SELO PRI ŽIREH - Partizanska grobnica

SELO PRI ŽIREH - Partizanska grobnica

Simboli polpretekle zgodovine, 3. november 2014 ― Lokacija: Slovenija; Selo pri ŽirehAvtor: Ni podatka.Opis: V grobnici z zidanim spomenikom in kovinsko ploščo z napisom je pokopanih 28 neznanih partizanov, padlih med prebojem Prešernove brigade iz nemškega obroča v času med 3. in 4. avgustom 1943.Grobnica stoji na vzhodni strani ceste iz Sela v Žiri, pri hiši Selo 98, postavljena pa je bila leta 1951.  
ROVTE PRI LOGATCU - Spominska kapelica žrtvam 1. in 2. svetovne vojne

ROVTE PRI LOGATCU - Spominska kapelica žrtvam 1. in 2. svetovne vojne

Simboli polpretekle zgodovine, 2. november 2014 ― Lokacija: Slovenija; RovteAvtor: Ni podatka.Opis: V kapelici Srca Marijinega z Marijinim kipom, zgrajeni leta 1944, so vzidane tri napisne plošče z imeni padlih prebivalcev župnije Rovte.Leta 1993 je bila vzidana še pokončna plošča z imeni zamolčanih žrtev.Dodano tudi ime padlega v osamosvojitveni vojni, Miroslav Moljk.Kapelica stoji ob cesti skozi Rovte, zahodno od cerkve.  
ROVTE PRI LOGATCU - Spomenik talcem

ROVTE PRI LOGATCU - Spomenik talcem

Simboli polpretekle zgodovine, 1. november 2014 ― Lokacija: Slovenija; RovteAvtor: Ni podatka.Opis: Na površini, posuti s peskom, je postavljeno zidano in ometano znamenje (odkrito 1958) v obliki stiliziranega Triglava, v katerega je vdelana zglajena pravokotna tonalitna plošča z vklesanim napisom.Spomenik stoji v bregu nad razcepom poti, severno od Rovt. Najbližja hiša na naslovu Rovte 119c.  
ROVTARSKE ŽIBRŠE - Spominska kapelica žrtvam 1. in 2. svetovne vojne

ROVTARSKE ŽIBRŠE - Spominska kapelica žrtvam 1. in 2. svetovne vojne

Simboli polpretekle zgodovine, 1. november 2014 ― Lokacija: Slovenija; Rovtarske ŽibršeAvtor: Ni podatka.Opis: Kapelica Srca Marijinega z Marijinim kipom, zgrajena 1944, ima vzidano pravokotno ploščo iz svetlega kamna z imeni padlih v 1. in 2. svetovni vojni.  Leta 1993 dodana plošča z imeni zamolčanih žrtev.Dodano tudi ime padlega v osamosvojitveni vojni, Miroslav Moljk.Spominska kapelica stoji ob razpotju poti, nasproti hiše Rovtarske Žibrše 13.  
HORJUL - Spominsko znamenje talcem

HORJUL - Spominsko znamenje talcem

Simboli polpretekle zgodovine, 31. oktober 2014 ― Lokacija: Slovenija; HorjulAvtor: Ni podatka.Opis: Pokončen kvader iz lomljencev, stoječ na nizkem podstavku, ima vzidano pravokotno svetlo kamnito ploščo z vklesanim napisom. Znamenje iz leta 1955 je posvečeno petim talcem, ustreljenim na tem mestu avgusta 1942.Znamenje stoji v gozdu, v severnem vznožju griča Staje oziroma Čelc. Najbližja hiša je Na Staje 13.
HORJUL - Spomenik padlim v NOB

HORJUL - Spomenik padlim v NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 31. oktober 2014 ― Lokacija: Slovenija; HorjulAvtor: Ni podatka.Opis: Več koten svetel kamnit steber z vklesanim napisom in imeni (odkrit leta 1958) je posvečen padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja iz krajevne skupnosti Horjul.Spomenik stoji na ograjeni zelenici sredi naselja, ob odcepu s ceste Dobrova - Šentjošt - Gorenja vas proti cerkvi, nasproti objekta Slovenska cesta 2.  
HORJUL - Grobišče padlim borcem NOB na pokopališču

HORJUL - Grobišče padlim borcem NOB na pokopališču

Simboli polpretekle zgodovine, 31. oktober 2014 ― Lokacija: Slovenija; Horjul (Pokopališče v Horjulu)Avtor: Ni podatka.Opis: Na dveh, trikotnih stebrih različne višine, so napisana imena padlih in posvetilo. Okolica delno tlakovana, delno posuta s peskom in okvirjena s kamnitim robnikom. Grob krasi še večja vaza z okrasno zasaditvijo.  Posvetilo: SLAVA MRTVIM PARTIZANOM KI SO V TEMI TUJE OKUPACIJE ŠLI ZA KLICEM UPORNE DOMOVINE IN DAROVALI SVOJO SRĆNO KRI ZA SVOBODO SLOVENSKEGA LJUDSTVA ZA ZMAGO PRAVICE ZA LEPŠO PRIHODNOST VSEH TEPTANIH LJUDI  
SAMOTORICA - Spomenik padlim v NOB in grob neznanega ruskega partizana

SAMOTORICA - Spomenik padlim v NOB in grob neznanega ruskega partizana

Simboli polpretekle zgodovine, 30. oktober 2014 ― Lokacija: Slovenija; SamotoricaAvtor spomenika NOB: arhitekt Marko ŠlajmerOpis: Spiralasto zavit steber iz hotaveljskega marmorja z vklesanim napisom in imeni padlih stoji na kraju večkratnega streljanja talcev iz sosednjih krajev.  Spomenik, postavljen leta 1957, stoji na robu gozda, ob cesti Dobrova-Lučine-Gorenja vas, pod odcepom za Samotorico.Poleg spomenika je grob neznanega ruskega partizana, označen 1967, s kamnitim blokom.V juliju 2012 je na uradni obisk v Občino Horjul prišel vojaški, letalski in mornariški ataše veleposlaništva Ruske Federacije, kapitan bojne ladje Mihail Glagazin in njegov namestnik major Anton Momatyuk. Z županom, ki ju je sprejel, so se pogovarjali o postavitvi novega, oziroma obnovi obstoječega spomenika, padlemu neznanemu ruskemu partizanu, katerega so si tudi ogledali.Sodeč po fotografijah so kasneje postavili nov spomenik.    
še novic