Petra Grassi: “Kot glasbenica najbolj zaživim v stiku z drugimi”

Petra Grassi: “Kot glasbenica najbolj zaživim v stiku z drugimi”

Slovenci.si, 27. junij ― Petra Grassi je mlada Slovenka iz Italije, doma iz majhne vasice Slivno pri Trstu, ki je, kot pravi, živela in dihala slovensko glasbo. Temperamentna diplomirana dirigentka se že nekaj let ukvarja s petjem, skladanjem in z dirigiranjem zborom. Svojo kariero je sprva zgradila v Italiji, po letošnji zmagi na državnem tekmovanju za slovenske zborovodje pa […] The post Petra Grassi: “Kot glasbenica najbolj zaživim v stiku z drugimi” appeared first on Slovenci.
Večer z besedili Fabjana Hafnerja in o njem

Večer z besedili Fabjana Hafnerja in o njem

Slovenci.si, 27. junij ― Celovška Mohorjeva in organizacija IG Autorinnen und Autoren (Interesno združenje književnic in književnikov) vabita na dvojezičen večer, posvečen lani umrlemu pesniku, literarnemu zgodovinarju in prevajalcu Fabjanu Hafnerju (1966-2016). Prireditev so naslovili Jaz sem več poezije kot vse moje pesmi. Potekala bo na vrtu ob sedežu Mohorjeve družbe v Celovcu (v primeru slabega vremena v Mohorjevi knjigarni) […] The post Večer z besedili Fabjana Hafnerja in o njem appeared first on Slovenci.
4. likovna kolonija Slovenci v Tuzli

4. likovna kolonija Slovenci v Tuzli

Slovenci.si, 23. junij ― Slovenska skupnost Tuzla tudi letos, tokrat z Zvezo slovenskih društev v BiH “Evropa zdaj”, organizira Regionalno likovno kolonijo “Slovenci v Tuzli”. Odvijala se bo od 14. do 20 avgusta 2017. Sodelujejo lahko vsi akademski in ljubiteljski slikarji, ki so po rodu Slovenci, po svetu ali iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter bivše Jugoslavije. Po načrtu se […] The post 4. likovna kolonija Slovenci v Tuzli appeared first on Slovenci.
Koncert slovenskih zborov v Sarajevu

Koncert slovenskih zborov v Sarajevu

Slovenci.si, 23. junij ― Dan državnosti Republike Slovenije so v Sarajevu praznovali že prejšnjo soboto, 17. junija, s koncertom pevskih zborov v v dvorani Frančiškanskega mednarodnega študentskega centra. Nastopila sta pevski zbor slovenskega društva Cankar in Mešani pevski zbor Lisca iz Sevnice. Oba zbora sta se predstavila z bogatim programom. Sarajevski, pod vodstvom dirigenta Fuada Šetića, je začel s […] The post Koncert slovenskih zborov v Sarajevu appeared first on Slovenci.
V Mavhinjah od danes gledališče pod zvezdami

V Mavhinjah od danes gledališče pod zvezdami

Slovenci.si, 21. junij ― Na mavhinjskem trgu je vse nared za 12. festival amaterskih dramskih skupin, ki ga od leta 1995 (na dve leti) prireja domače Športno-kulturno društvo Cerovlje Mavhinje. Do nedelje, 2. julija, se bo na priložnostnem odru na trgu zvrstilo kar 19 predstav gledaliških in dramskih skupin (tudi otroških in mladinskih), ki delujejo povečini pod okriljem slovenskih […] The post V Mavhinjah od danes gledališče pod zvezdami appeared first on Slovenci.
48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični

48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični

Slovenci.si, 20. junij ― Na osrednji nedeljski prireditvi 48. Tabora slovenskih pevskih zborov je ob 13. uri v okviru več kot 100 pevskih zborov skupaj zapelo več kot 1.500 pevcev. Navzočih je tudi devet slovenskih pevskih zborov iz tujine. Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se je ob 12. uri v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih […] The post 48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični appeared first on Slovenci.
Slosign v Pavlovi hiši

Slosign v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 19. junij ― V Pavlovi hiši v Potrni (Laafeld) pri Radgoni (Bad Radkersburg) bo od 22. junija do 15. julija 2017 na ogled razstava sodobnega slovenskega oblikovanja. Gre za projekt študentov in učiteljev slovenščine, ki so ga poimenovali Slosign. Naslov je kombinacija slovenskih in angleških besed: slovenski, design (oblikovanje) in sign (znak, znamenje). Razstavo bodo odprli v četrtek, […] The post Slosign v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.

Brezmejne poti II – razstava Irene Hribar Schmidt

Slovenci.si, 14. junij ― V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani bodo v torek, 20. Junija, ob 19.00, odprli razstavo slikarke Ivane Hribar Schmidt iz Kanade. Rodila se je leta 1957 v Ljubljani. Že v osnovni šoli je pri mentorju Dušanu Tršarju v Pionirskem domu obiskovala tečaj modeliranja, v gimnazijskih letih pa večerne tečaje risanja na Akademiji za likovno […] The post Brezmejne poti II – razstava Irene Hribar Schmidt appeared first on Slovenci.

Strokovno predavanje »Jože Plečnik in Ljubljana«, petek 23. junij 2017

Slovenci.si, 13. junij ― Društvo Slovencev Triglav vas vljudno vabi na strokovno predavanje »Jože Plečnik in Ljubljana«, v petek 23. junija 2017, ob 19. uri, v Vijećnico kulturnega centra Banski dvor v Banja Luki. Predavanje, ki je organizirano v sodelovanju s Plečnikovo hišo v Ljubljani, bo vodila višja kustosinja Ana Porok. Več informacij dobite v brošuri.   The post Strokovno predavanje »Jože Plečnik in Ljubljana«, petek 23. junij 2017 appeared first on Slovenci.
Z novo knjigo in razstavo se nadaljuje Plečnikovo leto

Z novo knjigo in razstavo se nadaljuje Plečnikovo leto

Slovenci.si, 9. junij ― V Ljubljani bodo v četrtek, 15. junija, predstavili knjigo “Večni arhitekt: Življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika” in odprli razstavo “Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom”. Knjigo je napisal v Sloveniji živeči Američan, dr. Noah Charney. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku. Predstavili jo bodo ob 11. uri v Plečnikovi hiši. Razstavo fotografij […] The post Z novo knjigo in razstavo se nadaljuje Plečnikovo leto appeared first on Slovenci.
Vse njene poti

Vse njene poti

Slovenci.si, 8. junij ― Draga Gelt, vsestranska slovenska kulturna delavka iz Avstralije, bo v sredo, 14. junija 2017, ob 11. uri, gostja Združenja Slovenska izseljenska matica v Ljubljani. Pogovor z naslovom Vse njene poti bo vodila Helena Janežič, njene pesmi pa bosta brala Jasmina Ilić in Boris Rifl.  The post Vse njene poti appeared first on Slovenci.
Vabljeni v Gledališče na ocvrtem

Vabljeni v Gledališče na ocvrtem

Slovenci.si, 8. junij ― Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana pod pokroviteljstvom ZSKP Gorica, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS, Svetom slovenskih organizacij in Vinoteko Števerjanski griči prireja niz gledaliških večerov v Veliki dvorani Župnijskega doma F. B. Sedej (Trg svobode 6, 34070 Števerjan, Italija). Zakaj na ocvrtem? Na razgledni točki bo deloval kiosk […] The post Vabljeni v Gledališče na ocvrtem appeared first on Slovenci.
Slovenska literatura že desetič na češkem festivalu

Slovenska literatura že desetič na češkem festivalu

Slovenci.si, 6. junij ― Na češkem se je začel jubilejni deseti festival Evropski pesniki v živo, ki ga organizira češko avtorsko društvo Stranou/Ob robu. Program se bo do 10. junija 2017 odvijal v Pragi, z nastopom v sloviti knjižnici Václava Havla, v Berounu in Tetínu pri Pragi ter na gradu Krakovec. Letos je bilo povabljenih trideset avtorjev iz devetih držav […] The post Slovenska literatura že desetič na češkem festivalu appeared first on Slovenci.
še novic