Borisu A. Novaku in Janezu Mejaču Prešernovi nagradi

Slovenci.si, 17. januar ― Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Boris A. Novak ter plesalec, dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, pedagog in koreograf Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada gredo v roke snemalca Marka Brdarja, igralca Mateja Puca, dramatičarke Simone Semenič, koreografinje Valentine Turcu, fotografa Borisa Gaberščika in umetnice Maje Smrekar. Podobno kot lani so […] The post Borisu A. Novaku in Janezu Mejaču Prešernovi nagradi appeared first on Slovenci.
Mala tržaška Slovenka, ki si upa biti iskrena

Mala tržaška Slovenka, ki si upa biti iskrena

Slovenci.si, 15. januar ― Tatjana Rojc je profesorica, predavateljica, avtorica, dramaturginja, režiserka, scenaristka, literarna kritičarka z zajetno bibliografijo. Rdeča nit njenega dela je seznanjanje Italije s slovensko kulturo, povezovanje, spominjanje, ob tem pa dolgoletno sodelovanje z Borisom Pahorjem. Skrbi, da Italijani berejo ali bodo brali slovenske avtorje v svojem jeziku: Alojza Rebulo, Miroslava Košuto, Franceta Balantiča, Srečka Kosovela, Svetlano […] The post Mala tržaška Slovenka, ki si upa biti iskrena appeared first on Slovenci.
Vse najboljše, Tabor!

Vse najboljše, Tabor!

Slovenci.si, 23. december 2017 ― Sveža, duhovita, netradicionalna in dinamična. Taka je bila nedeljska proslava v Prosvetnem domu na Opčinah, kjer je domače društvo Tabor praznovalo 50 let delovanja. »Naša največja želja je ta, da bi ljudje zahajali v Prosvetni dom in sodelovali pri društveni dejavnosti,« je povedala predsednica SKD Tabor Dunja Sosič. Dejavnost, ki je – kakor so lahko […] The post Vse najboljše, Tabor! appeared first on Slovenci.
Razstava Slovencev iz Tuzle na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu

Razstava Slovencev iz Tuzle na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenci.si, 18. december 2017 ― V petek, 15. decembra 2017, je bila v prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu odprta razstava, ki jo je pripravila slovenska skupnost iz Tuzle. Sestavljena je iz izbranih del regionalne likovne kolonije iz preteklih dveh let. Letos je potekala že četrta likovna kolonija, ki so se je udeležili slikarji slovenskega […] The post Razstava Slovencev iz Tuzle na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu appeared first on Slovenci.
Predavanje in razstava o Plečnikovem učencu s Hrvaške

Predavanje in razstava o Plečnikovem učencu s Hrvaške

Slovenci.si, 15. december 2017 ― V Slovenskem domu v Zagrebu so v sklopu Plečnikovih dnevov predstavili arhitekta slovenskih korenin Zdenka Silo, edinega Plečnikovega učenca urbanizma s Hrvaške. Prijatelj in sodelavec Zdenka Sile, arhitekt z Reke Vladi Bralić, je predaval o življenju in delu tega skromnega človeka, ki je v veliki meri zaslužen za današnji videz Reke. Daina Glavoić, umetnostna zgodovinarka […] The post Predavanje in razstava o Plečnikovem učencu s Hrvaške appeared first on Slovenci.
Miha Čelar: Če se ukvarjaš z dokumentarnim filmom, je nemogoče tiščati glavo v pesek

Miha Čelar: Če se ukvarjaš z dokumentarnim filmom, je nemogoče tiščati glavo v pesek

Slovenci.si, 13. december 2017 ― V dvorani niškega kulturnega centra so se končali Dnevi slovenskega filma. Ob zaključku festivala, ki so ga v Nišu priredili drugič, smo se s slovenskim režiserjem Miho Čelarjem pogovarjali o njegovem filmu Codelli. Čelar, ki je znan avtor dokumentarnih filmov, pravi, da je vesel, ker lahko od svojega dela normalno živi, čeprav njegova služba terja […] The post Miha Čelar: Če se ukvarjaš z dokumentarnim filmom, je nemogoče tiščati glavo v pesek appeared first on Slovenci.
Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore

Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore

Slovenci.si, 8. december 2017 ― V Galeriji Photon ljubitelje fotografije čaka Novi svet, razstava del Matjaža Rušta. Fotograf se je v svoji novi seriji posvetil vizualni raziskavi življenja in delovanja slovenske diaspore po svetu. Skozi fotografije Rušt dokumentira ikonografijo izkazovanja kulturne identitete in odpira vprašanja ohranjanja tradicije znotraj majhnih skupnosti. V raziskovalnem in terenskem delu projekta je Rušt odpotoval v […] The post Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore appeared first on Slovenci.
Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti

Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti

Slovenci.si, 28. november 2017 ― V sredo, 29. novembra, bo Festival “Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji” dosegel svoj višek s podelitvijo nagrade Mariu Brenti za njegov filmski in pedagoški prispevek. Monografski festival, ki ga Kinoatelje pripravlja v sodelovanju s slovenskimi in italijanskimi filmskimi ustanovami čezmejnega prostora, se bo analizi njegovega dela podrobneje posvetil na “masterclassu” v Hiši filma v Gorici […] The post Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti appeared first on Slovenci.
Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

Slovenci.si, 28. november 2017 ― Včasih je treba lepe zgodbe skrivati in počakati, da dozorijo, zato da jih lahko delimo z našimi bralci. Začetek zgodbe, ki jo končno lahko zapišemo, ki še ni bila nikjer in nikoli zapisana, sega v najbolj kruto poglavje polpretekle zgodovine človeštva. Zanjo smo izvedeli pred skoraj enim letom, a bili smo zavezani molku. Čudež je, […] The post Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb appeared first on Slovenci.
V Pančevu slovenska poezija, glasba in film

V Pančevu slovenska poezija, glasba in film

Slovenci.si, 24. november 2017 ― V Pančevu blizu Beograda so Slovenci v novembru priredili Glazarjeve dneve in Dneve slovenskega filma. V okviru Glazarjevih dni so v petek, 17. novembra 2017, pripravili večer slovenske poezije in glasbe. Pred številnim občinstvom je umetnica Mojca Andrej recitirala svoje pesmi in verze znanih slovenskih pesnikov. Za glasbeno spremljavo recitacije je poskrbel Peter Andrej, ki […] The post V Pančevu slovenska poezija, glasba in film appeared first on Slovenci.
59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017

59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017

Slovenci.si, 21. november 2017 ― V soboto in nedeljo, 18. in 19. novembra 2017, je v Kulturnem centru Lojze Bratuž potekala pevska revija Cecilijanka. Letos je bila posvečena skladatelju in zborovodji Stanku Jericiju ob 10. obletnici smrti. Priredila jo je Zveza slovenske katoliške prosvete pod pokroviteljstvom goriške občine in ob podpori Javnega Sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije ter Fundacije […] The post 59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017 appeared first on Slovenci.
Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede

Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede

Slovenci.si, 16. november 2017 ― Hladni zimski čas je vsako leto pravšnji za obisk kakšnega knjižnega sejma. Tej miselnosti so se pridružili tudi na radiu Agora 105,5. Minuli teden je namreč v avstrijski prestolnici potekal Buch Wien 2017. Jasmina Godec se je tako mudila med številnimi ponudniki pisane besede, pri tem pa v fokus postavila predvsem slovensko besedo. O tem, […] The post Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede appeared first on Slovenci.
5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

Slovenci.si, 14. november 2017 ― Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad ta teden pripravlja niz prireditev. Začele se bodo v četrtek, 16. novembra 2017, z razstavo “Prvih dvajset let društva”, in končale v soboto s koncertom slovenskih pesmi. Več na vabilu: The post 5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu appeared first on Slovenci.
Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Slovenci.si, 14. november 2017 ― V Slovenski čitalnici v Gradcu bo prihodnji ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 18.30, literarni večer s pisateljem Andrejem E. Skubicem. Več informacij v vabilu: The post Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu appeared first on Slovenci.
še novic