Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slovenci.si, 24. maj ― V hotelu Alba apartmajskega naselja Croatia v Sv. Filipu in Jakovu pri Zadru so v petek, 19. maja 2018, s kulturno umetniškim in zabavnim programom svečano odprli razstavo del, nastalih na štiridnevni, 11. likovni koloniji Maj 2018 Turanj, na kateri se je letos zbralo rekordno število umetnikov. “Likovna kolonija umetnikov iz Slovenije in Hrvaške je […] The post Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje appeared first on Slovenci.
Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje

Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje

Slovenci.si, 9. maj 8. junija praznujemo državni praznik – Dan Primoža Trubarja – in na ta dan se pripravlja vseslovenski dogodek pod imenom Festival Kamrica, h kateremu organizatorji vabijo vse glasbenike in ljubitelje slovenske narodne oziroma ljudske pesmi, da se jim pridružite in pomagate pri ohranjanju tega pomembnega slovenskega narodnega, ljudskega, kulturnega in zgodovinskega izročila. Zgodba Festivala Kamrica […] The post Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje appeared first on Slovenci.
Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu

Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu

Slovenci.si, 9. maj ― Slovenska prosveta si je ob svoji letošnji 70-letnici zamislila nekaj odmevnih prireditev. Zato se je vključila v razpis Dežele Furlanije Julijske krajine s projektom Brez meja – Senza confini ob desetletnici vstopa Slovenije v schengensko območje. V tem projektu je v začetku leta izšla zanimiva knjiga Milana Gregoriča »Evropa, vstani in obstani«, ki je že […] The post Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu appeared first on Slovenci.
Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Slovenci.si, 23. april ― Glasbeni abonma Radia Koper je bil v četrtek, 19. aprila 2018, spet razgiban in živahen. V studiu Hendrix se je predstavilo deset mladih slovenskih glasbenikov iz sosednje države, ali bolje pokrajine, Furlanije-Julijske krajine. V oddaji Klasično, mladostno in živo, ki enkrat mesečno zamenjuje redno rubriko Primorski glasbeni talenti, se je predstavila Glasbena matica, ki s […] The post Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK appeared first on Slovenci.
Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Slovenci.si, 19. april ― Že 4 desetletja Krščanska kulturna zveza iz Celovca pripravlja srečanje otroških in mladinskih zborov. Prva od dveh letošnjih revij je potekala 15. aprila v Pliberku. Mladi pevke in pevci, stari od 3 do 18 let, so se z izbranimi pesmimi poklonili Lenčki Kupper, avtorici več kot 250 pesmi za otroke, ki je ta mesec dopolnila […] The post Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku appeared first on Slovenci.
Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Slovenci.si, 18. april ― V Ljubljani so se z odprtjem razstave v Galeriji Družina v ponedeljek, 16. aprila, začeli 16. Koroški kulturni dnevi (KKD). Prirejata jih Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Na ogled so se postavile umetniške slike slikarja Hanzija Mlečnika iz avstrijske Koroške. Razstavo z naslovom Nekaj je v zraku je odprla veleposlanica Republike […] The post Nekaj je v zraku v Galeriji Družina appeared first on Slovenci.
Razstava Zorana Mušiča na Dunaju

Razstava Zorana Mušiča na Dunaju

Slovenci.si, 16. april ― Na Dunaju, v Leopoldovem muzeju, so prejšnji četrtek odprli obsežno retrospektivo slikarja in grafika Zorana Mušiča. Postavitev z naslovom Poezija tišine obsega 160 del, ki bodo predstavila vsa pomembna Mušičeva ustvarjalna obdobja. Združuje dela iz javnih in zasebnih zbirk iz Avstrije, Italije, Slovenije in Švice. Odprtja razstave se bosta udeležila slovenski minister za kulturo, ki […] The post Razstava Zorana Mušiča na Dunaju appeared first on Slovenci.
Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem

Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem

Slovenci.si, 16. april ― Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša v drugi polovici tega meseca vabi na naslednje prireditve: Torek, 17. aprila 2018, ob 18.30: Branje in predstavitev knjige – Ludwig Hartinger –”SCHATTEN SÄUMEN – AUS DEM DICHTERISCHEN TAGEBUCH” Moderator: Erwin Köstler Dogodek sodi v niz z naslovom “lingua franca” na konferenci Literarna večjezičnost v Avstriji […] The post Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem appeared first on Slovenci.
16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Slovenci.si, 10. april ― Prihodnji teden se bodo v Ljubljani vrstile predstavitve kulturnih ustvarjalcev iz avstrijske Koroške. V ponedeljek, 16. aprila 2018, bodo v Galeriji Družina odprli razstavo slik Hanzija Mlečnika z naslovom Nekaj je v zraku. V torek, 17. aprila, bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa predstavili pet novejših koroških publikacij v slovenščini. V soboto, 21. aprila, bo […] The post 16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani appeared first on Slovenci.
Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Slovenci.si, 10. april ― V Pragi bo 22. in 23. novembra 2018 mednarodni znanstveni simpozij z naslovom “Iz Ljubljane preko Dunaja v Prago. Ivan Cankar in njegovi slovanski sodobniki. V počastitev stoletnice Cankarjeve smrti ga prirejajo slovenisti s Katedre za južnoslovanske in balkanistične študije na Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi. Ivan Cankar je leta živel na Dunaju, povezan […] The post Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi appeared first on Slovenci.
2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Slovenci.si, 29. marec ― Dneve novega slovenskega filma, ki so potekali od 21. do 23. marca, je drugič organiziralo Slovensko društvo Cankar Sarajevo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu. Več kot 310 obiskovalcev mednarodno uveljavljenega Kina Meeting Point, v katerem nacionalne […] The post 2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu appeared first on Slovenci.
Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Slovenci.si, 22. marec ― Revija otroških in mladinskih zborov v organizaciji Zveze cerkvenih pevskih zborov je že dolgoletna, široko zasnovana zborovska pobuda, ki razpira raznoliko in pestro paleto otroškega in mladinskega petja na Tržaškem ter kaže na razvojne sposobnosti pa tudi na različen pristop do otroškega zborovskega petja. Na letošnji reviji se je zvrstilo 22 zborov, ki so s […] The post Mlada grla zapela na Pesmi mladih appeared first on Slovenci.
Alojz Rebula: Korintski steber

Alojz Rebula: Korintski steber

Slovenci.si, 20. marec ― Alojz Rebula, rojen leta 1924 v kmečko-delavski družini v Šempolaju na Tržaškem, je eden najprepoznavnejših slovenskih pisateljev. Diplomiral je iz klasične filologije v Ljubljani, doktoriral v Rimu, poučeval po slovenskih šolah v Trstu, prevajal in pisal. Zadnja leta živi s soprogo, pisateljico Zoro Tavčar, v Loki pri Zidanem Mostu. Njegov literarni opus je bogat in […] The post Alojz Rebula: Korintski steber appeared first on Slovenci.
2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Slovenci.si, 20. marec ― Od jutri, 21. marca 2018, do petka, 23. marca, bodo v sarajevskem Kinu Meeting Point predvajali tri nove slovenske celovečerne filme. Najprej bo na sporedu izdelek režiserja Marka Naberšnika “Slovenija, Avstralija in jutri ves svet”, v četrtek “Ivan” v režiji Janeza Burgerja, nato še “Rudar” Hanne Slak. Podrobnosti v vabilu: II-DANI NOVOG SLOVENAČKOG FILMA   The post 2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu appeared first on Slovenci.
Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Slovenci.si, 16. marec ― Bralci Porabja so pred božično-novoletnimi prazniki že dvajsetič poleg zadnje številke časopisa dobili še knjižni dar. V knjižni zbirki Mer Muro in Rabo je konec lanskega leta izšla knjiga z naslovom Luna na mesecu, v kateri so zbrane kratke zgodbe izpod peresa lani umrlega slovenskega pesnika in pisatelja Milana Vincetiča. Zveza Slovencev na Madžarskem je […] The post Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo appeared first on Slovenci.
še novic