Predjamski grad: Krajinska dotikanja

OUTSIDER, 8. avgust 2019 ― Je lahko veduta Predjamskega gradu še bolj monumentalna? In kako, če sploh, posegati v njeno brezkompromisno fotogeničnost s kakršnokoli novo mislijo, z novo arhitekturno intervencijo? To so izzivi, s katerimi so se soočili 3b arhitekti. V kontekstu, kot je Predjamski grad, je treba novo arhitekturo očistiti skorajda vsakršne formalne ambicije. Treba jo je razgraditi do… The post Predjamski grad: Krajinska dotikanja appeared first on OUTSIDER.

Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj

OUTSIDER, 5. avgust 2019 ― Arhitektka Iva Smrke Kröger se je na obvezno študijsko prakso v 9. semestru namesto v katerega izmed ljubljanskih birojev podala v švicarski Herzog & de Meuron, enega najbolj vplivnih, inovativnih in kakovostnih arhitekturnih birojev na svetu. Način dela in svet vrhunske arhitekture sta jo prevzela in bila je dovolj prodorna, da so ji ponudili redno… The post Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj appeared first on OUTSIDER.

Mojca Pišek: Nekaj samoumevnega

OUTSIDER, 3. avgust 2019 ― Moja najljubša scena v drugi sezoni HBO-jeve nadaljevanke Big Little Lies je, ko Amabella, ena od otrok glavnih junakinj, v šoli omedli od napada tesnobe. Slednjega naj bi zakrivil pouk, pri katerem obravnavajo okoljske probleme: seznanjajo se s posledicami, ki nas čakajo, če bomo ekološko stvarnost še naprej ignorirali, ter se učijo, kako živeti po… The post Mojca Pišek: Nekaj samoumevnega appeared first on OUTSIDER.

Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 2.del

OUTSIDER, 3. avgust 2019 ― Arhitektka Sanja Premrn je z investitorko Anjo Slapničar, sicer izdelovalko unikatne keramike, prenovila stanovanje ter keramični studio. Nastala sta dva navdihujoča prostora, ki sta med seboj izrazito različna. Stanovanje je mehko, elegantno in udobno, studio pa svetel in odpira vrata javnosti na delavnicah in razstavah. Ljubezen do novega prostora, ki je po novem njen dom… The post Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 2.del appeared first on OUTSIDER.

Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 1.del

OUTSIDER, 3. avgust 2019 ― Mlada arhitektka Sanja Premrn je združila moči z investitorko Anjo Slapničar, sicer izdelovalko unikatne keramike, in prenovila stanovanje ter keramični studio, ki kar prekipevata od zanosa in ljubezni do ustvarjanja. Nastala sta dva spodbudna in navdihujoča prostora, ki sta med seboj izrazito različna, a oba izjemna in čarobna. Stanovanje je mehko, elegantno in udobno, studio… The post Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 1.del appeared first on OUTSIDER.

Kosi in partnerji: Pisarna A

OUTSIDER, 2. avgust 2019 ― Pred posegom arhitektov so bile pisarne v poslovni stavbi iz sedemdesetih natrpan in temen prostor, kar je bila posledica mnogih predelnih sten. Te so Kosi in partnerji odstranili, da bi ustvarili čim bolj svetel, odprt in zračen delovni prostor. Specifika projektne naloge je bila v poziciji pisarn v mezaninu, ki na eni strani meji na… The post Kosi in partnerji: Pisarna A appeared first on OUTSIDER.

Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019

MAO, 2. avgust 2019 ― Lani je bila v MOMA v New Yorku velika pregledna razstava Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na kateri je bila predstavljena skupna jugoslovanska arhitektura iz časa socializma kot fenomen, ki presega lokalne meje.

Voden ogled: Minoritski samostan v Mariboru

MAO, 2. avgust 2019 ― Z najnovejšimi intervencijami je bil minoritski samostan prenovljen v lutkovno gledališče in prireditveno dvorano v cerkvi. Načrt in izvedba prenove sta stremela k čim večji ohranitvi originalnih elementov spomenika; na novo vneseni elementi so jasno ločeni od prvotnih.

Ofis: Hiša Portika

OUTSIDER, 1. avgust 2019 ― Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje. Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno,… The post Ofis: Hiša Portika appeared first on OUTSIDER.

Minimao ustvarjalnica: Steber

MAO, 1. avgust 2019 ― Na Minimao delavnici bomo poiskali vse stavbe na razstavi, ki slonijo na stebrih, ali pa stavbe, ki želijo s stebri poudariti monumentalnost, pomembnost in ustvariti vtis lepote in harmoničnosti.
še novic