Lokalni načrt hodljivosti bo letos pripravljen za občino Piran

Inštitut za politike prostora, 24. februar 2021 ― Na drugi poziv Načrtujmo skupaj zdravo mesto! za sodelovanje občin pri pripravi lokalnega načrta hodljivosti v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto se je odzvalo 10 občin. Za najbolj prepričljivo se je tokrat izkazala prijava občine Piran. Prijava občine Piran odraža veliko potrebo in motivacijo občinske uprave za zagon sprememb na področju hoje ter visoko... The post Lokalni načrt hodljivosti bo letos pripravljen za občino Piran appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Otroci grejo radi v vrtec in šolo peš

Otroci grejo radi v vrtec in šolo peš

Inštitut za politike prostora, 24. februar 2021 ― Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo? 3. del V prvem članku o raziskavi Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo smo predstavili ključne ugotovitve raziskave, ki so povezane z izbiro načina potovanja, razlogi za te izbire in možnosti za spremembe potovalnih navad. V drugem članku smo podrobneje predstavili potovalne navade prebivalcev, torej, katere vrste vsakdanjih poti najpogosteje opravljamo,... The post Otroci grejo radi v vrtec in šolo peš appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Miloš Kosec: Sedeži pokrajin v gradove?

OUTSIDER, 24. februar 2021 ― Prejeli smo najnovejši predlog pokrajin, na katere naj bi razdelili Slovenijo. Zgodba s pokrajinami se tako kot še kar nekaj drugih domačih pripovedk vleče že vse od osamosvojitve in zdelo se je, da je postala samo ena izmed nikoli uresničenih namenov, o katerih se vsi strinjamo, da jih potrebujemo, da pa imamo vsi drugačno mnenje… The post Miloš Kosec: Sedeži pokrajin v gradove? appeared first on OUTSIDER.

Zgradbazamisli: Erasmus Café

OUTSIDER, 24. februar 2021 ― Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je institucija, ki v ospredje postavlja praktično izobraževanje in nabiranje poklicnih izkušenj v mednarodnem krogu evropskega programa Erasmus+. Ideja za prenovo učne kavarne, ki deluje v okviru Dijaškega in študentskega doma Celje, je bila tako smiselno nadaljevanje učne vizije. Zasnovo projekta so prepustili mlademu arhitekturnemu kolektivu Zgradbazamisli. Erasmus… The post Zgradbazamisli: Erasmus Café appeared first on OUTSIDER.

Alenka Korenjak: Tla

OUTSIDER, 23. februar 2021 ― Nedeljski sprehod od Tromostovja proti obronkom Ljubljanskega barja je prve pomladne dni kar prijeten in tudi precej pester. Od Trnovega se proti jugu srečujemo s široko paleto stavbnih tipologij, z večstanovanjskimi, vrstnimi, enodružinskimi hišami, industrijskimi objekti, ruševinami, prelepimi vrtovi, zanemarjenimi zemljišči, ograjami vseh vrst, prizidki vseh vrst, urejenimi pločniki, neurejenimi bankinami, prekrasnimi drevesi, manjkajočimi mostovi… The post Alenka Korenjak: Tla appeared first on OUTSIDER.

SoNo arhitekti: Športni hotel Soča

OUTSIDER, 23. februar 2021 ― Središču največjega turističnega kraja v bovški kotlini, pod prepoznavnim obrisom visokogorja, je v preteklem letu nov arhitekturni pečat dodal Hotel Soča, ki so ga načrtovali v studiu SoNo arhitekti.Podobo hotela narekujeta tako odziv na okolico kot oblika zemljišča. Dve podolgovati lameli pravokotne oblike sta postavljeni ob zahodno in vzhodno parcelno mejo. Zunanjost zaznamujejo izbrani toni… The post SoNo arhitekti: Športni hotel Soča appeared first on OUTSIDER.

»Mlade smo in žive«

OUTSIDER, 23. februar 2021 ― Enajst moških in ena ženska. Takšna je napovedana zasedba govornikov ob slovesnosti, posvečeni 100. obletnici ustanovitve ljubljanske fakultete za arhitekturo, z naslovom »Mladi smo in živi«. Za osrednjo arhitekturno institucijo v Sloveniji, kjer so prvo redno profesorico v zgodovini zaposlili šele pred nekaj leti – dr. Živa Deu je redno profesuro prejela leta 2014, dve […]

Mojca Gregorski in Martina Ferfila: Podružnična šola in Športni center Trebelno

OUTSIDER, 23. februar 2021 ― Trebelno je spomeniško zaščitena vas na Dolenjskem. Naselje stoji na vrhu enega izmed gričev valovite pokrajine, s cerkvico v središču. Do lanskega leta je pod vrhom stala majhna, sedaj pa nekoliko večja podružnična osnovna šola z vrtcem. Glavna pridobitev prejšnjega leta pa je velika telovadnica ob šoli. Umestitev prostornega športnega centra v vaško morfologijo je… The post Mojca Gregorski in Martina Ferfila: Podružnična šola in Športni center Trebelno appeared first on OUTSIDER.

Manca Košir: Nekulturna dediščina vandalizma

OUTSIDER, 21. februar 2021 ― Na koncu kostanjevega drevoreda v vrtu gradu Kazenstein v Begunjah na Gorenjskem že od poznih tridesetih let prejšnjega stoletja stojita paviljon in čajnica redovnic sester usmiljenk reda sv. Vincencija Pavelskega. Območju, ki ga zaznamujejo stoletja turbulentnih sprememb in temačnih zgodovinskih dogajanj, je svoj pečat pridal tudi Jože Plečnik, avtor zasnove obeh paviljonov. Višje ležeči Jožamurka… The post Manca Košir: Nekulturna dediščina vandalizma appeared first on OUTSIDER.

3biro: Veterinarska klinika v Retečah

OUTSIDER, 19. februar 2021 ― V Retečah so arhitekti studia 3biro zasnovali veterinarsko kliniko Etvetera, ki s svojo podobo neposredno odgovarja na dane pogoje lokacije. Značilna oblika vzpenjajočega se kvadra spremlja obris sosednjih hiš in nakazuje okoliško strešno krajino. Razgibano oblikovno zasnovo umirja izbira zunanjih oblog iz parjenih smrekovih desk temne sive barve. Veterinarska klinika stoji ob glavni cesti, proti… The post 3biro: Veterinarska klinika v Retečah appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: 1821 in začetek »najlepšega mesta«

OUTSIDER, 18. februar 2021 ― Pred dvesto leti je Ljubljana prvič (in verjetno zadnjič) za nekaj mesecev postala diplomatsko in družabno svetovno središče. Januarja 1821 so malo provincialno mesto na Kranjskem preplavili visoki obiskovalci: dva cesarja, kralj, vojvode, diplomati, visoko plemstvo in bančniki, z njimi pa so prišle stotine služabnikov, vojakov, kuharjev in glasbenikov. Povod za zborovanje evropskih sil je… The post Miloš Kosec: 1821 in začetek »najlepšega mesta« appeared first on OUTSIDER.
še novic