Ofis: Hiša Portika

OUTSIDER, 1. avgust ― Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje. Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno,… The post Ofis: Hiša Portika appeared first on OUTSIDER.

Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne

OUTSIDER, 31. julij ― V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava, ki v treh etažah predstavi intelektualni in umetniški razcvet mesta ob Donavi ob prelomu stoletja. Muzej v muzeju Lansko leto so v Avstriji obeleževali stoletnico smrti štirih glavnih protagonistov obdobja Dunajske moderne, ki še danes izrazito navdihuje ambient avstrijske prestolnice;  to so Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto… The post Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne appeared first on OUTSIDER.

Pasti onesnaženja

Dnevnik, 30. julij ― Medtem ko pariško katedralo Notre Dame pospešeno obnavljajo, so prišli na dan podatki o škodljivih snoveh, ki so se sproščale med požarom. Okoljevarstvena organizacija Robin je prepričana, da oblasti, zdravstvene ustanove in mesto niso ...

Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja”

OUTSIDER, 26. julij ― Ob omembi princa Charlesa, britanskega prestolonaslednika, ki čaka na prestol že več kot pol stoletja, večina britanskih arhitektov zavije z očmi. Charles je znan po svojem intenzivnem zanimanju za arhitekturo, zaradi katerega so ga arhitekti ob praznovanju stoletja in pol arhitekturnega združenja RIBA (torej britanskega ZAPS-a) zdaj že davnega leta 1984 povabili, da pove nekaj… The post Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja” appeared first on OUTSIDER.

Made in: Javni poziv za sodelovanje na delavnici

MAO, 26. julij ― Platforma MADE IN za sodobno obrtno in oblikovalsko produkcijo vabi vse zainteresirane poklicne oblikovalce in študente oblikovanja, vizualnih umetnosti, arhitekture, novih medijev in povezanih strok, da se prijavijo za sodelovanje v obrtniško-oblikovalski delavnici. Izpolnite svojo prijavo in jo oddajte do 25. avgusta 2019.

Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Anketa: Potrebe kreativnega sektorja

MAO, 24. julij ―  V Centru za kreativnost, ki deluje pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, pripravljamo predloge ukrepov za podporo kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji in želimo pri analizi potreb KKS pridobiti informacije o ovirah in spodbudah za njegov razvoj s strani tistih, ki delujejo znotraj KKS.

Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.
še novic