Ema Kugler: Intervju z vampirko

OUTSIDER, 31. julij ― Z umetnico Emo Kugler sta se pogovarjala prijatelja arhitekta Natalija Zanoški in Darko Plevnik Portret: Klemen Dvornik Večer pred intervjujem pri prijateljih na balkonu kadimo cigarete. Iz železniških delavnic na drugi strani tirov na ves glas odmeva opera. Prijatelji se že nekaj let sprašujejo, kdo želi z glasbo preglasiti mimo brzeče vlakovne kompozicije. Skozi smeh… The post Ema Kugler: Intervju z vampirko appeared first on OUTSIDER.

OFIS: Stopniščna hiša

OUTSIDER, 30. julij ― Nova rezidenčna hiša OFIS arhitektov stoji na obrobju Ljubljane, na parceli, ki se rahlo spušča – to dejstvo so arhitekti izkoristili za izhodišče oblikovanja. Hiša stoji na meji med gosteje pozidanim centralnim predelom Ljubljane in območjem, ki ima že bolj predmestni značaj. Posebnost lokacije je razlika v višini tal na mestu vstopa z ulice in… The post OFIS: Stopniščna hiša appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske

OUTSIDER, 29. julij ― V času druge svetovne vojne je ameriška vojska v odmaknjenem zalivu kakšnih 80 km južno od glavnega mesta zvezne države Aljaska začela pospešeno razvijati oporišče. Skrit zaliv, obkrožen z visokimi gorami in ledeniki, do katerega je po cesti mogoče priti le skozi 4 km dolg tunel, je bil v času vojne s svojo pomorsko luko… The post Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske appeared first on OUTSIDER.

:mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta

OUTSIDER, 29. julij ― Stavbo centra za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta so iz zbite zemlje zgradili arhitekti iz pisarne :mzld. Novi Center je nastal iz želje Ornitološkega inštituta, da bi svoje dejavnosti približal javnosti, v obiskovalcih vzbudil zanimanje in ljubezen do ptic ter jih izobrazil o bogastvu švicarskega ptičjega življenja. V stavbi tako najdemo razgiban program, v pritličju razdeljen… The post :mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta appeared first on OUTSIDER.

Turato Architects: Lesena hiša

OUTSIDER, 28. julij ― Razkošno hišo za oddih na hrvaškem otoku Krk so zasnovali v arhitekturnem biroju Turato Architects. Lesena hiša, kot so jo poimenovali arhitekti, stoji na prostorni parceli v kraju Klimno, na vzpetini, ki se ozira čez široko morsko obzorje. Ključen razmislek ob zasnovi hiše je veljal razmerju med notranjim in zunanjim prostorom pri specifični tipologiji počitniške… The post Turato Architects: Lesena hiša appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Kolo, krizna infrastruktura

OUTSIDER, 28. julij ― O gospodarski krizi po navadi razmišljamo s pomočjo številk: minusi na bančnih računih, rdeče krivulje borznih indeksov in alarmantne makroekonomske napovedi. Vendar pa se gospodarska kriza kaže tudi bolj oprijemljivo: najprej seveda v nižanju kvalitete bivanja, kakovosti prehrane, izobrazbe, deložacijah, nasilju in samomorih. Najdlje, pogosto še dolga leta po tem, ko je prava kriza že… The post Miloš Kosec: Kolo, krizna infrastruktura appeared first on OUTSIDER.

Žare Kerin: Oblikovanje, ki je več kot vsota svojih delov

OUTSIDER, 28. julij ― Žare Kerin je oblikovalec. Sodeloval je z nekaterimi izmed najvidnejših domačih in svetovnih znamk, za svoje delo pa je prejel več kot 250 različnih nagrad. Pred nedavnim se je proslavil s še enim vrhunskim izdelkom: knjigo JB restavracija priznanega chefa Janeza Bratovža, pod besedila za katero se je podpisal Noah Charney. V najinem pogovoru je… The post Žare Kerin: Oblikovanje, ki je več kot vsota svojih delov appeared first on OUTSIDER.

AKSL arhitekti: Hiša Ž

OUTSIDER, 27. julij ― Enodružinska montažna hiša na Galjevici v Ljubljani je delo AKSL arhitektov. Hiša Ž je montažna in nizkoenergetska. Izdelana je iz križno lepljenih CLT plošč, ki so specialiteta izvajalcev Alfa Natura. Vsi elementi hiše so bili že vnaprej izdelani v tovarni, na lokaciji pa je potekalo le njihovo sestavljanje. Tudi stavbno pohištvo je v celoti leseno… The post AKSL arhitekti: Hiša Ž appeared first on OUTSIDER.

Galerija Božidar Jakac: Poskus soustvarjanja kulturnega koda naroda

OUTSIDER, 24. julij ― Galerija Božidar Jakac je specializirana muzejska institucija, ki deluje v Kostanjevici na Krki. Začetki njihove dejavnosti segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in velikosti fonda pa je ena največjih slovenskih galerij. O njihovi vlogi v lokalnem in narodnem kontekstu smo se pogovarjali z direktorjem galerije, Goranom Milovanovićem. V čem… The post Galerija Božidar Jakac: Poskus soustvarjanja kulturnega koda naroda appeared first on OUTSIDER.

Dimitrij Mlekuž Vrhovnik: Beton

OUTSIDER, 24. julij ― Svet se zdi vztrajen, trden in nespremenljiv. Sestavljen iz množice trdnih stvari, materialov, ki mu dajejo trdnost in trajnost. A tudi ti materiali niso obstajali od nekdaj. Materiali se mešajo, spajajo, koagulirajo, strjujejo, sesirjajo, drobijo, razpršujejo, hlapijo. Nastajajo novi. Oblike, iz katerih se svet zdi sestavljen, so le začasne skorje, ki skrepenijo na materialih. Svet… The post Dimitrij Mlekuž Vrhovnik: Beton appeared first on OUTSIDER.

NFO: Večstanovanjska stavba Kružna

OUTSIDER, 24. julij ― Arhitekti iz hrvaške pisarne NFO so v Zagrebu zasnovali večstanovanjsko stavbo, ki je bila dokončana v preteklem letu. Lokacija hiše v bližini tržnice Jarun v Zagrebu je obkrožena s kaotično mešanico nižjih enostanovanjskih hiš in večstanovanjskih objektov. Robni pogoji so narekovali arhitekturno rešitev, ki se s svojo enostavno obliko vklaplja med okoliške stavbe. Črna arhetipska… The post NFO: Večstanovanjska stavba Kružna appeared first on OUTSIDER.

Wallmakers: Shikhara

OUTSIDER, 23. julij ― Hiša na vrhu gozdnatega hriba v indijski zvezni državi Kerala je zgrajena iz zemlje in nosi ime Shikhara – Vrh. Investitor je velik ljubitelj potovanj, od nekdaj pa ga je privlačila tudi Himalaja. Odločitev za gradnjo odmaknjenega bivališča vrh hriba mu je bila tako pisana na kožo. Lokacija je orientirana proti zahodu, in arhitekti so… The post Wallmakers: Shikhara appeared first on OUTSIDER.

Prednosti lesenih hiš

OUTSIDER, 22. julij ― Zakaj se odločiti za leseno gradnjo? Slovenija je izjemno bogata z lesom, zato se zdi smiselno, da bi les v večji meri uporabljali tudi kot gradbeni material, saj je lokalen in lahko dostopen. Les je odličen gradnik konstrukcije, sodobne tehnologije pa omogočajo, da je kot material še napredoval in danes ponuja res veliko možnosti za… The post Prednosti lesenih hiš appeared first on OUTSIDER.

od-do arhitektura: Avli dveh knjižnic

OUTSIDER, 22. julij ― Arhitekta Matic Škarabot in Aleš Žmavc iz biroja od-do arhitektura sta uredila avli dveh ljubljanskih knjižnic: Knjižnice Otona Župančiča in Knjižnice Bežigrad. Morda ste že opazili – izposoja gradiva v dveh ljubljanskih knjižnicah zadnjih nekaj mesecev poteka nekoliko drugače. Knjige si lahko izposodimo tudi na novih knjigomatih, ki omogočajo hitrejše in bolj samostojno izposojanje gradiva… The post od-do arhitektura: Avli dveh knjižnic appeared first on OUTSIDER.
še novic