Agata Tomažič: Kri v pesku

OUTSIDER, 23. junij 2020 ― Škripanje zavor, tlesk avtomobilskih vrat. Nato pa zvok čevljev, ki se vdirajo v pesek. Koraki si sledijo hitro, nekdo teče. Več ljudi teče, sopenje. Nenadoma zrak razpara strel. Zvok se odbije od izdolbene kotanje in poleti kvišku, proti svinčeno težkemu nebu, pri tem pa ošine krošnje dreves, ki obrobljajo pustinjo peska. Spet tlesk vrat, avtomobil… The post Agata Tomažič: Kri v pesku appeared first on OUTSIDER.

Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj

Inštitut za politike prostora, 23. junij 2020 ― Z veseljem vam predstavljamo naš drugi katalog Mesta mestom #2- Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj. Katalog gradi na pristopu prvega, kjer smo predstavili 13 izmed 97 dobrih praks mest programa URBACT, a tokrat izpostavlja izključno domače dobre prakse. Kot Nacionalna URBACT točka, želimo dobre prakse razširiti tudi med druge slovenske občine... The post Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Studio.a+v: Stanovanje M&M

OUTSIDER, 23. junij 2020 ― V Celju je stanovanje štiričlanske družine doživelo prenovo, pod katero so se podpisali studio.a+v. Stanovanje se nahaja v pritličju vilabloka in ima prostoren atrij. Z leti so se potrebe štiričlanske družine spremenile, in pokazala se je potreba po prerazporeditvi tlorisa. Arhitekti iz studia.a+v so se odločili, da v sredino stanovanja postavijo nov kubus, v katerega… The post Studio.a+v: Stanovanje M&M appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: ASMRhitektura

OUTSIDER, 22. junij 2020 ― ASMR? Na misel mi pridejo trije primeri: v prvem sem se ravno vrnila iz šole in moja stara mama za kuhinjsko mizo rešuje križanke. Saj veste: tisti suhi, tanki zvok mečkanja časopisnega papirja, sik kroglice v kemičnem svinčniku, ki zdrsi prek praznega polja, in čez vse sunkovito prababičino dihanje. Zavzeto se ukvarja s križanko, tu… The post Ajda Bračič: ASMRhitektura appeared first on OUTSIDER.

Pogled na široko obzorje: Lesena okna in vrata Zero Sash by AJM

OUTSIDER, 22. junij 2020 ― Stavbno pohištvo iz linije Zero Sash by AJM rešujejo pomembno dilemo pri snovanju vsakega objekta: ali za ceno energetske učinkovitosti objekta žrtvovati estetski videz arhitekture? Velika okna, ki tečejo od roba do roba stavbe in notranji prostor povezujejo z zunanjim, so v prvi polovici preteklega stoletja popularizirali modernistični arhitekti, še danes pa so velike steklene… The post Pogled na široko obzorje: Lesena okna in vrata Zero Sash by AJM appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura d.o.o.: Črna hiša

OUTSIDER, 22. junij 2020 ― Ponos slovenske kmečke arhitekture je prav gotovo kozolec, ki je služil tudi kot konceptualno izhodišče za zasnovo Črne hiše. Objekt ima dvojno vlogo: namenjen je točenju medu, predelavi in sušenju sadja ter spravilu pridelka, obsega pa tudi prostor, kjer investitor, sicer uspešen podjetnik, sprejema goste in poslovne partnerje. Objekt tudi konstrukcijsko predstavlja poklon kozolcu toplarju,… The post Arhitektura d.o.o.: Črna hiša appeared first on OUTSIDER.

Kdo se boji prostega trga?

OUTSIDER, 22. junij 2020 ― Čez nekaj dni bomo praznovali 29 let neodvisne in demokratične Republike Slovenije. Ustanovljena je bila z demonstracijami in bojem za človekove pravice, svobodo izražanja, pravice do zbiranja in do demokratičnega soupravljanja z državo – v veliki meri ravno na ulicah in trgih Ljubljane in drugih slovenskih mest. Ne takrat ne prej niso bili trgi med… The post Kdo se boji prostega trga? appeared first on OUTSIDER.

Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev

Inštitut za politike prostora, 19. junij 2020 ― Pridružite se nam 9. julija 2020 v Ajdovščini na študijskem obisku Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev. Kako podpreti ideje in želje prebivalcev in skupnosti? Kako jih vključiti v razvoj vaše občine? Prebivalci najbolje poznajo svoje okolje in lahko pomembno prispevajo k razvoju svojega kraja. Tudi slovenske občine so se začele zavedati... The post Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Črno-bela prihodnost

OUTSIDER, 18. junij 2020 ― Ko je v Tivolskem gradu pred skoraj dvema stoletjema od časa do časa stanoval maršal Radetzky, so bile sobane v prvem nadstropju verjetno opremljene relativno skromno – kot se za starega soldata, ki je večino svojega življenja preživel na bojnih pohodih in poljskih posteljah, tudi spodobi. Radetzky je bil varuh starega reda. Vsi njegovi manevri,… The post Črno-bela prihodnost appeared first on OUTSIDER.

Solinarska hiša – materialnost

OUTSIDER, 17. junij 2020 ― Na natečaju Solinarska hiša je zmagal projekt arhitektke Victorie Tsygankove. Zasnova predvideva termično obdelavo lesenih CLT plošč. Film prikazuje test termične obdelave, ki bo omogočil želeno površinsko strukturo. Poleg tega pa termična obdelava zaščiti les pred propadanjem. Test smo izvedli v podjetju Alfa Natura, ki je uradni izvajalec natečajne rešitve. Več o natečaju na tej… The post Solinarska hiša – materialnost appeared first on OUTSIDER.

DANS arhitekti: Počitniška hiša BNKS

OUTSIDER, 17. junij 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. DANS arhitekti so izbrali projekt počitniške hiša BNKS v Istri. “Koncept bivanja v hiši sledi zabrisanim mejam med zunanjim in notranjim prostorom. Hiša je sestavljena iz štirih malih stavb in iz štirih… The post DANS arhitekti: Počitniška hiša BNKS appeared first on OUTSIDER.
10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati

10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati

Inštitut za politike prostora, 16. junij 2020 ― Predstavljamo 10 akcijskih omrežij programa URBACT, katerih delo bomo spremljali s posebnim zanimanjem. Maja je program URBACT kljub izrednim razmeram potrdil nadaljevanje 23 akcijskih omrežij. Omrežja tako vstopajo v osrednji del svoje poti v programu. Potem ko so pol leta posvetila pripravi podrobnega načrta sodelovanja in izdelavi izhodiščnih študij, zdaj začenjajo z dvoletnim programom sodelovanja,... The post 10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic