Pisano, zabavno, ustvarjalno in …

Pisano, zabavno, ustvarjalno in …

Slovenci.si, 4. avgust ― V športno-kulturnem centru v Lonjerju je letos poleti vse prej kot dolgočasno. Od nedelje dalje je dvorišče pod latnikom glavno prizorišče 47. Mednarodne likovne kolonije, ki jo letos gosti Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo na avstrijskem Koroškem in Osnovno šolo Vuzenica s slovenske Koroške. Štirinajst najstnikov slovenske narodnosti med 10. […] The post Pisano, zabavno, ustvarjalno in … appeared first on Slovenci.
Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke

Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke

Slovenci.si, 4. avgust ― Več sto poslušalcev se je v torek zvečer zbralo na gradu sv. Justa v središču Trsta, da bi prisluhnilo koncertu Godbe na pihala Prosek. V okviru niza glasbenih večerov posvečenih domačim manjšinam “od Balkana do Donave”, ki si ga je zamislila folklorna in glasbena skupina Triestinissima s pokroviteljstvom Občine Trst, so proseški godbeniki v soparnem […] The post Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke appeared first on Slovenci.
Literarni natečaj revije Mladika 2017

Literarni natečaj revije Mladika 2017

Slovenci.si, 2. avgust ― Revija Mladika razpisuje XLVI. nagradni literarni natečaj za izvirno še neobjavljeno črtico, novelo ali ciklus pesmi. Na razpolago so sledeče nagrade: PROZA Prva nagrada 500 € Druga nagrada 300 € Tretja nagrada 250 € POEZIJA Prva nagrada 300 € Druga nagrada 150 € Tretja nagrada 100 € Rokopise je treba poslati v dveh čitljivo pretipkanih […] The post Literarni natečaj revije Mladika 2017 appeared first on Slovenci.
Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Slovenci.si, 1. avgust ― Terska dolina ima sedem novih kulturnih ambasadorjev: to so protagonisti likovne kolonije Alpe-Jadran, pomembnega dela izredno priljubljene prireditve Planet Bardo, ki od leta 2011 zaznamuje “sveže poletje v Terski dolini”, kot pravi tudi geslo, ki spremlja številne kulturne dogodke, ki konec julija vsako leto poživljajo vasi pod Mužci. Planet Bardo se je slovesno zaključil konec […] The post Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev appeared first on Slovenci.
Novo v Mohorjevi Celovec

Novo v Mohorjevi Celovec

Slovenci.si, 28. julij ― Celovška Mohorjeva družba je predstavila novo knjigo v slovenščini in dve v nemščini. V slovenščini je izšlo delo zgodovinarja dr. Marjana Linasija z naslovom Koroške vojne zgodbe. Kot so zapisali v založbi, Linasi že več kot trideset let raziskuje protinacistični odpor na južnem Koroškem. Ob delu v slovenskih in avstrijskih arhivih je našel kopico dokumentov, ki […] The post Novo v Mohorjevi Celovec appeared first on Slovenci.
Planet Bardo bo tudi letos zaznamoval poletje v Terski dolini

Planet Bardo bo tudi letos zaznamoval poletje v Terski dolini

Slovenci.si, 19. julij ― Bliža se konec julija, v Terski dolini pa to pomeni, da prihaja čas priljubljene prireditve “Planet Bardo”, ki z likovno kolonijo Alpe-Jadran in vrsto zanimivih kulturnih dogodkov že od leta 2011 poživlja kraje pod Mužci in se povezuje tudi s praznikom bivših izseljencev. Protagonisti letošnje likovne kolonije bodo predstavniki naše dežele, Benečanka Manuela Iuretig in […] The post Planet Bardo bo tudi letos zaznamoval poletje v Terski dolini appeared first on Slovenci.
Zgodbe spominjanja: begunske poti

Zgodbe spominjanja: begunske poti

Slovenci.si, 17. julij ― V Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni bodo postavili razstavo v okviru evropskega projekta Zgodbe spominjanja. Slovesno jo bodo odprli v petek, 21. julija 2017, ob 18.30, ko bo nastopila Irina Karamarković z “a capella performansom” Begunske poti. Razstava fotografij Boruta Krajnca, Floriana Rainerja, Istvana Bielika in Imreja Szaba bo na ogled do 26. avgusta. The post Zgodbe spominjanja: begunske poti appeared first on Slovenci.
Tudi v Zagrebu so obeležili Plečnikovo leto

Tudi v Zagrebu so obeležili Plečnikovo leto

Slovenci.si, 12. julij ― V Zagrebu se je osrednji dogodek v Plečnikovem letu odvil junija v cerkvi Matere Božje Lurške, z mašo, predstavitvijo knjige in razstavo. Slovesnosti v organizaciji Slovenskega doma, Sveta slovenske narodne manjšine Mesta Zagreb in slovenskega veleposlaništva se bodo nadaljevale jeseni. Prizorišče junijske slovesnosti, na kateri se je zbralo veliko članov slovenske skupnosti na Hrvaškem in […] The post Tudi v Zagrebu so obeležili Plečnikovo leto appeared first on Slovenci.
Skupno slovensko-nemško petje v Pavlovi hiši

Skupno slovensko-nemško petje v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 5. julij ― Zbor Pavlove hiše je minulo soboto ob začetku poletja ponovno povabil na skupno petje v Pavlovo hišo. Program letošnjega srečanja so skupaj z gostiteljem oblikovali še pevsko društvo Bad Radkersburg in MePZ slovenskega prosvetnega društva Bilka iz Bilčovsa/Ludmannsdorfa. Ob slovensko nemški pesmi ni manjkalo niti slastnih dobrot, ki so jih pripravili člani zborov, dogajanje, ki […] The post Skupno slovensko-nemško petje v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.
Koroški Slovenec na čelo dunajskega Burgtheatra

Koroški Slovenec na čelo dunajskega Burgtheatra

Slovenci.si, 5. julij ― Martina Kušeja, avstrijskega režiserja slovenskih korenin, so imenovali za novega direktorja dunajskega Burgtheatra. Imenoval ga je avstrijski kulturni minister Thomas Drozda, ki je komentiral, da “je vesel, ker eno najpomembnejših gledališč v državi prevzema eden najpomembnejših režiserjev v državi”. Kušej pa je dejal za avstrijski Kurier, da si želi “škandalov samo na odru, nikakor ne […] The post Koroški Slovenec na čelo dunajskega Burgtheatra appeared first on Slovenci.
Slovenski otroški zbor: ko družno zazveni več kot sto mladih grl

Slovenski otroški zbor: ko družno zazveni več kot sto mladih grl

Slovenci.si, 4. julij ― Slovenska glasba od romantičnih skladateljev Gustava Ipavca in Cirila Preglja, prek doajena slovenske zabavne glasbe Jožeta Privška ob 80-letnici njegovega rojstva do stvaritev mlajše generacije slovenskih skladateljev Ambroža Čopija, Pavleta Dolenca in Andreja Makorja je skoraj ves teden odzvanjala iz otroških ust. Že šestnajsto leto zapored so se namreč v tednu po koncu šolskega leta […] The post Slovenski otroški zbor: ko družno zazveni več kot sto mladih grl appeared first on Slovenci.
Nominirane uprizoritve za nagrado DGKTS 2017

Nominirane uprizoritve za nagrado DGKTS 2017

Slovenci.si, 4. julij ― Članice in člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije vsako leto izglasujejo najboljšo predstavo minule sezone – nagrado slavnostno podelijo na sklepni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje. Za nominacije so prišle v poštev vse uprizoritve, ki so bile premierno uprizorjene v slovenskem kulturnem prostoru, t. j. v Sloveniji ali slovenskem zamejstvu, in sicer v obdobju od […] The post Nominirane uprizoritve za nagrado DGKTS 2017 appeared first on Slovenci.
še novic