Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Slovenci.si, 16. marec ― Bralci Porabja so pred božično-novoletnimi prazniki že dvajsetič poleg zadnje številke časopisa dobili še knjižni dar. V knjižni zbirki Mer Muro in Rabo je konec lanskega leta izšla knjiga z naslovom Luna na mesecu, v kateri so zbrane kratke zgodbe izpod peresa lani umrlega slovenskega pesnika in pisatelja Milana Vincetiča. Zveza Slovencev na Madžarskem je […] The post Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo appeared first on Slovenci.

Manjšinska gledališča o pomenu umetnosti

Slovenci.si, 15. marec ― Pet evropskih manjšinskih gledališč, med njimi Slovensko stalno gledališče iz Trsta in reška Italijanska drama, se je povezalo v skupni postavitvi Pirandellovih Velikanov z gore. Predstava, v kateri govorijo pet jezikov, igralci so namreč različnih narodnosti, je nastajala na Reki, po tamkajšnji premieri so jo konec minulega tedna videli v Trstu, zdaj pa jo čaka […] The post Manjšinska gledališča o pomenu umetnosti appeared first on Slovenci.
Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Slovenci.si, 7. marec ― Katja Colja, rojena v Repnu pri Trstu, kot filmska ustvarjalka živi v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, v ponedeljek, 12. marca, pa bo padla prva klapa za njen filmski prvenec, z delovnim naslovom Neverin, kar v tržaškem narečju pomeni nevihta. “To je zgodba starega para, ki živi pod isto streho že dolgo let, ampak […] The post Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film appeared first on Slovenci.

Knjižno središče – prostor sodelovanja

Slovenci.si, 1. marec ― Slovensko knjižno središče v Trstu je postalo prostor sodelovanja med slovensko in italijansko kulturo v mestu Slovensko knjižno središče v Trstu je v dveh letih in pol zaslovelo kot kraj odlične ponudbe slovenskih knjig, časopisov in umetniških izdelkov, postalo je kraj srečevanj z avtorji knjižnih novosti z obeh strani nekdanje državne meje. V lepo urejenih […] The post Knjižno središče – prostor sodelovanja appeared first on Slovenci.
Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje

Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje

Slovenci.si, 26. februar ― Pred tremi leti je Igor Pison v ljubljanski Drami režiral dramatizacijo večkrat nagrajenega romana Maje Haderlap Angel pozabe. Uprizoritev je vzbudila izredno ugoden odmev, tudi med kritiško srenjo in med gostovanjem na Koroškem. Nazadnje je Pison režiral v Slovenskem narodnem gledališču Maribor prvo uprizoritev Wagnerjevega Renskega zlata v Sloveniji in ponovno prejel številne pohvale – […] The post Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje appeared first on Slovenci.
Zdravljica sredi Rusije

Zdravljica sredi Rusije

Slovenci.si, 14. februar ― Vokalna skupina Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje pod vodstvom mag. Ingrid Slapnik je prejšnji konec tedna sodelovala na Mednarodnem festivalu mladinske vokalno-zborovske umetnosti v Ščjolkovu v Moskovski regiji. Pred tem pa so člani zasedbe izkoristili priložnost za ogled ruske prestolnice in dodatno kulturno udejstvovanje izven tekmovanja. Na kulturni praznik, 8. februarja, so med […] The post Zdravljica sredi Rusije appeared first on Slovenci.

Življenje in spomini: Nuša in Rene Gerden

Slovenci.si, 11. februar ― Uveljavljeni srbski režiser slovenskega rodu, Dragomir Zupanc, je v svoj bogat ustvarjalni opus dodal še en naslov, in sicer dokumentarni film o beograjski Slovenki, Nuši Gerden. Po prvi uprizoritvi v prostorih Društva Sava 17. januarja letos, so film 7. februarja, večer pred Kulturnim praznikom, predstavili na državni televiziji, RTS 2, v zelo gledanem popoldanskem terminu. […] The post Življenje in spomini: Nuša in Rene Gerden appeared first on Slovenci.
Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu

Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu

Slovenci.si, 10. februar ― V prostorih beograjskega Drušva Sava, oziroma Nacionalnega sveta slovenske manjšine, smo Kulturni praznik zaznamovali s promocijo nove, tretje številke znanstvenega časopisa Slovenika, katerega založnika sta Filološka fakulteta Univerze v Beogradu in Nacionalni svet slovenske manjšine v Srbiji. O Sloveniki so pred številnim občinstvom navdihnjeno govorile prof. dr. Vesna Polovina (Filološka fakulteta v Beogradu), urednica temata […] The post Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu appeared first on Slovenci.

Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu?

Slovenci.si, 9. februar ― Dan slovenske kulture so v četrtek proslavili tudi v New Yorku, kjer je igralka Gaja Višnar v rezidenci Darje Bavdaž Kuret, veleposlanice pri ZN-u, predstavila Prešernove poezije, v prostorih veleposlaništva v Washingtonu pa je bila odprta razstava ameriškega kiparja Johna Antoneja. Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je na sprejemu prisotnim veleposlanikom pri ZN-u in drugim gostom […] The post Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu? appeared first on Slovenci.
Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenci.si, 9. februar ― Slovenski pevski zbor France Prešeren iz Skopja je pred kulturnim praznikom obiskal slovenske vojake na Kosovu. 3. februarja je blizu mesta Peć/Peja, v vojaškem oporišču Villaggio Italia, zapel pripadnikom 36. slovenskega kontingenta KFOR.   The post Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo appeared first on Slovenci.
Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Slovenci.si, 5. februar ― Ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča želijo v Narodni in univerzitetni knjižnici z razstavo obuditi spomin na najuspešnejšega slovenskega izseljenskega pisatelja, javnega uslužbenca, novinarja, literarnega kritika in političnega svetovalca ter spomniti na njegov pomemben doprinos k širjenju zavesti o temeljnih družbenih vrednotah, kot so: socialna pravičnost, družbena vključenost, enakopravnost, demokratičnost, svobodomiselnost in neodvisnost. Razstava bo […] The post Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands” appeared first on Slovenci.
V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

Slovenci.si, 2. februar ― V Kranju gostujejo umetnine iz likovne zbirke goriške družbe KB1909. V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj so odprli razstavo primorskih umetnikov iz zasebnih zbirk Samotni brin sredi morja rase. Razstava, ki bo na ogled do 4. aprila, predstavlja izbor 64 umetniških del devetih primorskih umetnikov iz likovne zbirke goriške družbe KB1909, ki so bili nagrajeni s […] The post V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev appeared first on Slovenci.
Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Slovenci.si, 2. februar ― Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je konec januarja podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot […] The post Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo appeared first on Slovenci.
Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik

Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik

Slovenci.si, 1. februar ― V okviru slovenskega kulturnega praznika bodo v soboto, 10. februarja 2018,  ob 11. uri,  na pokopališču v Gradcu slovesno odkrili nagrobnik skladatelju Benjaminu Ipavcu (1829 – 1908). Dogodek prirejajo Slovenski inštitut na Dunaju, Društvo avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec in Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko. Slavnostni govornik bo prof. ddr. Igor Grdina. Več v VABILU   The post Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik appeared first on Slovenci.
“To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu

“To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu

Slovenci.si, 1. februar ― Končno smo dočakali prevod Jančarjeve knjige “To noč sem jo videl” tudi v nizozemščino. Kot slovenski izvirnik se ‘Die nacht zag ik haar’ tudi v materinščini 24 milijonov Nizozemcev, Flamcev in Surinamcev bere kot napeta tragična zgodba junakinje Veronike, hkrati pa kot droben zgodovinski trenutek iz druge svetovne vojne. Na knjigo s privlačno naslovnico so […] The post “To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu appeared first on Slovenci.
še novic