Tudi po epidemiji aktivno v šolo!

Inštitut za politike prostora, 30. maj ― V času epidemije smo vsi dobili enkratno priložnost, da smo izkusili, kako zelo pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem, in kako varna in čista so naša naselja brez avtomobilskega prometa. Naslednji teden se v osnove šole vračajo vsi otroci. Povratek v šole naj nas spomni na to, da je za zdravje in dobro... The post Tudi po epidemiji aktivno v šolo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite?

Inštitut za politike prostora, 29. maj ― V sredo, 10. junija 2020 ob 17h bo na Tržnici v Kočevju potekala javna razprava o oživljanju mestnega središča. Občina Kočevje vabi prebivalke in prebivalce, da prisluhnejo ugotovitvam delovne skupine projekta Vsi v mesto! in predvsem, da prispevajo svoje razmisleke in predloge za oživljanje mestnega središča Kočevja.   Večina prebivalk in prebivalcev center Kočevja povezuje z... The post Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Inštitut za politike prostora, 26. maj ― Igor Kos je vodja projektov na Inštitutu Wcycle Maribor. Preden je leta 2014 začel z delom v kabinetu mariborskega župana, je bil zaposlen v privatnem sektorju. Na občini je bil zadolžen za področje komunale in priprave projektov, ob tem pa skupaj z vodjo projektne pisarne vodil delovno skupino za pripravo Trajnostne urbane strategije za Maribor. Pri... The post Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor

Inštitut za politike prostora, 25. maj ― V okviru projekta Zunaj, s katerim podpiramo lokalne pobude prebivalcev Ljubljane, bomo letos uresničili 15 idej. Prejeli smo 57 pobud, med katerimi je komisija, ki so jo sestavljali sodelavci Mestne občine Ljubljana, ProstoRoža in IPoP – Inštituta za politike prostora, izbrala 15 zmagovalnih pobud. Zmagovalne pobude Klopi ob parku na Rašiški ulici Igrišče za vse! “Welcome... The post Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Investicije na področju prometa po epidemiji Covid-19 naj imajo daljnoročne in sinergijske učinke

Inštitut za politike prostora, 22. maj ― V Koaliciji za trajnostno prometno politiko (KTPP) podpiramo zagon investicij v trajnostno prometno infrastrukturo in druge ukrepe, torej v železnico, javni potniški promet, kolesarjenje ter hojo. Učinki teh investicij so dolgoročni in sinergijski, saj prispevajo k družbeni, okoljski in gospodarski blaginji.   V Koaliciji za trajnostno prometno politiko (KTPP) podpiramo zagon investicij v trajnostno prometno infrastrukturo in... The post Investicije na področju prometa po epidemiji Covid-19 naj imajo daljnoročne in sinergijske učinke appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji

Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji

Inštitut za politike prostora, 15. maj ― Izbrani občini bi radi pomagali pri prilagajanju prometa epidemiji COVID-19 z ukrepi, ki bi omogočili kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki jih zanima prilagajanje prometa za življenje z epidemijo COVID-19 in po njej. Skozi sodelovanje bi skupaj... The post Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Inštitut za politike prostora, 14. maj ― Vlada napoveduje tretji paket ukrepov za spopadanje s posledicami epidemije. Na IPoP se pridružujemo pobudam, da se ta paket ukrepov usmeri v t.i. zeleno okrevanje, torej v ukrepe, ki bi ob kratkoročnem zagonu gospodarstva prinašali tudi dolgoročne koristi za okolje, družbo, podjetja in posameznike. Konec aprila smo se tako pridružili nacionalnemu zavezništvu za zeleno okrevanje... The post Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek)

Inštitut za politike prostora, 13. maj ― “Never underestimate the power of a city to regenerate.” – J. Jacobs V mnogih mestih po svetu bi morali prvi konec tedna v maju potekati znameniti urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi sprehodi, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki, teoretičarki in publicistki Jane Jacobs, so letos... The post Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek) appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Raziskava o rabi zelenih površin: prispevajte glas za kakovostno urejanje

Inštitut za politike prostora, 4. maj ― Čas epidemije je povsod po svetu zelo očitno izpostavil pomen zelenih površin za zdravje in dobro počutje prebivalcev. Ljudje se zadnje tedne množično sprehajajo in uporabljajo tudi sicer osamljene in bolj oddaljene zelene površine. Po mnenju tistih, ki se ukvarjajo z načrtovanjem in upravljanjem zelenih površin, je ta unikaten zgodovinski čas primeren za to, da se... The post Raziskava o rabi zelenih površin: prispevajte glas za kakovostno urejanje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk!

Inštitut za politike prostora, 1. maj ― Tudi sprehodi Jane’s Walk, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so letos drugačni. V mnogih mestih po vsem svetu bi se morali ta konec tedna odvijati sprehodi, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A na poziv koordinatorske organizacije iz Kanade bodo tokratni sprehodi povsod zgolj virtualni, pospremil pa... The post Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Hoji prijazno zdravo mesto bomo načrtovali z občino Črna na Koroškem!

Inštitut za politike prostora, 29. april ― Na vabilo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, se je kljub epidemiji, uspelo pravočasno odzvati sedem občin. Po skrbnem pregledu prejetih vlog je delovna skupina programa sklenila, da je najprimernejša kandidatka za letošnjo prvo izvedbo načrtovanega programa občina Črna na Koroškem. Črna se na več načinov že aktivno spopada z zdravstvenim stanjem svojega prebivalstva... The post Hoji prijazno zdravo mesto bomo načrtovali z občino Črna na Koroškem! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Odzivi URBACT mest in drugih slovenskih občin na COVID-19

Inštitut za politike prostora, 23. april ― Čas epidemije je lokalne skupnosti postavil pred celo vrsto novih izzivov. Občine so tiste, ki imajo s svojimi prebivalci najbolj neposreden stik, in ki se na njihove stiske in nove potrebe po svojih najboljših močeh tudi prve odzivajo. Od razglasitve epidemije dalje na IPoP – Inštitutu za politike prostora ugotavljamo, da se mnoge občine na... The post Odzivi URBACT mest in drugih slovenskih občin na COVID-19 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pogovoriti se moramo o stanovanjih

Inštitut za politike prostora, 17. april ― V času epidemije moramo oblikovati tudi ukrepe, s katerimi bomo zaščitili najemnike stanovanj. Delu najemnikov se bodo dohodki zaradi ukrepov za blaženje epidemije bistveno zmanjšali in če jih ne bomo zaščitili, jim grozi deložacija. Po epidemiji pa je treba pripraviti in izvajati stanovanjsko politiko, ki bo ublažila šoke naslednjih kriz. Stanovanje je ena izmed najosnovnejših... The post Pogovoriti se moramo o stanovanjih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje

Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje

Inštitut za politike prostora, 8. april ― Pandemija COVID-19 in z njo povezani ukrepi so ob vsem drugem bistveno spremenili tudi premikanje. Premikamo se pretežno le na kratke razdalje, bolj ali manj le po nujnih opravkih. Hoja in kolesarjenje sta v teh okoliščinah idealna načina premikanja v naseljih, s katerima si mimogrede zagotovimo tudi vsaj minimalno količino fizične aktivnosti, ki je za ohranjanje... The post Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta!

Inštitut za politike prostora, 7. april ― Sedmi april je Svetovni dan zdravja. Na IPoPu ga že več let praznujemo v duhu našega zavzemanja za hojo in zdrava mesta. Tokrat opozarjamo občine na vabilo za možnost sodelovanja v programa Aktivno v šolo in zdravo mesto. V času epidemije ima praznovanje dneva zdravja poseben prizvok, zdravja se vsi bistveno bolj zavedamo kot običajno. Letos je... The post Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic