Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje

Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje

Inštitut za politike prostora, 14. september 2020 ― Letos je v ospredju Evropskega tedna mobilnosti (ETM2020) spodbujanje potovanj, ki povzročajo manj onesnaževanja. IPoP se v okviru svojih prizadevanj za spreminjane potovalnih navad in trajnostno mobilnost posebej posveča hoji in parkirni politiki. Letos pri tem v času ETM sodelujemo z več občinami, ki skupaj z nami spodbujajo k hoji po vsakdanjih opravkih, izboljšujejo pogoje... The post Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Konferenca Zelene prakse mest – prijave odprte!

Inštitut za politike prostora, 12. september 2020 ― Vabimo vas, da se nam pridružite na mednarodni konferenci Zelene prakse mest: Prispevek Urbane agende EU k zelenemu prehodu. Spoznavali bomo mesta, ki se uspešno odzivajo na podnebne spremembe. S predstavniki slovenskih in drugih evropskih mest bomo razpravljali o tem, kako se lahko mesta prilagodijo in odzovejo na podnebne spremembe ter obenem dvignejo kakovost življenja... The post Konferenca Zelene prakse mest – prijave odprte! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Janez Ziherl: »Ne smemo ignorirati mnenja občanov«

Janez Ziherl: »Ne smemo ignorirati mnenja občanov«

Inštitut za politike prostora, 11. september 2020 ― Janez Ziherl je vodja Urada za okolje in prostor na Mestni občini Kranj. Na občini je zaposlen že dobro desetletje, v tem času je imel možnost delovati v različnih službah in se tako dodobra seznaniti z raznolikostjo dela in pristopov na občini. Osrednjo vlogo je igral pri prenovi soseske Planina, s katero si je Mestna... The post Janez Ziherl: »Ne smemo ignorirati mnenja občanov« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Miloš Kosec: Zvezdniški gradovi

OUTSIDER, 10. september 2020 ― Kaj imajo skupnega Gandalf, Tim Roth, William Shakespeare, Gary Oldman in Pet Shop Boys? V slovenskih gradovih so se počutili doma že davno, preden smo na njih začeli prirejati »srednjeveške igre«. Fascinacija z gradovi seveda ni nekaj novega in se ni začela s slovensko osamosvojitvijo – pravzaprav pa bi lahko rekli, da so bili pred… The post Miloš Kosec: Zvezdniški gradovi appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem

Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem

Inštitut za politike prostora, 10. september 2020 ― “Peš petki”, kot jim rečejo v Črni na Koroškem, so dnevi, ko se vesela, pisana druščina šolarjev in spremljevalcev peš ali s skiroji skupaj odpravi v šolo. Ne zmotita jih ne dež, za to imajo dežnike in pelerine, ne mraz, hodili so tudi že pri minus deset stopinjah Celzija (-10°C). Na poti do šole se... The post Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vizija čistejše prihodnosti: Tovarna Geberit v Rušah

OUTSIDER, 10. september 2020 ― Zgodba o splakovalniku in rasti Zgodovina podjetja Geberit se začenja v Švici, v Rapperswilu, kjer je leta 1874 Caspar Melchior Gebert ustanovil svojo delavnico. Leta 1902 so v njej izdelali prvi lesen splakovalnik, ki je bil oplaščen s svincem, ter mu nadeli ime Phönix. Zgodovinska širitev podjetja je bila ves čas zvesta osnovni viziji o… The post Vizija čistejše prihodnosti: Tovarna Geberit v Rušah appeared first on OUTSIDER.
Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela

Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela

Inštitut za politike prostora, 9. september 2020 ― Starši, se še spominjate, kako ste hodili v šolo? Najverjetneje ste hodili peš, skupaj z vrstniki. Raziskave kažejo, da je še pred 30 leti preko 90 % otrok pri nas hodilo v šolo peš. Danes so jutranji avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo danes peš hodi bistveno manj otrok kot včasih, a... The post Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Studio 360: Stanovanje po meri mačk

OUTSIDER, 8. september 2020 ― Pri Studiu 360 so opremili stanovanje, ki poleg človeškim uporabnikom udobje zagotavlja tudi trem mačjim prebivalkam. Stanovanje se nahaja v eni novejših ljubljanskih stolpnic in skozi okna odpira širok pogled na mesto. Arhitekti so se pri zasnovi tlorisa osredotočali predvsem na njegovo funkcionalno preoblikovanje, ki bi ustrezala življenjskemu slogu in potrebam družine. Ena izmed zahtev… The post Studio 360: Stanovanje po meri mačk appeared first on OUTSIDER.

Med vrsticami: Pogovori o časopisih

OUTSIDER, 7. september 2020 ― Dvanajst osebnosti, dvanajst zanimivih pogovorov o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti medijev. Anekdote, izkušnje in pričevanja s terena. Sogovorniki: Klara Širovnik • Marko Crnkovič • Bernard Nežmah • Ženja Leiler • Mojca Pišek • Alenka Puhar • Ervin Hladnik Milharčič • Zorana Baković • Tadej Zupančič • Irena Štaudohar • Ermin Međedović • Jure Apih O svobodi… The post Med vrsticami: Pogovori o časopisih appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu

Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu

Inštitut za politike prostora, 4. september 2020 ― Zakon o osnovnih šolah (ZOsn) ureja osnovnošolske prevoze, ki so ob določenih pogojih brezplačni. Zakon določa, da se o izvajanju prevoza osnovna šola dogovori s starši in lokalno skupnostjo, kar pomeni, da je občina zadolžena za izvajanje in financiranje teh prevozov. Mestna občina Slovenj Gradec je leta 2013 uredila področje šolskih prevozov s Pravilnikom o... The post Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Wajdi Mouawad: Požigi

OUTSIDER, 4. september 2020 ― Odštevanje do premiere Požigov Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac Prva slovenska uprizoritev znamenite moderne tragedije na velikem odru SNG Drama Ljubljana odpira sezono 2020/21 V petek, 4., in v soboto, 5. septembra, ob 18.00 bo Drama začetek sezone 2020/21, imenovane Lebdenje, slavnostno obeležila s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi na velikem odru. V uprizoritvi… The post Wajdi Mouawad: Požigi appeared first on OUTSIDER.

Kako skrbimo za drevesa v mestih – zbiramo zgodbe dreves!

Inštitut za politike prostora, 4. september 2020 ― Za prebivalce v mestih sta urejanje zelenih površin in ravnanje z mestnim drevjem zelo pomembna, zagotavljata kakovost bivanja in zdravje, ki ju ne more nadomestiti nobena grajena prvina v mestu. Pravno organizacijski okvir za celovito upravljanje mestnega drevja, to je drevja, ki v uličnem, parkovnem in vrtnem okolju naselij ustvarja kakovost bivanja, je trenutno šibek.... The post Kako skrbimo za drevesa v mestih – zbiramo zgodbe dreves! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic