Drevesa, mimo katerih se ne vidi gozda

OUTSIDER, 25. oktober 2019 ― Intervju s Klausom Littmannom, avtorjem projekta For Forest Vse se je začelo pred skoraj petdesetimi leti, ko je umetnik Max Peintner dokončal eno izmed svojih mnogih odličnih distopičnih risb in jo poimenoval Nenehna privlačnost narave. Dvajset let kasneje je reprodukcijo risbe v neki publikaciji slučajno zagledal Klaus Littmann, takrat mlad švicarski umetnik in kurator. Popolnoma… The post Drevesa, mimo katerih se ne vidi gozda appeared first on OUTSIDER.

Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2?

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Narodna in univerzitetna knjižnica že štiri desetletja prepričuje javnost(i), da potrebuje nove, dodatne prostore. Sredi sedemdesetih je tedanjemu ravnatelju knjižnice prof. Jaru Dolarju najvišja oblast razumevajoče prikimala in obljubila, da bo zagotovila sredstva za  gradnjo nove stavbe nacionalne knjižnice, ki je že takrat postajala pretesna. Pomirjen je odšel v pokoj, kjer pa začetka gradnje ni… The post Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2? appeared first on OUTSIDER.

Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Po kratkem poletnem premoru se je z oktobrom vrnil tudi cikel dogodkov Arhitekturni dialog; tokrat je, letnemu času primerno, zasedel študijske klopi Plečnikove predavalnice na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Naš sogovornik in glavni gost večera je bil arhitekt Boštjan Vuga iz Sadar+Vuga, ki je predstavil nekaj izbranih projektov tega priznanega slovenskega arhitekturnega biroja. Glavni vsebinski… The post Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga appeared first on OUTSIDER.

Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Mlada arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino sta majceno stanovanje oblikovala kot odprt in fleksibilen prostor, ki presega omejitve svoje velikosti tako oblikovno kot funkcionalno. Majhna površina klasičnega enosobnega stanovanja iz 70. let prejšnjega stoletja je bila pred prenovo še dodatno razdrobljena na posamezne prostore, da bi na kvadraturi 31m2 lahko dobili… The post Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Deluxe arhitektura

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― V Ljubljani se menda v naslednjih letih obeta množica novih luksuznih gradenj. Pustimo ob strani dejstvo, da se pri nas vse odvija v predvidljivem investicijskem valu:  vsi investitorji, ki so še leto ali dve nazaj vlagali v bitcoine, letos pač vlagajo v luksuzne nepremičnine. Takšno monoprogramsko vlaganje je najboljši porok za novo krizo. Namesto pritoževanja… The post Miloš Kosec: Deluxe arhitektura appeared first on OUTSIDER.

Štajn arhitekti: Bar/Teater

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Dom kulture Kamnik so v petdesetih letih zgradili delavci bližnje smodnišnice; v njem sta bili kinodvorana in restavracija. Od takrat se je njegova namembnost spremenila: danes je kulturni dom in s tem pomembno kamniško vozlišče, stavba pa je postala kolaž prostorov za različne kulturne dejavnosti. Enega izmed teh prostorov so dobili v roke člani biroja… The post Štajn arhitekti: Bar/Teater appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Družabno življenje majhnih javnih prostorov

OUTSIDER, 21. oktober 2019 ― “Težko je oblikovati prostor, ki ne bo privlačil ljudi. Naravnost neverjetno je, kolikokrat je bilo to doseženo.” Po tem, ko je ameriški sociolog William H. Whyte dolga leta opazoval javne prostore ameriških mest, je zgrožen ugotovil, da so se nekateri arhitekti resnično potrudili in z odliko opravili izpit iz hostilnega dizajna. Whyte si je v… The post EDO festivalske beležke: Družabno življenje majhnih javnih prostorov appeared first on OUTSIDER.
še novic