Mertelj Vrabič arhitekti: Hiša Brdo

OUTSIDER, 21. avgust 2019 ― Pričujoči projekt Mertelj Vrabič arhitektov predstavlja adaptacijo novograjene enodružinske hiše na Brdu. Naročnik je želel hišo, načrtovano za štiričlansko družino, prilagoditi v domovanje za eno osebo. Arhitekti so v prvem koraku odstranili vse nepotrebne predelne stene in tako v skladu s pristopom biroja začeli z redukcijo elementov na minimalno, a ravno dovolj. Vhodno stopnišče je… The post Mertelj Vrabič arhitekti: Hiša Brdo appeared first on OUTSIDER.

Nejc Černigoj: Slovenska obala med vizijo in stihijo

OUTSIDER, 20. avgust 2019 ― Slovenska obala ima v kolektivni zavesti Slovencev posebno mesto. Potem ko je bila stoletja v vplivni sferi svetovnih velesil, nam je nazadnje zgodovinska usoda dobrih 43 kilometrov obale namenila v suvereno upravljanje. S tem nam je bila dana tudi velika odgovornost nad tem, kako z njo ravnamo. Ključna osebnost hitrega povojnega razvoja te dotlej praktično… The post Nejc Černigoj: Slovenska obala med vizijo in stihijo appeared first on OUTSIDER.

Nenavadna stanovanjska stavba, opremljena s po meri izdelano opremo znamke heroal

OUTSIDER, 19. avgust 2019 ― V-Tower v Pragi velja za eno najekskluzivnejših stolpnic na Češkem V Pankracu, priljubljeni stanovanjski in poslovni četrti južno od starega mestnega jedra Prage, je bila leta 2017 zgrajena stolpnica V-Tower. Stanovanjski objekt, visok 104 metre, v 30 nadstropjih zagotavlja 120 stanovanj in velja za eno najekskluzivnejših stolpnic na Češkem. Mestna četrt ni priljubljena le zaradi… The post Nenavadna stanovanjska stavba, opremljena s po meri izdelano opremo znamke heroal appeared first on OUTSIDER.

Nina Kožar: Moje življenje brez plastike

OUTSIDER, 18. avgust 2019 ― Ko to pišem, teče stotriinpetdeseti dan letošnjega leta in jaz še nisem kupila plastenke pijače ali uporabila papirnatega oziroma plastičnega kozarčka za kavo, čeprav na teden spijem vsaj tri take-away kave. Če me spomin ne vara, sem v tem času kupila tri plastične vrečke, pa še te le zato, ker res ni bilo druge izbire.… The post Nina Kožar: Moje življenje brez plastike appeared first on OUTSIDER.

Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike?

OUTSIDER, 17. avgust 2019 ― S sodelavcem stojiva pred kavnim avtomatom. Pritisnem številko 2. V odprtino pade plastični lonček, ki se napolni s kavo, na koncu prileti še plastična žlička. Prva kava danes. Do konca delovnega dne še dve. V enem mesecu več kot šestdeset plastičnih lončkov in žličk. V enem letu … groza me je pomisliti na številko. V… The post Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike? appeared first on OUTSIDER.

Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti

OUTSIDER, 16. avgust 2019 ― Studio 1991 je manj kot leto dni star arhitekturni biro, ki ga sestavljajo trije mladi arhitekti: Anže Briški, Nuša Gruden in David Žalec. Eden izmed njihovih prvih realiziranih projektov je kot na kožo pisan mlajši generaciji. Gre za laboratorij navidezne resničnosti v Tehnološkem parku v Ljubljani, ki predstavlja novo tipologijo in s tem nov izziv… The post Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom

OUTSIDER, 16. avgust 2019 ― Verjetno je Praga tisto mesto, kjer se obiskovalec iz Slovenije počuti najbolj svetovljansko. Ne le, da je starodavna češka prestolnica že sedem stoletij center umetnosti in izobraževanja, kamor so redno zahajali tudi naši rojaki. Tudi ne gre samo za to, da imamo s Čehi že od nekdaj intenzivne politične, znanstvene in umetniške stike. V Pragi… The post Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom appeared first on OUTSIDER.
Modni butik na 800 m2

Modni butik na 800 m2

Dnevnik, 11. avgust 2019 ― V berlinskem arhitekturnem studiu Gonzalez Haase AAS so oblikovali 800 kvadratnih metrov velik interier lizbonske modne trgovine Tem-plate v opuščenem skladišču soseske Marvili. Pierre Jorge Gonzalez, soustanovitelj studia, je pojasnil, da projekt...
Svetovi Alana Hranitelja

Svetovi Alana Hranitelja

Dnevnik, 11. avgust 2019 ― V Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu ne zamudite retrospektivne razstave Vzporedni svetovi Alana Hranitelja, ki je na ogled še do 8. septembra. Ustvarjalni podvigi kostumografa Alana Hranitelja se prepletajo na področjih opere, gledališča in...
Odhajati

Odhajati

Dnevnik, 11. avgust 2019 ― Akademska kiparka in magistra restavratorstva Irena Čuk z individualno razstavo, naslovljeno Odhajati, predstavlja svoja dela, ki jih ustvarja predvsem v glini, lesu in bronu, v novejšem času je začela uporabljati tudi umetne materiale. Večkrat...

Alto design studio: Stanovanje s freskami

OUTSIDER, 11. avgust 2019 ― Prenova stanovanja v stavbi iz začetka 19. stoletja pomeni proces odkrivanja zgodovinskih slojev in sledenja odtisov prejšnjih stanovalcev. Proces vključuje tudi odločanje o tem, katere zgodbe se bodo v novem interierju razkrile. Sodobno domovanje na Bregu v starem centru Ljubljane po delčkih razkriva svojo preteklost. Arhitektka Nina Eminagić mi je o postopku prenove in svojih… The post Alto design studio: Stanovanje s freskami appeared first on OUTSIDER.

Monochrome arhitekti: Vila Jenny

OUTSIDER, 10. avgust 2019 ― Ko so portugalske obale svoj čas zapuščale nepreštevne ladje, polne drznih pomorščakov, ki so se namenili prek nestanovitnih morij odkrivat tuje dežele, so za njimi na sipinah Atlantskega oceana ostale portugalske žene in mahale v slovo. Melanholičen občutek oddaljenosti, ki se rodi iz odsotnosti ljubljene osebe in nostalgije po preteklosti, in ki hkrati botruje nastanku… The post Monochrome arhitekti: Vila Jenny appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta

OUTSIDER, 9. avgust 2019 ― Ob novici, da je Ikea končno dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo nove trgovine v Ljubljani, smo lahko veseli. Končno nam kmalu ne bo več treba po ugodno skandinavsko pohištvo v Celovec, Gradec, Vileš ali Zagreb. Ikea je simbol urbanega razvoja: dovolj smo veliki, da bomo dobili svojo Ikeo. Končno bosta na Ikeini spletni strani tudi… The post Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Problem vzdrževanja

OUTSIDER, 9. avgust 2019 ― Ulica d’Aubagne v središču Marseilla na prvi pogled predstavlja tipično mediteranski slikovit turistični stereotip: visoke stare hiše iz osemnajsega stoletja, na pol priprta polkna, sušenje perila na vrveh med ozkimi ulicami in živahen nočno utrip na starodavnih kamnitih tlakih. Tudi lokacija ulice je odlična: samo nekaj korakov od starega pristanišča, opere in turističnih znamenitosti. Ulica… The post Miloš Kosec: Problem vzdrževanja appeared first on OUTSIDER.
še novic