Po 20 letih Etnografski muzej na Solbici

Po 20 letih Etnografski muzej na Solbici

Slovenci.si, 16. oktober ― Za dolino Rezije in njene ljudi je bila sobota, 14. oktobra, zgodovinski dan. Uresničile so se namreč več kot dvajsetletne sanje domačih kulturnih delavcev o ureditvi etnografskega muzeja na Solbici, edini vasi v Reziji, ki je po uničujočem potresu iz leta 1976 ohranila svojo značilno stavbno tipologijo. In prav v središču Solbice, v Plocovi hiši […] The post Po 20 letih Etnografski muzej na Solbici appeared first on Slovenci.
18. Primorski kulturni dnevi na Koroškem

18. Primorski kulturni dnevi na Koroškem

Slovenci.si, 12. oktober ― V organizaciji Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice, Slovenske prosvete iz Trsta, Krščanske kulturne zveze iz Celovca, Slovenskega kulturnega središča Planika iz Ukev in Združenja Don Mario Černet iz Žabnic, bodo od 20. do 28. oktobra na Koroškem 18. Primorski kulturni dnevi. Kulturne skupine iz Primorske se bodo, v raznih krajih Koroške, predstavile z vrsto […] The post 18. Primorski kulturni dnevi na Koroškem appeared first on Slovenci.
Izseljenski pesniški večer v NUK

Izseljenski pesniški večer v NUK

Slovenci.si, 11. oktober ― Narodna in univerzitetna knjižnica vabi na dvojček s spremljevalnih dogodkov ob naši razstavi Rojstvo novih domovin. Jutri, v četrtek, 12. oktobra 2017, 0b 17. uri, bo soavtorica razstave Helena Janežič prvič javno vodila obiskovalce v Plečnikov hodnik. Uro kasneje, ob 18. uri, pa bo v Razstavni dvorani NUK še Izseljenski pesniški večer s triom Volk […] The post Izseljenski pesniški večer v NUK appeared first on Slovenci.
Slovenski pevski zbori v Bosni

Slovenski pevski zbori v Bosni

Slovenci.si, 9. oktober ― V Banjaluki bo v soboto, 14. oktobra 2017, ob 18. uri, koncert slovenskih pevskih zborov, ki ga prireja Zveza slovenskih društev v BiH Evropa zdaj. Predstavili se bodo ŽePZ Rože iz Nove Gorice, MoPŽ Pivka, MePZ Bazovica z Reke, MePZ Camerata Slovenica iz Sarajeva, ŽePZ Slovenčice iz Tuzle in MePZ Davorin Jenko iz Banjaluke. Podrobnejši podatki: […] The post Slovenski pevski zbori v Bosni appeared first on Slovenci.
Helena Klemenc razstavlja v Ljubljani

Helena Klemenc razstavlja v Ljubljani

Slovenci.si, 9. oktober ― Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Slovenskega doma Zavoda sv. Stanislava je v Slovenijo povabilo slikarko Heleno Klemenc iz Argentine, v sredo, 4. oktobra ob 19. uri, je bilo v Meršolovem atriju v Zavodu sv. Stanislava odprtje razstave slik. Na odprtju razstave je […] The post Helena Klemenc razstavlja v Ljubljani appeared first on Slovenci.
Do 14. oktobra natečaj za mlajše umetnike iz zamejstva in po svetu

Do 14. oktobra natečaj za mlajše umetnike iz zamejstva in po svetu

Slovenci.si, 4. oktober ― Slovenska kulturna akcija iz Argentine je s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravila nagradni natečaj “Beseda, poezija in barve”. Namenjen je mlajšim (do 40. leta) slovenskim umetnikom iz zamejstva in po svetu. Na natečaj lahko prijavijo še neobjavljena krajša prozna besedila, pesmi ali likovne umetnine. V vsaki kategoriji bodo podelili po […] The post Do 14. oktobra natečaj za mlajše umetnike iz zamejstva in po svetu appeared first on Slovenci.
V Ljubljani razstava o koloniji mladih

V Ljubljani razstava o koloniji mladih

Slovenci.si, 2. oktober ― „Če bi ustvarjali kot slovenska manjšina samo v svojem lastnem okolju, bi bili nekoliko odrezani od skupnega slovenskega kulturnega prostora“. S temi besedami vabi poslovodja Slovenske prosvetne zveze Janko Malle na razstavo mednarodne likovne kolonije mladih v Ljubljani. Mednarodna likovna kolonija mladih, ki je nastala po zamisli treh zagnanih kulturnikov, pedagogov, ljubiteljev in poznavalcev likovne […] The post V Ljubljani razstava o koloniji mladih appeared first on Slovenci.

Razpis za sofinanciranje literarnih festivalov in prireditev

Slovenci.si, 28. september ― Javni razpis za sofinanciranje razvoja in uveljavljanja literarnih festivalov in prireditev v mednarodnem prostoru Vrednost razpisa Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za predmet javnega razpisa, znaša predvidoma 50.000 EUR. JAK bo v okviru razpisa za sofinanciranje izbrala predvidoma največ pet kulturnih projektov. Domača stran http://www.jakrs.si/baza-sofinanciranih-knjig-od-leta-2004/javni-razpisi-in-pozivi/razpisi-in-pozivi/jr8-int-2017-332/ Datum objave na razpisi.info 25.09.2017 Rok prijave 23.10.2017 Predmet javnega […] The post Razpis za sofinanciranje literarnih festivalov in prireditev appeared first on Slovenci.
Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili

Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili

Slovenci.si, 20. september ― Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu bo v sredo, 27. septembra 2017, ob 17:00 otvoritev razstave izbranih umetnin mednarodnih likovnih kolonij mladih, ki jih že od leta 1970 organizira Slovenska prosvetna zveza s soorganizatorji, od leta 1990 naprej pa se selijo vsako leto izmenično v Avstrijo, Italijo, Slovenijo in na […] The post Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili appeared first on Slovenci.
Križan prejel rusko odlikovanje

Križan prejel rusko odlikovanje

Slovenci.si, 14. september ― Mednarodna operna akademija iz Križa pri Trstu je vse bolj poznana in cenjena v Rusiji. Zaslugo za to nosi njen ustanovitelj in vodja Alessando Svab, ki je že nekaj let v prvi osebi angažiran za krepitev italijansko-ruskega kulturnega in umetniškega sodelovanja. Za svoje delo na tem področju je glasbenik iz Križa iz rok poslanke Irine […] The post Križan prejel rusko odlikovanje appeared first on Slovenci.
Hvalnica življenju

Hvalnica življenju

Slovenci.si, 13. september ― V razstavišču hotela Piramida v Mariboru so odprli razstavo Mira Zupančiča, slovenskega akademskega slikarja, ki že pol stoletja živi v diaspori – najprej v Avstriji, kasneje v ZDA, v New Yorku. Odprtje mariborske razstave, ki bo na ogled do 6. novembra, je bilo posebej slavnostna, saj Zupančič ne razstavlja zelo pogosto v domovini. Posvetili so […] The post Hvalnica življenju appeared first on Slovenci.
Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja

Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja

Slovenci.si, 12. september ― Med našimi zamejskimi rojaki, ki žive na Tržaškem, je nedvomno ena največjih živečih osebnosti dr. Ivo Petkovšek, enciklopedično, klasično izobražen rojak. Sodi med slikarsko avantgardo, kamor ga uvrščajo italijanski slikarski strokovnjaki. Svoja pomembna slikarska dela je začel ustvarjati v srednji in višji šoli pod vplivom profesorja Černigoja, konstruktivista, učenca slovite šole Bauhaus. Več o njem […] The post Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja appeared first on Slovenci.
Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz

Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz

Slovenci.si, 11. september ― Po tradicionalnem branju udeležencev festivala Vilenica so v Štanjelu v soboto, 9. septembra, izmed avtorjev, sodelujočih v zborniku in na literarnih branjih, podelili vileniški kristal za najboljši prispevek in interpretacijo. Prejela ga je zamejska pesnica iz Benečije Antonella Bukovaz. Žirijo je prepričala z deli, ki izpričujejo toplino. Njena uporaba metafor, refrena, ritma in strukture izstopa […] The post Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz appeared first on Slovenci.
še novic