Konzola Arhitektura: Hiša za zdravnika

OUTSIDER, 14. maj ― V Dajli blizu Novigrada so hrvaški arhitekti Konzola pravkar dokončali z gradnjo letoviške hiše za zdravnika. Novogradnja je nadomestila starejšo hišo, ki je s svojim gabaritom narekovala tudi velikost in obliko nove arhitekture. Okoliški urbanizem predvideva pritlične hiše, vendar je bila investitorjeva največja želja, da bi s terase svoje hiške lahko opazoval morske valove, a… The post Konzola Arhitektura: Hiša za zdravnika appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Čez sedemdeset let vse prav pride

OUTSIDER, 14. maj ― Počasi se odpiramo. Po dveh mesecih izrednih ukrepov, ki so javni prostor skoraj popolnoma odrezali od javnosti, je zdaj spet mogoče uporabljati javni prevoz, obiskati razstavo, se usesti na kavo. Še več je napovedi sprostitev v naslednjih tednih. Vzpostavljen bo tudi letalski promet, odprli se bodo hoteli. Je to povratek v normalnost, ali prehod v… The post Miloš Kosec: Čez sedemdeset let vse prav pride appeared first on OUTSIDER.
Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Inštitut za politike prostora, 14. maj ― Vlada napoveduje tretji paket ukrepov za spopadanje s posledicami epidemije. Na IPoP se pridružujemo pobudam, da se ta paket ukrepov usmeri v t.i. zeleno okrevanje, torej v ukrepe, ki bi ob kratkoročnem zagonu gospodarstva prinašali tudi dolgoročne koristi za okolje, družbo, podjetja in posameznike. Konec aprila smo se tako pridružili nacionalnemu zavezništvu za zeleno okrevanje... The post Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Jereb Budja arhitekti: Lovska preža

OUTSIDER, 14. maj ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Jereb Budja arhitekti so izbrali projekt za lovsko prežo, ki je na pobudo znanca nastal pred leti. “Četudi družba danes vse bolj strmi k individualnosti, nas razmere često opominjajo,… The post Jereb Budja arhitekti: Lovska preža appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Včerajšnji svet

OUTSIDER, 13. maj ― Na pročelju kakšne stare hiše se pod oluščenim opleskom včasih prikaže sled preteklosti. Star napis, ki vabi k že davno pozabljenemu obrtniku. Nogavičarju ali piskrovezcu, recimo. Par črk je dovolj, da nam pričarajo podobe sveta, kakršen je včasih bil. Včasih je sprožilec veliko mogočnejši kot samo par črk, včasih se preteklost prav zagozdi v sedanjosti… The post Agata Tomažič: Včerajšnji svet appeared first on OUTSIDER.

Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek)

Inštitut za politike prostora, 13. maj ― “Never underestimate the power of a city to regenerate.” – J. Jacobs V mnogih mestih po svetu bi morali prvi konec tedna v maju potekati znameniti urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi sprehodi, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki, teoretičarki in publicistki Jane Jacobs, so letos... The post Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek) appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Delovni prostori arhitektov: Kombinat

OUTSIDER, 12. maj ― Kombinat se kombinira, neprestano in na tisoče načinov. Prostore v nekdanjem stanovanju v drugem nadstropju meščanske hiše si namreč delijo še z dvema ekipama, Prostorožem in arhitekturnim birojem Tine Rugelj. Možnosti za medsebojno sodelovanje je dovolj, treba je le odpreti vrata v naslednji prostor, pa skoznje zaveje veter svežih idej in novih predlogov. »Vsi skupaj… The post Delovni prostori arhitektov: Kombinat appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Zvezde in travme

OUTSIDER, 11. maj ― To je moj spomin: pozen večer je že, ležim na kavču v majhnem stanovanju v Kranju, v katerem smo takrat živeli. Dnevna soba se na eni strani odpira na majhen balkon. Vrata na balkon so odprta, v betonskih koritih raste rožmarin in diši (verjetno je poletje). Oče stoji pred balkonom, zdaj zdaj bo zaprl vrata,… The post Ajda Bračič: Zvezde in travme appeared first on OUTSIDER.

Center sodobnih umetnosti Celje: Zastopanje lokalnega in težnja po odpiranju navzven

OUTSIDER, 11. maj ― V Celju pod imenom Center sodobnih umetnosti Celje deluje razgibana organizacija, ki skrbi za produkcijo, preučevanje in predstavitev sodobne umetnosti. Trije razstavni prostori pod njihovim okriljem so osredotočeni vsak na svojo programsko linijo, vse skupaj pa združuje jasna vizija Celja kot urbanega umetniškega središča. O raznovrstnih projektih, ki jih organizira CSU, ter o njihovem spopadanju… The post Center sodobnih umetnosti Celje: Zastopanje lokalnega in težnja po odpiranju navzven appeared first on OUTSIDER.

Manja Bergant: Stanovanje TS

OUTSIDER, 8. maj ― Ambient stanovanja TS prepleta množico tekstur v nevtralnih barvnih odtenkih. Za mlad par ga je zasnovala arhitektka Manja Bergant. Nevtralna barvna paleta ambienta je bila želja lastnikov; vedno učinkovita rešitev namreč zagotavlja brezčasnost, svetlejši odtenki med belo in bež pa stanovanje delajo prijetno svetlo. Nevtralni toni so podlaga, ki zagotavlja, da se bo lahko stanovanje… The post Manja Bergant: Stanovanje TS appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Forenzična arhitektura

OUTSIDER, 8. maj ― Leta 1993 je Deborah E. Lipstadt izdala knjigo Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory, v kateri razpravlja o zgodovini ideje zanikanja holokavsta, njenih sodobnih manifestacijah ter najbolj vidnih gibanjih in posameznikih, ki so se postavili za to idejo. Med drugim izpostavi zloglasnega angleškega zgodovinarja Davida Irvinga, znanega po antisemitskih in rasističnih… The post Blaž Šenica: Forenzična arhitektura appeared first on OUTSIDER.
še novic