Ohranimo Plečnikov stadion

OUTSIDER, 4. maj 2021 ― Plečnikov stadion za Bežigradom v Ljubljani že desetletja čaka na prenovo. Nedavno je bila zavrnjena vloga za gradbeno dovoljenje kontroverznega projekta, izbranega na mednarodnemu natečaju, ki ga je organiziral investitor skupaj z MOL leta 2007. Vloga je bila zavrnjena na podlagi neskladnosti predvidenega posega s smernicami spomeniškega varstva. Kaj zdaj? Arhitekt Arne Vehovar verjame, da… The post Ohranimo Plečnikov stadion appeared first on OUTSIDER.

Tadej Zupančič: Televizija med karanteno 4

OUTSIDER, 3. maj 2021 ― Kar nekaj časa sem si predstavljal, da sem dobro izurjen za kampanjsko gledanje, vendar pa po novem pred televizijo kar pogosto zakinkam. To seveda ni niti približno idealno. Mogoče bi moral pri vsaki oceni napisati, kolikorat sem pri kakšnem programu zadremal?  Line of Duty (BBC1)  Razgraditev in izkoreninjenje institucionalne korupcije v policiji – britanski ali… The post Tadej Zupančič: Televizija med karanteno 4 appeared first on OUTSIDER.

Mario Cucinella in Wasp: 3D-tiskana hiša iz gline

OUTSIDER, 30. april 2021 ― V začetku februarja smo že pisali o gradnji trajnostne 3D-tiskane hiše v Italiji, v bližini Ravene. Projekt, poimenovan Tecla, kar je v angleščini sestavljanka iz izrazov za tehnologijo in glino, je bil v tem mesecu dokončan. Zasnova zanj je nastala v sodelovanju italijanskih ustvarjalcev: arhitektov bolonjskega studia Mario Cucinella Architects in specialistov za 3D-tisk družbe… The post Mario Cucinella in Wasp: 3D-tiskana hiša iz gline appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Kdo je nor?

OUTSIDER, 29. april 2021 ― Grad Cmurek je že sto let nekje na meji. Najprej seveda na meji med dvema državama, vendar pa je bil grad s posestvom svoj čas presekan tudi z jezikovnimi, socialnimi in družbenimi mejami. Po drugi svetovni  so v Cmurek za pol stoletja umestili Zavod za duševne in živčno bolne, s katerim je bila med stavbo… The post Miloš Kosec: Kdo je nor? appeared first on OUTSIDER.

Domače knjižnice: Mateja Demšič

OUTSIDER, 28. april 2021 ― Kako brati Salgada v portugalščini Profesionalna deformacija je besedna zveza, ponavadi v rabi v zvezi s poklici in opravili, ki se polastijo celega človeka. Le kako bi se lahko udejanjila pri tako benigni, postranski dejavnosti, kot je obiskovanje zagnanih bralcev in pomenkovanje o njimi ljubih knjigah? Pa vendar mi, ko vstopim skozi vrata stanovanja v… The post Domače knjižnice: Mateja Demšič appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Vujović: Osvobojen trg!

OUTSIDER, 27. april 2021 ― Ne domišljamo si, da naše pisanje redno in neposredno preoblikuje prostor okoli nas, pa vendar verjamemo, da lahko pomaga osvetliti družbeno prostorske probleme in izostriti poglede nanj. Argumentirana javna obravnava lahko spodbudi premik – na boljše (denimo primer pokvarjene ure na stolpnici TR3 – link).  Tokrat proslavljamo za javni prostor majhno zmago, in sicer predprostor… The post Aleksander Vujović: Osvobojen trg! appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura: Rubikum za tri

OUTSIDER, 26. april 2021 ― Raj za tri med mestom in svetom Stanovanje za mlad par s psom leži blizu središča Ljubljane, na območju postopnega prehajanja mesta v predmestje. Naročnika sta prej stanovala v ruralni okolici prestolnice in sta se z nakupom nove nepremičnine želela približati urbanemu utripu, hkrati pa ohraniti dostop do zelenja in mirnejšega podeželja. Prav ta ambivalenca… The post Arhitektura: Rubikum za tri appeared first on OUTSIDER.

Žan Malek Petrovič: Spoznanja

OUTSIDER, 26. april 2021 ― Že nekaj tednov prek študentskega servisa za izvajalca hitrih brisov opravljam testiranja zaposlenih pri največjem slovenskem trgovcu. Rutinsko delo, pri katerem v šestih urah opravim krepko čez sto testov, ni ravno med najbolj zanimivimi ali razgibanimi posli. Zaradi zaščitne opreme – maske, kape, plašča, vizirja in rokavic – tudi ni najbolj udobno. Vendar te lahko… The post Žan Malek Petrovič: Spoznanja appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: 1821 in rojstvo Airbnb Ljubljane

OUTSIDER, 24. april 2021 ― Te dni pred dvesto leti so bili Ljubljančani nekoliko raztreseni; pa ne zaradi epidemij, vojn, požarov ali kakšnih drugih kataklizmičnih dogodkov, ki so od časa do časa razburkali življenje v sicer mirni stari deželni prestolnici. Tokrat je bilo vznemirjenje povsem drugačno: Ljubljančani so čez noč ostali gostitelji cesarskih, kraljevih in diplomatskih glav, ki so se… The post Miloš Kosec: 1821 in rojstvo Airbnb Ljubljane appeared first on OUTSIDER.
še novic