Arhitektura iz zemlje: Adobe Canyon House

OUTSIDER, 17. november 2020 ― Hiša v Sonorski puščavi v Arizoni izrašča iz okoliškega terena in s svojimi velikimi odprtinami okvirja poglede na vse strani odprtega obzorja. Studio Rick Joy je v Arizoni v ZDA zasnoval hišo za par, ki se s štirimi monolitnimi vogali iz zbite zemlje trdno sidra v valovito puščavsko pokrajino. Tujost oglate stavbe v naravnem okolju… The post Arhitektura iz zemlje: Adobe Canyon House appeared first on OUTSIDER.

Real Engineering: Hiša Bale, bale

OUTSIDER, 16. november 2020 ― Bale, bale? V kostelskem narečju to pomeni “Pridi, pridi!”. Arhitekta Rok Klajnšček in Grega Tramte sta zasnovala hišo, ki vabi k obisku. Hiša stoji na kamnitem podstavku v dolini reke Kolpe. Krita je s skodlami, natančneje z macesnovimi skodlami, tudi fasada pa je zunaj odeta v vertikalne macesnove letve. Hiša z veliko streho in globokimi… The post Real Engineering: Hiša Bale, bale appeared first on OUTSIDER.

Lela Angela Mršek Bajda: Ambient in umetniška dela

OUTSIDER, 16. november 2020 ― Medtem ko se družbene paradigme lepijo druga na drugo, se možne interpretacije umetnosti plastijo v neskončnost. Skozi to mrežo se prebija razmišljanje o razstavi Vojska v mestu, ki sta jo koproducirali društvi Hiša kulture v Pivki in KlopArt iz Kočevja. Z istim izhodiščem so ista umetniška dela v dveh različnih postavitvah zaživela kot dve razstavi.… The post Lela Angela Mršek Bajda: Ambient in umetniška dela appeared first on OUTSIDER.

Katarina Gomboc Čeh: Svetla prihodnost

OUTSIDER, 15. november 2020 ― Na karanteno št. 2 se nisem pripravila. Med obetavnim poletjem sem naredila samo dvoje, kar mi lajša jesensko karanteno: našla sem si službo z rednim prihodkom in si kupila dober kavni avtomat. A oktobrsko zaprtje občin me je kljub temu našlo nepripravljeno. Na podlagi izkušenj iz prve karantene bi, če bi vedela, kaj nas čaka,… The post Katarina Gomboc Čeh: Svetla prihodnost appeared first on OUTSIDER.
Otroci in mesto – seminar za ustvarjalce prostora na Svetovni dan otroka

Otroci in mesto – seminar za ustvarjalce prostora na Svetovni dan otroka

Inštitut za politike prostora, 13. november 2020 ― Ste se kdaj spraševali, kako dati otrokom glas in vlogo pri urejanju njihovega bivalnega okolja, ulic, sosesk in mesta? Ali o tem, kako dvigniti zavedanje načrtovalcev, lokalne politike in širše skupnosti  o pozitivnem prispevku, ki ga lahko v urejanje prostora in oblikovanje skupnosti prinese vključevanje otrok v procese ocenjevanja stanja in ustvarjanja prostora (ang. placemaking)?... The post Otroci in mesto – seminar za ustvarjalce prostora na Svetovni dan otroka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zbliževalnik

OUTSIDER, 13. november 2020 ― Že pred izbruhom epidemije koronavirusa v Sloveniji letošnjega marca se je zdelo, da medgeneracijska solidarnost visi na nitki. Domovi za starejše so bili prepolni, preskrba s sobami za študente povsem nezadostna, razpolaganje z neprofitnimi stanovanji za mlade družine pa bolj teoretično kot dejansko. Nato pa se je zgodila epidemija. Ta je po eni strani bistveno… The post Zbliževalnik appeared first on OUTSIDER.

ARTA Projektiranje: Vila Zagreb

OUTSIDER, 13. november 2020 ― Počitniško Vilo Zagreb v Malem Lošinju je prenovila arhitektka Amira Čaušević. Projekt prenove in razširitve Vile Zagreb v nekdanjem železničarskem resortu v zalivu Čikat na Lošinju je le eden iz serije projektov prenov in osvežitev objektov na tej lokaciji. Zunanjost Vile Zagreb je zaščitena kot kulturna dediščina, zato je bila fasada natančno rekonstruirana. Arhitektka je… The post ARTA Projektiranje: Vila Zagreb appeared first on OUTSIDER.

Žan Malek Petrovič: Najprej, ne škoduj

OUTSIDER, 12. november 2020 ― Primum non nocere* Kremplji koronavirusne pandemije počasi cefrajo družbeno tkivo, ki ga različne roke že tako vlečejo vsaksebi. Nočem komentirati ideoloških spopadov, temelječih na polpretekli zgodovini in utopični prihodnosti. Verjamem, morda naivno, da so takšni razdori prehodne narave, popravljivi, da ne morejo biti usodni. Z večjo zaskrbljenostjo in strahom pospremim nekatere ideje spletnih znalcev, ki… The post Žan Malek Petrovič: Najprej, ne škoduj appeared first on OUTSIDER.
Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo?

Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo?

Inštitut za politike prostora, 11. november 2020 ― Objavljamo rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti, zakaj se ljudje odločijo za določen način potovanja po vsakdanjih opravkih. Zanimale so nas predvsem poti na kratkih razdaljah, do pet kilometrov, kjer je možnost za izbiro aktivnega načina potovanja največja. Prvi v seriji člankov na temo raziskave zajema splošen pregled motivov za izbiro načina potovanja in... The post Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Arhitektura iz zemlje: Šolski paviljon Allenmoos

OUTSIDER, 11. november 2020 ― Šolski paviljon poleg šole v predelu Allenmoos Zürichu je prenovljen in dozidan po načrtih arhitektov iz pisarne Bolthauser Architekten. Stavba je bila zgrajena leta 1958 po načrtih Jacoba Pardutta, v njej pa naj bi delovala pedagoška šola, kar se nikoli ni zgodilo – namesto tega je v stavbi dolgo deloval vrtec. Ob prenovi so arhitekti… The post Arhitektura iz zemlje: Šolski paviljon Allenmoos appeared first on OUTSIDER.

Katja Perat: Purgatorij

OUTSIDER, 10. november 2020 ― Na večer volilnega dne sedimo ob ognju na prijateljičinem vrtu. V tem novem, jesenskem (v ZDA zdaj rečemo tretjem – a kdo zares šteje) valu okužb s koronavirusom so peko kruha z drožmi in izvajanje glasbenih dejavnosti na mejnih prostorih med domom in zunanjim svetom nadomestila vrtna kurišča, ki omogočajo druženja na prostem tudi, ko… The post Katja Perat: Purgatorij appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse

Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse

Inštitut za politike prostora, 10. november 2020 ― Skrb za enakovredno vključevanje vseh prebivalcev v življenjsko okolje je stalna naloga odgovornih za načrtovanje in urejanje urbanega prostora. Pri tem jih vodi spoznanje, da smo ljudje različni, da so potrebe invalidov v marsičem podobne potrebam starejših in staršev z otroškimi vozički ter da ni povprečnega uporabnika prostora. V praksi je zelo pomembno, kako dobro... The post Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Emil Jurcan, Praksa: Stancija Brčevac

OUTSIDER, 10. november 2020 ― Prenova zgodovinskega kompleksa v Istri je delo arhitekta Emila Jurcana. Stanzia ali stancija v istrskem dialektu označuje stavbno-gospodarski kompleks, tipičen za to ozemlje. Stancija Brčevac vse elemente svojega tlorisa (zid, bivalne in gospodarske objekte) odmika na robove lastniškega zemljišča, ki je popoln kvadrat. To lastništvo pa skupaj z obliko parcele izvira še iz časa centuriacije… The post Emil Jurcan, Praksa: Stancija Brčevac appeared first on OUTSIDER.
še novic