Reciklirnica

Praznine, 20. januar 2016 ― Objekt je postavljen na območje zgoščenih tipskih garaž Savina Severja v Savskem naselju in deloma na že obstoječe bližnje otroško igrišče, ki je dobro dostopno z vseh strani. Z željo po vzpostavitvi bolj pretočnega in lažje dostopnega območja projekt predlaga rušitev enega od tripleksov v neposredni bližini igrišča.   Podoba objekta izhaja iz industrijskega dela […] The post Reciklirnica appeared first on Praznine.

Kaj je intelektualnost v arhitekturi?

Praznine, 20. januar 2016 ― Pogovor z Jorgejem Otero-Pailosom, Georgeem Lourasom in Lily Wong   Pogovor je bil prvič objavljen v : (dvopičje, izgovorjava) , reviji in delavnici študentov Fakultete za podiplomski študij arhitekture, planiranja in dediščine na univerzi Columbia v New Yorku. Številka :, izdana 17. maja 2014, se posveča fenomenologiji v sodobni arhitekturi in jo obravnava kot arhitekturni […] The post Kaj je intelektualnost v arhitekturi? appeared first on Praznine.

Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori

Praznine, 9. oktober 2015 ― ‘Novembra leta 2011 sva se s soavtorico Matejo Kurir v drugi ediciji oddaje Arhitektura govori na Radiu Študent pogovarjala z Jankom Zlodretom. Naš telefonski pogovor ni potekal ravno gladko, ampak bolj z zastoji, preskoki in neujemanji, očitno je bilo, da Zlodretu rigidna forma oddaje s svojimi kratkimi, neposrednimi in na prvi pogled splošnimi vprašanji, ne […] The post Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori appeared first on Praznine.

Pogovor s Petro Čeferin

Praznine, 9. oktober 2015 ― TS Vprašanja, ki jih bom zastavil, zadevajo teoretsko polje (stališče), s katerim se zadnja leta ukvarjate, hkrati pa gre za področje oziroma vrsto mišljenja, ki je velikokrat spregledano znotraj polja arhitekture. Govorim o filozofiji arhitekture, če si izposodim ta izraz. Teorija arhitekture nikakor ne bi smela biti zgolj priročnik za gradnjo, temveč nekoliko širši razmislek, […] The post Pogovor s Petro Čeferin appeared first on Praznine.

Lepe grde arhitekture

Praznine, 9. oktober 2015 ― Pred nekaj leti se je v Ljubljani odvila anonimna akcija, v kateri so (po vsej verjetnosti) študentje arhitekture na prepoznavnejše stavbe po svoji izbiri grafitirali napise ‘lepo’ ali ‘grdo’. V akciji so označili stavbe, ki so po njihovem mnenju veljale za lepe ali grde. Grafiti z enoznačnim sporočilom so vzbudili vprašanja predvsem zaradi svoje neposrednosti […] The post Lepe grde arhitekture appeared first on Praznine.

Arhitektura v vesolju

Praznine, 30. julij 2015 ― V starodavnih časih je nebo pomenilo prostor aktivnega dogajanja, ki je usmerjalo dejavnost na Zemlji in organiziralo človekove vsakodnevne aktivnosti, njegova verovanja in rituale. Urejenost, ki se je kazala na nebu, je urejala svet pod njim. Ti nazori so se ohranili v monumentalni arhitekturi in megalitskih strukturah starodavnih ljudstev, ki so bila globoko povezana z […] The post Arhitektura v vesolju appeared first on Praznine.

Roland Barthes in urbanizem

Praznine, 30. julij 2015 ― V sklopu arhitekturne teorije je francoski filozof, lingvist, literarni teoretik in semiotik Roland Barthes poznan kot eden izmed mislecev, ki je tvorno vplival na razvoj semiotike v arhitekturni teoriji. Pravzaprav je bil prvi, ki je Barthesovo misel pripeljal na področje arhitekturne teorije, Manfredo Tafuri (Cohen, str. 509), celoviteje pa je v arhitekturno teorijo vstopil z […] The post Roland Barthes in urbanizem appeared first on Praznine.

Jon Derganc: Pokrajine (Kolkata, Varanasi, Goa), 2014

Praznine, 30. julij 2015 ― Ob gledanju Jonovih fotografskih serij (Brezna, 2010-11; Petra bere erotično literaturo, 2013; Pokrajine (Kolkata, Varanasi, Goa), 2014) se postavlja vprašanje o tem, kaj fotografija sploh lahko pokaže. Tega ne mislim kot retorično vprašanje – ne gre za vprašanje, ki bi kot odgovor predpostavljalo impotentnost fotografije. Gre za vprašanje, kaj je na fotografijah (kdajkoli) sploh mogoče […] The post Jon Derganc: Pokrajine (Kolkata, Varanasi, Goa), 2014 appeared first on Praznine.

Prakse situacijskega urbanizma

Praznine, 15. marec 2015 ― Alternative klasičnim pristopom v arhitekturi in urbanizmu   Niklas Mak v Frankfurter Allgemeine Zeitungu 14. aprila 2013[1]  zapiše, da se tik poleg berlinskega Alexanderplatza nahaja urbanistično nerazvita ‘betonska puščava’, ostanek iz obdobja bivše Nemške demokratične republike. Kompleks je trenutno v lasti mestnih stanovanjskih združenj. Po njegovem bi morala mestna uprava z mednarodnim razpisom privabiti talentirane […] The post Prakse situacijskega urbanizma appeared first on Praznine.

Ali še obstaja prostor za poetiko?

Praznine, 15. marec 2015 ― Razumevanje in odziv na jezik oblikovane krajine Ali še obstaja prostor za poetiko?   Članek Stephena Kroga s pomenljivim naslovom ‘Je to umetnost?’, objavljenim leta 1981 v reviji Landscape Architecture , odraža avtorjev strah, da ‘umetnost krajinske arhitekture pada v navidezno smrt’.[1] Obenem poudarja, da se krajinske arhitekture 20. stoletja ne more postaviti ob bok […] The post Ali še obstaja prostor za poetiko? appeared first on Praznine.

O kritiki in slabem srečanju

Praznine, 18. februar 2015 ― Veliko se govori o kritiki. Kritika naj bi bila dobra in brez nje naj bi bile različne prakse prepuščene same sebi in svojim zmožnostim samorefleksije, kar pa naj jim ne bi omogočalo dobrega razvoja, temveč naj bi jih prej peljalo v enoumje in ponavljanje starih napak. Kritika, torej, kot pogoj razvoja neke prakse, kot konstitutivni […] The post O kritiki in slabem srečanju appeared first on Praznine.

Muzej vojne umetnosti v Sarajevu

Praznine, 18. februar 2015 ― Vsako mesto pripoveduje svojo zgodbo, zgodbo krajšega ali daljšega obdobja zgodovine. Zgodovine, ki je bila mirna ali krvava, težja ali lažja. Vsaka stavba ima svojo zgodbo. Zgodbo ideje, ki jo je izrisala na zemljevidu nekega mesta, ter zgodbo danih omejitev in prednosti prostora. Zgodbo, ki jo želi s svojimi zidovi in strehami povedati. Ne nazadnje […] The post Muzej vojne umetnosti v Sarajevu appeared first on Praznine.

Težave z ‘izstopom’

Praznine, 18. februar 2015 ― Režim umetnost in poskus (re)definicije artivizma   Umetnost v javnem prostoru; umetnost, ki domnevno izstopa iz privilegiranega, varnega objema (zatočišča, grobišča, igrišča) umetniške institucije – prostora umetnosti v t. i. javni prostor, na ‘prepih družbenega’, se najpogosteje – in najbolj poenostavljeno – legitimira kot refleksivna umetnost. Umetnost, ki je uspela ozavestiti ideološkost lastne avtonomije, premisliti […] The post Težave z ‘izstopom’ appeared first on Praznine.

Prisotno preko odsotnega

Praznine, 18. februar 2015 ― V sodobni poplavi vsega predmetnega in vizualnega sta previdnost in premišljenost umetnostnega delavca še kako pomembni, da prostora še bolj ne gosti, ampak ga z redčenjem in ‘maštanjem’ prevaja v nove in drugačne kontekste. Kontekst praznine je objekt razmišljanja. V galeriji jo zapolnjuje materialna prisotnost. Preko prostorske instalacije išče definicije vsakega časa in vsakega posameznika, ki […] The post Prisotno preko odsotnega appeared first on Praznine.

AA Visiting School Slovenia: nanoturizem

Praznine, 1. februar 2015 ― Strategije za nanoturizem, Vitanje, julij 2014   AA Visiting School Slovenia je eksperimentalen izobraževalni in raziskovalni program pod okriljem AA Visiting School (AAVS) londonske šole arhitekture Architectural Association, ki je v Sloveniji prvič potekal poleti leta 2014. Namenjen je študentom in strokovnjakom z vsega sveta, ki želijo izpopolniti svoje znanje in veščine s področja arhitekture […] The post AA Visiting School Slovenia: nanoturizem appeared first on Praznine.

O prostoru in času

Praznine, 1. februar 2015 ― Od vedno me je zanimalo, kako bodo današnja mesta izgledala novim generacijam. Kako bodo te dojemale arhitekturo današnjega časa. Jo bodo dojele kot omembe vredno obdobje v razvoju arhitekture ali bodo z zaničevanjem prezirale rezultat političnega sistema. Res, da današnja arhitektura ter ostale umetnosti niso neodvisne, temveč vklesane v svoj čas odgovarjajo na ekonomske, politične in […] The post O prostoru in času appeared first on Praznine.

Prostor svobode

Praznine, 1. februar 2015 ― ‘Resnica te bo osvobodila. Ampak ne dokler ne bo opravila s tabo.’1   David Foster Wallace, Brezkončna burka   Zelena ravnica na prvi pogled deluje skoraj opustošeno. Planjavi zares kljubujeta le še resnoben zaokrožen lok nekdanje letališke stavbe in neskončno nebo, ki se kljub temu, da se nahajaš sredi mesta, zaključi v ravnini, na stiku […] The post Prostor svobode appeared first on Praznine.

Gradnja Jeruzalema

Praznine, 1. februar 2015 ― Industrijska revolucija in iznajdba morale v angleški arhitekturi   Vsako leto septembra napolni Royal Albert Hall, veliko krožno koncertno dvorano na robu Hyde Parka v središču Londona, glasbe in patriotizma željno občinstvo, da bi prisostvovalo zadnjemu izmed poletnih promenadnih koncertov, »Last Night of the Proms«. Skupaj z zborom, orkestrom in množicami v javnih parkih širom […] The post Gradnja Jeruzalema appeared first on Praznine.
še novic