DN KRITIKA (Nejc Gazvoda: Vranja vrata. Režija: Aleksandar Popovski. Mestno gledališče ljubljansko. Premiera 11. 5. 2017) – Sicer kriminalne serije poznamo iz televizijskih ekranov, vendar gre pri Vranjih vratih za prenos v gledališko formo, ki je pri nas novost.

Lutkovno gledališče Maribor v poletje z Dečkom in hišo

SiGledal Novice, 13. junij ― Lutkovno gledališče Maribor (LGM) bo v sredo premierno uprizorilo predstavo Deček in hiša, ki je nastala po slikanici brez besed Maje Kastelic. Slednja je tudi avtorica likovne podobe ter poslikave lutk in scenskih elementov. Režijo je prevzela Jelena Sitar Cvetko. Igrajo Vesna Vončina, Danilo Trstenjak in Tilen Kožamelj.

DNK: Vranja vrata 4

SiGledal Novice, 13. junij ― DN KRITIKA (Nejc Gazvoda: Vranja vrata. Režija: Aleksandar Popovski. Mestno gledališče ljubljansko. Premiera 11. 5. 2017) – Resna, temačna glasba, direkten prenos snemanja s kamero na platnu, na katerem fant s kapo in krvavo rdečimi zobmi opisuje grozljiv dogodek. Tako se začne gledališka kriminalna nadaljevanka v štirih delih Vranja vrata.

DNK: Vranja vrata 1

SiGledal Novice, 13. junij ― DN KRITIKA (Nejc Gazvoda: Vranja vrata. Režija: Aleksandar Popovski. Mestno gledališče ljubljansko. Premiera 11. 5. 2017) – Mestno gledališče ljubljansko je letos na oder premierno postavilo predstavo, ki je napovedovala izvirno in edinstveno žanrsko uprizoritev, gledališko kriminalko v štirih delih. Že pred samo premiero je gledališka predstava postavila velika pričakovanja, ki pa so z uprizoritvijo nedvomno dosežena in gledalci po ogledu predstave iz dvorane ne odidejo ravnodušni.

DNK: Vranja vrata 3

SiGledal Novice, 13. junij ― DN KRITIKA (Nejc Gazvoda: Vranja vrata. Režija: Aleksandar Popovski. Mestno gledališče ljubljansko. Premiera 11. 5. 2017) – Gledališka kriminalna nadaljevanka – nekaj povsem unikatnega in predvsem zelo razburljivega.

EnKnapGroup išče novega vodjo vaj

SiGledal Novice, 13. junij ― Zavod EN-KNAP, upravitelj Centra kulture Španski borci, razpisuje javni poziv za mesto vodje vaj (Rehearsal Director), za vse dejavnosti plesne skupine EnKnapGroup.

Predstavitev Slovenskega gledališkega letopisa 2015/2016

SiGledal Novice, 12. junij ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na predstavitev novega zvezka redne serijske "teatrografije" SLOVENSKI GLEDALIŠKI LETOPIS 2015/2016, ki bo v petek, 16. junija 2017, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

V Ljubljani rajanje s 60-letno Muco Copatarico

SiGledal Novice, 12. junij ― Letos mineva 60 let od nastanka priljubljene otroške slikanice Muca Copatarica avtorice Ele Peroci, ki jo je ilustrirala Ančka Gošnik Godec. V sklopu festivala Junij v Ljubljani se bodo muci danes poklonili z lutkovnimi predstavami, srečanjem z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, delavnicami, razstavo in rajanjem s knjižno junakinjo.

Odpoved strokovnega usposabljanja Poti h gledališki pedagogiki

SiGledal Novice, 12. junij ― Strokovno uspodabljanje Poti h gledališki pedagogiki, predvideno za v torek, 13. junija, je zaradi bolezni ODPOVEDANO. O novem terminu bodo iz Slovenskega gledališkega inštituta obvestili v roku 14 dni.

Močna zastopanost slovenske kulture na festivalu Malta Poznanj na Poljskem

SiGledal Novice, 12. junij ― V Poznanju se bo ta teden začel eden največjih poljskih festivalov z interdisciplinarnim programom - Malta Poznanj. Letošnja izdaja nosi naslov Platforma Balkan, program pa sta pripravila režiser Oliver Frljić in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac. Slovenska kultura bo na njem močno zastopana.

Zahteva Društva za sodobni ples Slovenije za ponovno ustanovitev Centra sodobnih plesnih umetnosti

SiGledal Novice, 12. junij ― Objavljamo poziv Društva za sodobni ples Slovenije za ponovno ustanovitev Centra sodobnih plesnih umetnosti:

Gledališče Ulysses napovedalo premiero predstave o boksarju Matetu Parlovu

SiGledal Novice, 12. junij ― Letošnja, 17. sezona gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih, bo potekala od 15. julija do 26. avgusta. Ponudila bo niz gostovanj, vrsto že znanih uspešnic tega gledališča, dva koncerta in premiero. Kot posebna gostjo organizatorji napovedujejo britansko igralko Vanesso Redgrave.
še novic